ČP Praha XCO #1: Karla Štěpánová obhájila loňské vítězství, Bára Průdková nejlepší v třiadvacítkách

Štěpánová, Škarnitzlová, Průdková- takové bylo pořadí nejlepších žen z nedělního pohárového závodu. V prachu a letním počasí svedly napínavé souboje i další kategorie…

První velké domácí měření sil v letošní sezóně je za námi. Do pražských Řep se sjela kompletní špička, ve tvářích závodníků byla čitelná nervozita. U někoho víc, u někoho míň. Ale všem šlo o to, aby se v první pohárovém závodě předvedly v co nejlepším světle. Ačkoliv u té absolutní špičky jsou sezónní cíle mnohem výš a forma se ladí k závodům světového poháru, nikomu nebyl lhostejný domácí výsledek. Vždyť jde o takové první „vysvědčení“ za zvládnutou zimní a časně jarní přípravu. A také první poměření sil v kompletní sestavě. Dosavadní závody, včetně termínově předsazeného jihoafrického svěťáku, se jely u někoho jen na zkoušku, u někoho zas z plného tréninku. Někdo nezávodil vůbec a mimo zájem okolí tvrdě makal. A jak vše dopadlo?

ČP Řepy
Tři "Š" před startem... Jitka, Karla, Janka

Půl hodinu po poledni se na startovní čáře seřadily tři dámské kategorie, elitní ženy a U23, za nimi juniorky a v těsném závěsu kadetky. Pohled na víc jak 80 závodnic je důkazem, že o horská kola a cross country zájem v Čechách i mezi něžným pohlavím je. Byť na startovní listině byl i poměrně slušný počet zahraničních závodnic, nejvíc tradičně z Polska, svou zástupkyni mělo Německo, Slovensko a také mexická reprezentace.  

Trať v Řepích dostává každoročně nové sekce, patří mezi hodně technické, s prudkými výjezdy i sjezdy, spousta zatáček bere jezdkyním rytmus i síly. Moc míst k odpočinku a občerstvení tu nenajdete. „Viktor musí mít pořád něco extra“, neslo se mezi diváky na adresu hlavního pořadatele Viktora Zapletala.  S úsměvem vyřčené narážky byly míněné na letošní letní hic a loňské aprílové rozmary, kdy se na závodníky spustily po dešti i kroupy.  Trať i zázemí bylo skvěle připravené a vše fungovalo bezchybně.  Atmosféru opravdu velké akce navíc umocnil vynikající výkon dvojice spíkrů, Michala Berky a Míry Lence.

ČP Řepy
Karla jela s náskokem od prvního kola
ČP Řepy
Vláček "Keseg, Škarnitzlová, Průdková a Czeczinkarová" stíhající Karlu Štěpánovou

První výstřel vyslal na 3,9 km dlouhý okruh elitní ženy s třiadvacítkářkami, tato kategorie dostala předepsáno 6 kol. Po startu se na chvíli usadila na čele Bára Průdková (HEAD team), o několik desítek metrů ji skočila již dvaačtyřicetiletá Janka Keseg Števková, ale to bylo naposledy, kdy se na čele ohřál někdo jiný než loňská vítězka tohoto závodu, Karla Štěpánová (N1 BMC Team). Ta se posunula na špici v třetině prvního okruhu a všem ukázala, že dnes je prostě nejlepší. Brzy si vypracovala slušný náskok, který se v průběhu závodu ustálil na necelé půlminutě a s ledových chladem ukrajovala metry závodu, až po necelé hodině a čtvrt mohla projet vítězně a s rukama nad hlavou cílem. Právě Karla minulé týdny tvrdě trénovala, až dokonce pro únavu „zabalila“ poslední přípravný závod. Sem ale přijela silná, po fyzické i psychické stránce a udělala svým fanouškům radost.

ČP Řepy
Jíťa v šutrech

Boj o druhé místo se také nekonal. Podobně jako Karla, byl odskočená od dalších Jitka Škarnitzlová (GAPP systém – Cabtech team). I ona si od druhého okruhu kontrolovala svou pozici a strojovým tempem uhájila stříbrnou příčku. V cíli se na vteřinku mihl v její tváři stín lehkého zklamání, že si nechala soupeřku odjet zkraje závodu a pak už jela vyrovnaný závod. Ale už při rozhovoru pro TV kamery to byla Jíťa s úsměvem, s kterým ji známe.

ČP Řepy
Barča v letu...techniku si užívala

Menší drama se odehrávalo v boji o bronz, o který se v jednu chvíli přetahovaly Bára Průdková a Jana Czeczinkarová. Právě Jana ve třetím kole skočila ze čtvrtého místa o jedno vpřed, ale tak jak živě vyrazila, tak rychle zas procouvala zpátky. Na Báry tempo tentokrát zkrátka nestačila.  Sympatická Barča, která letos jezdí v zcela novém týmu, přijela za hodně hlasitého aplausu jako třetí a neskrývala obrovské nadšení. Ještě před závodem naznačila, že od SP v Jihoafrické republice u ní přišlo několik zásadních změn v jídelníčku i tréninku a určitě není v top formě. Z pohledu jejího výkonu, který předvedla v Praze se máme v Novém Městě na Moravě na co těšit!

MG_2690
Kolize...
MG_2774
Nakonec radost z vítězství...

V juniorské kategorii se o drama hned v úvodu postarala dvojice týmových kolegyň z České spořitelny, když se pár desítek metrů po startu poroučely k zemi. Na čele se usadila Magdalena Mišoňová (Adastra Sokol Veltěž), favorizovaná Tereza Sásková (ČS Specialized junior team), tak musela ztrátu usilovně stahovat. Měla na to ale celé čtyři okruhy a zvládla to zcela bravurně, do cíle přijela s téměř dvouminutovým náskokem na druhou závodnici. Tou byla slovenská bikerka Radka Paulechová (Slovak National team), třetí pak skončila letos prvním rokem juniorka Magda Mišoňová.

Největší počet startujících měla kategorie kadetek, čítala 35 mladých závodnic. Tady se o místo na pódiu bojoval velmi urputně a vyrovnaně. Vítězství a plný počet pohárových bodů si odvezla Aneta Novotná (Adastra Sokol Veltěž), druhá skončila Eliška Drbohlavová (Bikeclinic junior team), o pouhé čtyři vteřiny zpět pak dojela polská závodnice Matylda Szczecinska (Warszawski Klub Kolarski).

Druhý díl bude hostit moravská metropole první květnový víkend (4-5.5.).

A co říkaly holky po závodě? Krátké rozhovory prvních tří žen v absolutním pořadí

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková