Čas detoxikace. Víte, jak sportovat a co jíst?

Na co stačí jednodenní očista? Jak musíme omezit trénink při dlouhodobém detoxu?

Březen začal ukrajovat první dny, sluníčko už má zase o trochu víc síly a zimě pomalu dochází dech. My naopak dostáváme příval energie a chuť naskočit na „lepší“ vlnu, než na které jsme musely (opravdu musely?) jet v zimních měsících. Máme chuť se více hýbat, lépe jíst a dobře se cítit. Jako krok první se nabízí jarní detoxikace organismu.  

Vhodná skladba stravy, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek odpočinku je cesta ke zdraví, ale ani při takovémto vzorném způsobu života se v dnešní době nevyhneme spoustě toxinů, se kterými naše tělo musí dnes a denně bojovat. Proto je třeba, a pro naše zdraví velmi žádoucí, minimálně jednou za rok tělo co největšího množství jedů zbavit. Ideální doba je samozřejmě jaro, ale kúru lze podstoupit v podstatě kdykoliv.

Jednodenní versus několikatýdenní detox

Snaha rychle napravit své předchozí výživové hříchy a „vyčistit“ své tělo je sice hezká, ale bohužel to takto jednoduše nefunguje. Přesto i jednodenní, v tomto případě je lepší užít název pročištění (tip najdete  zde), má svůj význam. Minimálně si váš zažívací trakt odpočine, vyprázdní se střeva a budete mít kvalitnější spánek. Pravidelné kratší půsty (1x za 3-4 týdny) navíc pomáhají udržovat stálou hmotnost a v některých případech, při dlouhodobém dodržování, napomohou mírné redukci hmotnosti. Je to levný a nenáročný prostředek, jak si udržet dobrou kondici a zdraví. 

Detoxikační kúra, která trvá delší čas, je pro naše tělo velmi prospěšná, ale současně na něj klade zvýšené nároky. Zbavit se škodlivin, které se v našem těle dlouhou dobu ukládaly během několika týdnů, je pro organismus náročné.

Během detoxikační kúry je nutné dodržovat jistá pravidla, která spočívají v dostatečném pitném režimu, v dodržování zásad zdravého stravování, eliminace přísunu škodlivých látek do těla a také v přiměřeném tělesném pohybu.

 

Detox a sport

Játra, ledviny a další bojovníci …

Hlavní orgány, které udržují naše tělo v rovnováze, mají schopnost vylučovat z těla škodliviny a podílejí se na regeneraci organismu jsou  játra, ledviny a střeva. Ale nesmíme zapomenout na další orgány, které špatné stravování a životní styl zatěžuje a ony se podílí na likvidaci škodlivin v těle.

Játra
Jsou nejdůležitější detoxikační orgán a spolu se střevy se nejvíce podílejí na odstraňování odpadních látek z těla. Mají velkou regenerační schopnost. Čistí krev a filtrují odpadní látky metabolismu. Zahlcují je toxiny a odpadní látky z překyselující a těžší stravy. V játrech se nacházejí hlavní detoxikační enzymy, jakékoliv léky tento detoxikační proces jater narušují. Přetížení jater se projevuje únavou, bolestí hlavy, vyrážkou a kožní změnou, nevolností, poškozením kloubů, poruchami trávení, nesoustředěností, hromaděním stresových hormonů, nerovnováhou v emocích, depresemi.

Ledviny
Odstraňují nadbytek tekutin, kyselinu močovou, bílkoviny, přebytečné minerály, ledviny zatížené filtrací nemohou normálně fungovat. Oproti játrům je zničená ledvinová tkáň neobnovitelná.

Střeva
Správně fungující trávicí trakt je jedním z nejlepších obranných mechanismů Vašeho těla. Ve zdravém střevě se nachází v průměru 100 miliard až trilion užitečných bakterií na jeden mililitr (cca půl kávové lžičky). Ty doslova pohlcují škodlivé bakterie a další vetřelce. Ve střevě člověka, který nedodržuje zásady zdravé výživy se těchto bakterií, kvůli špatné stravě a zanedbanému tlustému střevu, nachází na mililitr mnohonásobně míň.    

Kůže
Vylučuje potem toxiny, pokožka jako největší orgán těla proto potřebuje mimořádnou péči

Plíce
Zbavují tělo oxidu uhličitého, v případě špatného, povrchového a mělkého dýchání organismus málo okysličují.

Lymfatický systém
Slouží k filtrování a transportu škodlivých látek. Pokud funguje správně, protéká jím okolo 4 litrů tekutin. V opačném případě Pokud je systém v důsledku stresu, nemoci, operace nebo přetížení narušen, dochází k zadržování tekutin, otokům, celulitidě a narůstání celkové únavy organismu.

 

detox a sport

Co nesmí chybět v jídelníčku?

Vhodné potraviny pro detoxikaci jsou ty, které možná mají místo ve vašem jídelníčku, při očistě jim dejte větší prostor a doplňte dalšími, aby byla strava pestrá a měla dostatečnou výživovou hodnotu. Nezapomínejte ani na bylinky a koření, které dodá nejen chuť pokrmům, ale má vliv právě na orgány, které se na detoxikaci podílejí.


ZELENINA

zelená listová a hořká zelenina – artyčoky, kapusta – kopr – máta – mořské řasy – řeřicha – jarní cibulka – brokolice – chřest – avokádo – kapusta – celer – cibule – výhonky – křen – dušený česnek – rukola – vojtěška – čekanka – polníček

OVOCE
limetky – třešně – grep

BYLINKY A KOŘENÍ
smetanka lékařská – petržel – aloe vera – máta – kurkuma – šalvěj – rozmarýn – kopřiva – heřmánek – česnek – semena kopru a římského kmínu, ostropestřec – lípa – jetel luční – pelyněk a jakékoliv hořké byliny, gingerol v zázvoru-zelený jíl – lopuch – chaluha bublinatá – koriandr – benedikt lékařský

TUKY
omega 3 nenasycené mastné kyseliny– lněný, avokádový, konopný a extra panenský olivový ole­j– mletá lněná semena– vlašské, lískové, brazilské ořechy

BÍLKOVINY
lehce stravitelné bílkoviny, které jsou obsaženy v rybách, zvěřině, luštěninách, semínkách, obilninách, z ryb – sladkovodní ryby, losos, sardinky

 

Pitný režim

Pro regeneraci jater je nejlepší medová voda – 10 minut převařená voda s limetkou a trochou květového medu. Vynikající je čerstvý džus se zeleniny – zejména řepy a černé ředkve. V pitném režimu by ale měla převažovat má čistá a odstátá teplá voda. Doporučují se také hořké čaje – např. pampeliškový nebo čekanková káva – ze sušeného kořene čekanky. Na podporu detoxikace můžete popíjet  jaterní  a ledvinový čaj.

detox and women

Detoxikace a sport

Pokud dlouhodobě provozujeme pravidelně aktivně nějaký sport, není detoxikace důvod k přerušení vaší oblíbené aktivity. Období, kdy provádíme očistu organismu, není ale vhodné pro přepínání se a zvyšování tréninkových dávek, zejména v intenzivních pásmech.

Ideálním sportem při detoxikační kůře a pro podporu detoxikace jsou aerobní aktivity, kdy svaly pracují za dostatečného přísunu kyslíku ( necvičíme na tzv. kyslíkový dluh) a jako palivo využívají tuky uložené v našem těle. Při aerobních aktivitách dochází k prokrvení a okysličení všech tkání v těle, které se pak lépe zbavují škodlivých látek, také se zapotíme a potem se tělo vyplavuje toxické látky z těla.

Mimo přírodní produkty můžete detoxikaci podpořit i doplňky stravy, zelený ječmen,  chlorela, spireina, probatika. Pro sportovce je (a nejen při detoxikaci) užitečný  taurin. Jde o aminokyselinu, která reguluje hladinu tekutin ve svalech, pomáhá při trávení tuků, má blahodárné účinky na hladinu cholesterolu  a podílejí se na snižování hladiny kyseliny mléčné, což je důležité především u sportovců, kteří absolvují  intenzivní tréninky. Zdrojem taurinu je maso, a to zejména červené, vejce, kvasnice a různé mořské plody, při detoxikaci může dojít ke snížení přirozeného příjmu ze stravy a proto je vhodné ho užívat jako doplněk stravy.

Tip DNK: Koriandrové pesto

Účinným receptem na odstraňování těžkých kovů je koriandrové pesto, které váže toxické látky z tkání. Použít 2 lžičky denně cca 3 týdny. Může se dát na toast nebo přidat do těstovin. Příprava je jednoduchá. Rozmixovat koriandr a lněný olej, přidat česnek, ořechy, semínka, řasu a citron, rozmixovat na pastu. Dosolit, znovu promixovat. Uchovat ve skle a ve tmě.

Potřebné ingredience: 4 stroužky česneku, 1/3 šálku brazilských ořechů (selen),1/3 slunečnicových semínek (cystein), 1/3 šálku dýňových semínek (zinek, hořčík), 2 šálky čerstvého koriandru (Vitamin A), 2/3 šálku bio lněného oleje, 4 lžíce citronové šťávy (Vitamin C), 2 lžičky prášku z mořské řasy

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková