Živoucí legenda Gun Rita Dahle Flesjaa vyhrála Světový pohár! Nejlepší Češkou na 23. místě Jitka Škarnitzlová

Famózní výkon předvedla letos 45 letá norská bikerka, když zvítězila na velmi těžké trati v Andoře a za zády nechala i vedoucí ženu SP a aktuální mistryni světa Jolandu Neff. Obě české závodnice byly v první třicítce.

Lyžařské středisko Vallnord přivítalo tento víkend světovou bikerskou elitu, kde se jel pátý díl Světového poháru horských kol. Závodní okruh má několik svých charakteristik, které dokonale prověří fyzickou připravenost, startuje se totiž ve výšce 1901 metrů, převýšení na jedno kolo je 206 metrů, závodníky čeká několik náročných výjezdů se sklonem 17-25%. Oproti předchozím rokům došlo k několika úpravám, které okruh zatraktivnily pro diváky, kladně změny hodnotili i samotní závodníci.

Na startu elitního ženského závodu se postavilo celkem 58 závodnic, nechyběla žádná z favoritek, včetně Dánky Anniky Langvad, která si minulý týden nepříjemně pohmoždila zápěstí a nad jejím startem visel velký otazník. Z českých bikerek jsme měly na startovní čáře dvojí zastoupení, Jitku Škarnitzlovou(GAPP Systém-Cabtech) a Karlu Štěpánovou (N1 BMC team). Jíťa měla z pátečního short tracku, kde skončila na 15. místě, vyjetou druhou startovní řadu a za zády tak měla například loňskou vítězku seriálu SP, Ukrajinku Yanu Belomoinou, stejně tak pozdější vítězku Gun Ritu Dahle Flesju.

Hned v zaváděcím okruhu za to ostře vzala Jolanda Neff (KROSS Team), stíhaná americkou bikerkou Kate Courtney (Specialized Racing), za nimi se seřadil vláček, v kterém byla Maja Wloszczowska (KROSS Team), Emily Batty (Trek Factory Team) a Anne Tauber (CST Sandd American Eagle). Teprve v závěru prvního kola se na konec skupiny, kde už byla také Annika Langvad (Specialized Racing), dotáhla i Norka Gun Rita Dahle Flesjaa (Merida). A právě mnohonásobná mistryně světa a olympijská vítězka záhy začala zatápět všem, z jízdy bylo vidět, že má dnes svůj den, doskočila si vedoucí Jolandu Neff a ve vhodném okamžiku šla okamžitě před ní. Od té doby pokračovala mezi těmito dvěma závodnicemi dramatická přetahovaná, Švýcarka se nechtěla nechat „natahovat“ o generaci starší soupeřkou, v nájezdu do technického sjezdu se opět ujala vedení a nasbírala pár vteřin ve svůj prospěch. Největší rozdíl, který Neff najela byl 14 vteřin, ale Dahle Flesjaa si jej vždy dokázala v poklidu stáhnout.

Dahle-Flesjaa_WC18_Andorra_XCO_women_by Goller

V tu chvíli mocně dotahovala nepříjemnou ztrátu, způsobenou zaseknutým řetězem opět skvěle jedoucí Emily Batty, která se propadla k 7-8 místu a rozhodně se nechtěla spokojit s umístěním mimo pódium. Brzy docvakla vítězku předchozího SP z Val di Sole Maju Wloszczowskou, která jela těsně za Annikou Langvad a také výborně jedoucí Nizozemkou Anne Tauber. Z vláčku nakonec vypadla Langvad a boj o bronz se zúžil mezi trojici.

Rozhodující okamžik přišel ve pátém z šesti okruhů, kdy zkušená Norka využila chvilkové krize Jolandy Neff, v prudkém stoupání zkusila nastoupit a během krátké chvíle zůstala na čele osamocená s komfortním náskokem 20 vteřin. Její výraz byla naprosto koncentrovaný, jízda klidná, maximálně efektivní, odstup od soupeřky narostl až na bezmála třičtvrtě minutu, v tu dobu se začala zle dotahovat na stříbrnou příčku závodnice Trek Factory teamu Emily Batty. Nikdo už ale nemohl ohrozit šťastnou pětačtyřicetiletou Gun Ritu Dahle Flesju, která si dojela pro své 30. vítězství ve Světovém poháru. Švýcarka nakonec odolala ataku Kanaďanky Batty, v cíli byla druhá a očividně hodně vyčerpaná. Čtvrtá příčka pak udělala velkou radost Anne Tauber, která poodskočila o necelých 20 vteřin Maje Wloszczowské.

CER_5888

„Je to neskutečné, samozřejmě, že jsem o tom snila. A teď si ten sen žiju! Myslím, že dnes to bylo i o zkušenostech, na začátku mi Jolanda odjela, ale v této nadmořské výšce člověk nemůže jet pořád naplno. Mě to v Andoře sedí, většinou se mi tu dařilo a to mi dodalo ještě sebevědomí.  Teď nevím, jestli přehodnotím svůj plán, kdy jsem chtěla po posledním SP v La Bresse  skončit. Po vyhraném svěťáku setakové rozhodnutí bude dělat opravdu těžko. Ale teď cítím, že bych za sebe strašně ráda pokračovala dál, ale ještě to musím probrat s rodinou“, popsala emotivně v cíli šťastná vítězka, která se mimochodem musela poprat v závěru závodu s rozbitým sedlem. Zhodnotila, že zastávka v depu by jí stála spoustu času, tak zabojovala i v zhoršených podmínkách.

CER_4837

Z českého dua byla o tři příčky úspěšnější Jitka Škarnitzlová, která zajela velmi slušné 23. místo a byla spokojená. „Skvěle se mi povedl start, dostala jsem se až na páté místo. Nechtěla jsem to hned přepálit a asi jsem se toho i trochu lekla, že jsem tak vepředu, tak jsem raději odcouvala někam k 20. místu. Druhou půlku závodu jsem byla lehce za první dvacítkou a nakonec v cíli 23. Spokojenost s výsledkem je, i když tam dnes bylo hodně zbytečných chyb a v technice to bylo asi až moc opatrný. Tak je pořád na čem pracovat“, podělila se o dojmy Jitka a také vysekla poklonu směrem k vítězce. „ První místo Gun Rity..? Neuvěřitelný, klobouk dolů. Je vidět, že se dá jezdit fakt hodně dlouho“.

Pozitivně závod hodnotila i druhá česká zástupkyně, Karla Štěpánová. „ Na to, že mi v nemocnici po Val di Sole zakázali týden jezdit na kole, tak vlastně je to 27. místo dobrý. Mrzí mě sice, že bych asi měla na víc, ale bolest zad mi víc neumožnila. Po startu jsem byla trochu vzadu, měla jsem po zkušenostech z minulého týdne respekt se někde loktovat. V druhé půlce závodu jsem to začala dohánět. Nakonec jsem v Andoře objela oba závody do 30tky, takže spokojenost“, napsala nám Karla, která se už příští neděli postaví na start mistrovství republiky.

Výsledky Elite ženy:

  1. Gunn Rita Dahle Flesja (NOR, Merida) 1:22:58 hod.
  2. Jolanda Neff (SUI, Kross Racing) +0:25
  3. Emily Batty (CAN, Trek Factory) +0:47
  4. Anne Tauber (NED, CST Sandd American Eagle) +1:03
  5. Maja Wloszczowska (POL, Kross Racing) +1:22

  1. Jitka Škarnitzlová (GAPP System – Cabtech) +7:48
  2. Karla Štěpánová (N1 Team) +8:54

Kompletní výsledky zde

Foto: Michal Červený, mtbs

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková