ME Glasgow: Titul vybojovala Švýcarka Neff, nejlepší Češkou byla Jitka Škarnitzlová

Suverénní jízdou si pro svůj třetí titul v kariéře dojela švýcarská star Jolanda Neff, když své rivalce Pauline Ferrand Prevot nadělila přes dvě minuty! Jitka Škarnitzlová dokončila na 17. místě, Karla Štěpánová pak po defektu o dvě místa hůř.

Ve skotském Glasgow se bojovalo o tituly evropských šampionů. Zcela suverénní jízdu předvedla švýcarská hvězda a úřadující mistryně světa Jolanda Neff.  Do čela závodu se propracovala hned v prvním okruhu a svým soupeřkám nedala šanci. Její náskok narůstal v každém z pěti předepsaných okruhů, v polovině závodu bylo jasné, že ji o titul může připravit jen defekt nebo jiný technický problém. Porci 28 kilometrů zvládla za hodinu a třicet jedna minut, v cíli měla dostatek sil předvést divákům parádičku, jízdu po zadním kole.

38708113_1932819743430615_5604991170921889792_n

„Loni jsem při tréninku upadla a titul mi utekl, takže tohle je pro mě sen. Byla to skvělá trať, spousta zatáček, malých skoků, sjezdy vyžadovaly spoustu dovedností a to je to, co mám moc ráda a užívám si to“, radovala se pětadvacetiletá Švýcarka. Předchozí evropské tituly získala v letech 2015 a 2016.

Jitka Škarnitzlová

Z českého tria se nikomu do vytoužené top ten prosadit. Nejlépe si vedla Jitka Škarnitzlová, když závod dokončila na 17. místě.

„Ráno nás přivítala mlha, takže trať byla klouzavá. Můj výkon nebyl ani dobrej, ani špatnej. První kolo se mi nepovedlo, udělala jsem pár chyb, v jednom místě, kde se to ucpalo jsem to chtěla objet chicken way, ale byla to špatná volba, propadla jsem se ještě víc dozadu. Druhý,třetí  kolo bylo super, pohybovala jsem se kolem 11-14 místa. Bohužel jsem z toho v předposledním okruhu vycouvala, došly mi síly, tam se projevil tréninkový výpadek“, popsala  česká mistryně svůj boj na trati evropského šampionátu. „V posledních dnech mi chyběly intenzity, tak jsem se, doufám, před pátečním sprintem pěkně rozjela“, žertovala Jitka, kterou čeká ve středu přesun do kanadského střediska Mont St. Anne, kde se jede další díl Světového poháru.

Karla Štěpánová (1)

„Já už se letos té smůly asi nezbavím“, vyhrkla Karla své první podvodní dojmy.  „Jela jsem společně s Jitkou, v druhém okruhu jsme byly docela pěkně, myslím, že kolem 14. místa, pak v jednom kamenitém sjezdu jsem řízla plášť. Mlíko všude v obličeji, na brýlích. Zkusila jsem tam nacpat Dynaplug, abych na tom aspoň nějak dojela do dalšího depa, to bylo kilák a půl daleko. Tam jsme to vyměnili, a já vyjížděla úplně poslední, strašnej zásek. Ale já nechtěla zabalit, jela jsem totální šrot. Nakonec jsem to zvládla do dvacítky. Ale štve mě to, protože jsem se cítila fajn, tady ve Skotsku jsem nesmrkala, nekašlala, dýchalo se mi dobře. Takže s výkonem jsem spokojená, na výsledku to bohužel není vidět“, popsala své peripetie Karla, kterou rovněž čeká přesun do Kanady. „Mívám problém s časovým posunem, ty první dny toho moc nenaspím, ještě nevím, jestli se v pátek pustím do Short tracku nebo pošetřím síly na neděli“.

me-glasgow-2018-jezkova

Třetí zástupkyní v národním dresu byla Hanka Ježková, která si dojela pro slušné umístění, od Jitky jí dělily dvě minuty, v cíli byla hodnocená na 24. pozici. „Závod jsem si užila, byla to pro mě nová zkušenost. Trať byla pěkná, jen škoda, že tu nebylo víc diváků, byla by lepší atmosféra. S umístěním jsem vcelku spokojená, pocitově se mi jelo dobře, jsem taky ráda, že se mi vyhnuly pády. Těch bylo na kluzké trati docela dost“.  Hanka se od reprezentace odpojuje a míří zpátky do Čech, chystá se až na finále SP, které se jede ve francouzském La Bresse na konci srpna.

Výsledky ženy Elite:

1. Jolanda Neff (SUI) 1:31:29 hod.
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +2:04
3. Githa Michiels (BEL) +3:27
4. Maja Wloszczowska (POL) +3:35
5. Elisabeth Brandau (GER) +4:08

17. Jitka Škarnitzlová +8:58
19. Karla Štěpánová +9:59
24. Hana Ježková +11:10

Kompletní výsledky ZDE

Foto: UEC.ch, Filip Švestka / Reprezentace MTB

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková