EUROBIKE 2018 a tradiční anketa Awards. Co se líbilo nejvíc?

Anketa Eurobike Awards napovídá o tom, jaký je letošní trend cyklistického veletrhu. Podívejte se, co odbornou porotu nejvíc zaujalo…

Třídenní veletrh Eurobike jako každoročně nezůstal bez naší návštěvy. Prostřednictvím fotografií vám přineseme ty nejzajímavější věci, teda alespoň z našeho pohledu, které jsme ve dvanácti výstavních halách objevily. Tradičně začínáme anketou Awards 2018, v které jsou oceňovány produkty, přicházející s inovativním přístupem. Finální Výběr odborné poroty tak lehce nastiňuje současný trend cyklistického průmyslu.

EB18_Awards_ceramicspeed

Mezi oceněnými exponáty oproti předchozím letům ubylo horských kol, které nahradily cargo biky, městská elektrokola, blýskl se i futuristicky vyhlížející triatlonový speciál. Největší pozornost ale poutalo kolo, jehož značku bysta marně hledaly. Tady šlo totiž o pohon, společnost CeramicSpeed ​​Sport představila bezřetězový systém pohonu, kdy namísto klasického propojení převodníku s kazetou řetězem byl použitý kardanový hřídel. Dle prezentérů se ušetří až 48% energie, ztracenou třetím řetězu. Jde o prototyp nového typu pohonu, zda a kdy se stane rozšířeným, ukáže až čas. Ale představa „už nikdy spadlý či zaseknutý řetěz“ je pro hodně lákavá….

IMG_7186

Bezpečnost a viditelnost nejen ve městě jako ten nejdůležitější faktor. S tímto pracuje mnoho značek, nutno říct, že v řadě případů jde o praktické a nápadité varianty. Jedním z takových produktů, který si získal zájem poroty a také ocenění Gold award je světlo M99 Tail Light 25, které reaguje na zmáčknutí brzdové páčky. Společnost Supernova připravila produkt, který je velmi malý, lehký a samozřejmě splňuje i předpisy silničního provozu. Cenné body si získal i za variabilitu jeho připevnění.

_MG_7200 (2)

Když zmiňujeme bezpečnost, další ze sympatických výrobků je věnován těm úplně nejmenším, kteří se teprve budoucími cyklisty stanou. Ocenění získal „spánkový polštář“SleepFix® Kids BIKE, který se bude hodit pro chvíle, kdy dítě v závěsném vozíku usne. Úkol je jasný, zabránit aby se dítěti hlava naklonila na jednu stranu.  Výrobce, značka Sandini věnovala i hodně pozornosti výběru použitého materiálu i ušití, aby nikde nebyl kontakt obličeje se švem.

IMG_7191 ph

Pro větší ratolesti je tu Twentyfour Ultralight. Na pohled běžné horské kolo, ale při bližším pohledu je vidět, že společnost Pyrobikes skutečně ladila každý detail, aby bike dobře splňoval všechny potřeby malého jezdce, ale také aby každý zvolený komponent byl co nejlehčí. Cena se zatím neinzerovala, váhu prezentoval prodejce jako opravdu ultralevou. Přesto za nás palec nahoru, trend elektrokol totiž vstupuje i do dětského segmentu a tak je dobře, že se stále věnuje úsilí i „klasice“.

EB18_Awards_egravel

Gravel bike už si své místo v cyklistickém světě vydobyl. A jeden povedený kousek získal i prestižní ocenění. Jde o pohledný gravel Geos. Čím zaujal?  Pyšní se totiž řemenovým pohonem, ale hlavně elektromotorem v zadním náboji a rozdvojenou baterkou integrovanou odděleně do horní i spodní rámové trubky. Porota byla nadšená z čistého designu, ale i anoncovaného dojezdu kolem 100km.

IMG_7201

Na kole Ceepo Shadow R se bude muset šlapat pěkně za své, ale jeho konstrukce byla řešena s ohledem na aerodynamiku, takže síly se jistě ušetří. Výsledkem japonských inženýrů je jedinečný design, kdy je díky atypické přední vidlici i zadní stavbě tento triatlonový speciál opravdu nepřehlédnutelný.

IMG_7188 výřez

Poslední produkt si odnesl také prestižní ocenění a tím je Green Award.  Jde o inovativní tmel od Finish Line pro bezdušové pneumatiky. Nově složení je nejen bez latexu, ale také méně agresivní než jeho předchůdci. Zároveň nezasychá tak rychle, jak to bylo doteď běžné, tím se prodlužuje i jeho skladovatelnost. Ve výsledku by používání tohoto tmelu mělo vést k nižší spotřebě duší i pneumatik, čímž se prosadil mezi produkty, šetrné k životnímu prostředí.

Foto: mtbs.cz, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková