České bikerky těsně pod „bednou“.

Body do UCI žebříčku a pořádný trénink, takový byl víkendový program našich dvou nejlepších bikerek…

O Velikonočním pondělí se ve slovinské Vrtojbe konal národní pohár, v něm startovaly i dvě české bikerky, Jitka Škarnitzlová (Gapp system-Cabtech MTB) a Karla Štěpánová (N1 Team). Závod, zařazený do kategorie C1 je bikovým kláním pro všechny věkové kategorie, podobně jako známe z domácího Českého poháru. V letošním ročníku drnkalo počasí na nervy všem účastníkům, když dva dny lilo a trať byla na trénink skoro nesjízdná. V samotný den závodu se naštěstí počasí umoudřilo a bikeři si užili i slunce a  modrou oblohu. Přesto bylo na okruhu několik míst, kde se bahno řádně lepilo a do kopců se běhalo po svých.

Z českého dua byla úspěšnější Karla Štěpánová, která skončila těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. O místo za ní pak dojela česká vicemistryně republiky Jitka Škarnitzlová.

Z vítězství se radovala domácí závodnice, devětadvacetiletá Tanja Zakejl.

Karla Štěpánová

A jak se naše dámy s popasovaly s nástrahami nelehké blátivé trati?

„Nakonec to překvapivě bylo o trochu lepší než ta včerejší klouzačka… včera jsem to po jednom okruhu vzdala a jela raději na silnici. K dnešku -snad poprvé v životě jsem našlápla pedál na poprvé a mohla vyrazit vpřed. Půlku závodu jsem jela první a tahala se s Zakejl a Italkama. Dva kopce se musely tlačit, což byl s tím ramenem trochu problém. Ve čtvrtém kole mě začalo opravdu bolet a musela jsem trochu zvolnit. To tahání kola otěžkaného bahnem mu dalo docela zabrat. V cíli na mě zbyla sice brambora, ale říkám si, že na to, že mi chybí dva měsíce přípravy, to zase taková tragédie není. Minimálně přibližně vím, na čem jsem.  Teď se přesouváme do Chorvatska, kde jedu v sobotu XCO C1 a v neděli moc krásný a těžký maratónek. Je to pro operované rameno křest ohněm, ale není čas ztrácet čas! Emil se Zdeňkem jsou zkrátka nekompromisní“, podrobně zhodnotila svůj výkon závodnice N1 týmu.

Jitka Škarnitzlová úplně s výkonem spokojená nebyla. „Dneska to byl boj, ale mě samotné se sebou. Chyběla tomu šťáva a z toho pramenilo i hodně chyb, na trať si nestěžuji, byla nakonec docela dobrá, ale i tak se v dvou místech běhalo.  Dneska to hold nebyl můj den, ale tak jedeme dál“.

I ona se přesouvá na dvojzávod do Chorvatska bojovat o dobrý výsledek a bodový příděl do UCI žebříčku. Pro sebe i pro Českou republiku, cesta na olympiádu totiž jinudy nevede…

Celkové výsledky zde.

Foto: Fb Karla Štěpánová a Gapp-systems Cabtech

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková