Kolo za vysvědčení? Skvělá volba, máme dobré tipy

Kolo jako dárek na prázdniny nemá chybu. A naše dva typy na kola z Deacthlonu vás přesvědčí, že můžete pořídit za málo peněz hodně radosti…

Blíží se konec školního roku, před dětmi jsou dva měsíce báječných prázdnin. Ať už bude na vysvědčení jedna jednička vedle druhé nebo to nedopadne úplně představ, určitě stojí za to děti ocenit děti za jejich celoroční snažení a zároveň je namotivovat pro nadcházející rok. Pro tento moment je jedním z těch ideálních dárků koupě nového kola. Tím totiž získáte pro dítě náplň na řadu prázdninových dní, uděláte zároveň velký počin pro jeho zdraví, rozhodně větší, než když ho obdarujete novým tabletem.

A ani taková záležitost, jako je koupě nového kola právě před prázdninami, které s sebou nesou výdaje navíc, nemusí znamenat velký zásah do rodinného rozpočtu. A to i při snaze nabídnou svému školákovi dostatečně kvalitní kolo. Zajímavé nabídky ve smyslu slušný poměr „cena-výkon“ totiž nabízí specializovaný sportovní řetězec Decathlon.

Než vám dáme několik tipů, shrňme si několik základních parametrů, které by mělo dětské kolo mít nebo naopak, co není úplně dobře.

Dětské kolo není zmenšenina dospělého. U dětského kola si ohlídejte jednak váhu, protože na lehkém kole se dítě lépe učí, lépe se mu s kolem manipuluje, ušlape i vyšší převýšení. Dále by mělo mít užší řídítka, zkrácenou délku rámu a upravený sklon sedlové trubky. Vhodné jsou i kratší kliky. Samozřejmostí je snadná nastavitelnost výšky sedla. Nekupujte kolo na několik let dopředu, i to totiž může negativně ovlivnit vztah začínajícího cyklisty k této aktivitě.

Decathlon

Racing boy 320

Dvacetipalcové kolo pro začínající bikery ve věku 6-8 let, kteří už si prošly érou odrážedel a teď už dorostli pro opravdu „dospělácké“ kolo. Tento sen jim můžete splnit a přitom se držet pravidel pro výběr dětského kola. Racing boy nabízí 5 rychlostí, které ale dítě ovládá systémem grip shift, umístěném v rukojeti. Věřte, že tuto dovednost zvládne za pár minut a bude si změny převodů užívat.

rukojet

Za pozornost stojí i anatomicky tvarovaná brzdová páčka, která je blíž k rukojeti. To s sebou přináší jistotu v jízdě, vždyť brzdy jsou na dosah a drobné dětské ruce nečiní problém je snadno zmáčknout.

Převodník kryje bezpečnostní kryt z lehkého plastu, aby se malému cyklistovi nenamotala nohavice kalhot tam, kam nemá. Kromě ochranné funkce jde i o designovou parádičku, což právě děti uvítají s nadšením. Pláště vlastního brandu mají vzorek, s kterým můžete společně zamířit do terénu. Opět je tu kladen důraz na bezpečnou jízdu, hrubší vzorek na bocích pláště podrží cyklistu i při odvážnější jízdě v zatáčkách.

big_376688

Než vám prozradíme cenu, tak za zmínku ještě stojí to, že výrobce B´Twin dává celoživotní záruku na rám, řídítka, vidlici a představec. Zkrátka jako u dopěláckého kola.

Cena: 3 299 Kč
Více info o nabídce a dostupnosti najdete na stránkách distributora: www.decathlon.cz

kolo decathlon

Rock Rider 500

Druhý tip už je pro větší školáky, Roch Rider 500 je ve velikosti 24“ a je určen pro věk 8-12 let, resp. Výšku 135-155 cm. Před časem jsme testovali jeden hodně povedený dámský model Rock Rider, který získal velký ohlas (u něj platilo rčení „poměr cena-výkon“ dvojnásob). Dětský Rock Rider 500 mu je vyrovnaným konkurentem.

Kolo je vybaveno, podobně jako u Racing Boy, dvěma otočnými rukojeťmi, kdy se na levé straně mění převodníky, ty jsou tři, u pravé rukojeti je pak volba z 6 rychlostí.

Výrobci u Rock Rider 500 počítali s tím, že jezdec ho bude pravidelně prohánět v terénu, proto dostal do výbavy odpruženou vidlici. Ta sice přidá trochu na váze, ale u této velikosti kola to není zásadní parametr.

O bezpečné brždění se postarají V-brakové brzdy, pohodlný transport kola v autě je zas zajištěn použitím rychloupínáku u předního kola.

I u Rock Ridera platí celoživotní záruka na rám a další části kola. Za kolik pořídíte? Cenovka pro tento model je velmi sympatická – 4 699 Kč.

Více info o nabídce a dostupnosti najdete na stránkách distributora: www.decathlon.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková