6+24. Detox trochu jinak.

Jarní detox? Udělejte to jinak.

A je to tu zas! Časopisy, rádia, letáky se zdravou výživou, internetové magazíny-všichni hlásí, že je nejvyšší čas na jarní detox. Nemůžeme zůstat pozadu, jen se nebudeme upínat na to jaro.

S detoxikací operují nutriční specialisté, přírodní léčitelé i alternativní terapeuti. Detoxikace může mít mnoho různých podob, z pohledu délky, intenzity i toho, co k očistě organismu pomůže. S detoxem jsou spojené také mýty o vyčerpání organismu, nevhodnosti pro obézní nebo naopak hubené, nudném či drastickém jídelníčku.

Řada lidí se domnívá, že detoxikace přináší hodně omezení, snižuje energii a vitalitu a jde ruku v ruce s únavou. Pravdou je spíše opak. Detoxikace energii dodává. Pokud omezíte množství toxinů, se kterými se tělo musí každodenně vyrovnávat, jenom tím získáte. Ušetříte organismu námahu nezbytnou na jejich zpracování, ulehčíte detoxikačním orgánům a budete se cítit vitálnější. To je prostý fakt.

DETOX jinak

Aby pro vás detox nebyl psychicky zatěžující, je dobré se řídit třemi jednoduchými pravidly. Každý člověk je individualita, proto nemusí slepě kopírovat předpis co a kdy sníst. Proč nevyužít toho, že sám sebe znám nejlíp? Své chutě, zvyky i slabé stránky?

Pravidlo číslo 1.
Používejte detoxikační metody, které jsou ověřené a ví se, že fungují. Neztrácejí čas metodou pokus – omyl.

Pravidlo č. 2
Najděte si systém, který vám bude vyhovovat.

Pravidlo č. 3
Z detoxikace organismu si udělejte pravidelný režim.

Právě posledně jmenovaný bod si zaslouží víc pozornosti. Proč dělat z detoxu krátkodobou záležitost, když se chceme cítit dobře pořád? Dejte tělu šanci, a momentě kdy poznáte, jak vám úbytek toxinů v těle přináší vitalitu, nebudete to chtít dělat jinak. Nejde o razantní změnu ve vašem stravování, od teď, každodenně a navždy. Vyzkoušejte model 6 + 24 (25).

Lékař a specialista na celostní medicínu, Mudr Lubomír Novotný (Zdraví s úsměvem) v tomto modelu vidí ten, který je dlouhodobě udržitelný. Šest, sedm dní v zdravém detoxikačním stravovacím režimu, kdy svůj běžný jídelníček výrazně doplníte vhodnými detoxikačními potravinami, podpoříte bylinnými čaji. Zbylé dny se stravujete dle svého zvyku, dokonce si můžete dopřát i „hřešící“ den. Často zcela intuitivně upravíte svůj jídelníček, aniž byste měly pocit, že jedete v dietním režimu, prožíváte „ten jarní detox“. Prostě zjistíte, že vám očista dobijí baterky, stejně jako když strčíte telefon do nabíječky.

Tak který způsob bude ten pravý pro Vás?  Půst, jednodenní detox s ovocnými a zeleninovými šťávami? Nebo úprava stravy na delší čas?

Malý průvodce očistnými bylinami 

KREVNÍ ČISTIČE

Kořen lopuchu
Kořen pampelišky
Echinacea
Jetel luční – květy
Šťovík kadeřavý kořen

ODSTRAŇOVAČE HLENU

Echinacea
Česnek
Vodilka kanadská
Šalvěj
Řebříček

MOČOPUDNÉ BYLINKY

Svízel přítula
Kukuřice setá
Přeslička
Petržel listová
Medvědice lékařská
Řebříček

ČISTIČE KŮŽE – ZVYŠUJÍCÍ POTIVOST

Kořen lopuchu
Kajenský pepř
Černý bez
Kořen zázvoru
Vodilka kanadská
Máta peprná
Řebříček

 

PODPORA POHYBU STŘEV

Řešetlák
Cascara sagrada
Květy pampelišky
Kořen lékořice
Rebarbora
Šťovík

ZABIJÁCI NEŽÁDOUCÍCH MIKROORGANISMŮ (podobné jako antibiotika)

Hřebíček
Echinacea
Eukalypt
Česnek
Myrha
Propolis
Pelyněk

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková