SP Mont St. Anne: Nash a Štěpánová v první dvacítce!

Opět spanilá jízda za vítězstvím Jolandy Neff, Katka Nash čtrnáctá, Štěpánová vyrovnala 18.místem svůj nejlepší výsledek v SP.

Čím těžší, tím lepší. Tohle platí pro švýcarskou bikerku Jolandu Neff (Kross), která stejně jako před 5 dny na ME opět jela svůj závod. Tentokrát se sbíraly body v předposledním  díle  SP v kanadském Mont St. Anne.

Po pátečním Short tracku, kde Neff podlehla pouze Dánce Annice Langvad (Specialized Racing), čekalo na elitní bikerky cross country. Okruh v délce 4,1 km byl od loňska částečně upraven, ale své zásadní pasáže jako Beatrice, Zig-Zag výjezd a Rockgarden si ponechal. A byla to právě technika ve sjezdech, kde švýcarská bikerka jezdila od pohledu jinou třídu. V kamenité sekci, kde ostatní bojovaly s výběrem stopy si volila direkt lajnu, sérii klopenek projela s absolutní lehkostí a tak už po prvním okruhu získala komfortní náskok 30 vteřin. Ale nebyla by to Jolanda, a tak ze svého nasazení vůbec nepolevila a v cíli měla k dobru na druhou v pořadí téměř dvě minuty! Tak dlouho se totiž čekalo na Anniku Langvad, která ale byla tentokrát spokojená. V posledních dvou kolech na ni zle dotírala Emily Batty (Trek Factory), hnaná vpřed domácím publikem. Drobná Kanaďanka se totiž v první polovině závodu pohybovala mezi 8-10 místem, ale viditelně měla dobře rozložené síly a prodrala se na parádní třetí místo, za což si vysloužila od přihlížejících fanoušků velký aplaus.

MSA_XC_2018-25
Radost Emily Batty

Smolařkou dne byla výborně jedoucí Kate Courtney (Specialized Racing), která se rvala se svou týmovou kolegyní o druhou a třetí příčku. Bohužel, Katy v předposledním kole chytla defekt ,výměna ji stála řadu pozic. Přesto se v samotném závěru propracovala těsně za záda Anne Tauber CST Sandd American Eagle), jedoucí na pátém místě, ale v cílovém sprintu na nizozemskou závodnici zkrátka už neměla.  Na čtvrté místo se nenápadnou jízdou propracovala loňská vítězka seriálu SP, Ukrajinka  Yana Belomoyna CST Sandd American Eagle). Zdá se, že jí forma postupně roste a na blížícím se mistrovství světa bude určitě chtít promluvit do pořadí na těch nejvyšších příčkách.

CER_5158

V závodě jsme měly tentokrát trojí zastoupení. Vedle dvojice Škarnitzlová-Štěpánová se na start postavila i pátá žena olympijských her v Riu, Kateřina Nash(Clif Pro). Čtyřicetiletá bikerka už z kolotoče SP vystoupila a jezdí jiné závody, ale trať v Mont St. Anne ji sedí, vždyť tu dokázala v r. 2013 vyhrát svůj historicky první SP! Po pátečním Short tracku, kde se Katka postavila díky pátému místu na pódium, byla ve vzduchu otázka, kam až se Katce podaří v cross country probojovat. Po nepříliš povedeném startu se Katka propracovala dopředu a dlouho to vypadalo na TOP ten, nakonec vinou dvou defektů klesla na konečnou 14. příčku. “Jeden byl hodně daleko od depa, takže jsem musela dlouho běžet, škoda dostala jsem se už zase na osmou příčku, ale asi jsem to tam ve sjezdu moc přepálila. Každopádně jsem ráda, že s holkama můžu pořád držet krok…” řekla Katka Nash, která se už nyní začne připravovat na cyklokrosovou sezonu.

Radost všem doma, ale především sobě udělala Karla Štěpánová (N1 BMC), která se konečně dočkala umístění v první dvacítce, když byla v cíli hodnocená na 18. místě. „Konečně klapnul slušný výsledek! Dneska to byl opravdu mordor. Přes 30 stupňů… věděla jsem, že mi místní trať sedí. První dvě kola jsem sice spíše roztáčela nohy, ale technické pasáže mi pomohly udržet se v top20! Pak se mi povedlo zabrat a vybojovat 18.místo! Myslím, že je to zatím můj nej výsledek ve Svěťáku! Byla bych ale šťastná, kdyby se mi to podařilo v La Bresse ještě trochu vylepšit! Alespoň malinko…Po všech peripetiích jsem ale moc ráda že umím zajet do dvacítky. Mám toho ale plné zuby a už se těším na pořádný steak!“, naspala nám Karla krátce po závodě.

CER_4008
Jana Czeczinkarová byla jedinou zástupkyní v kategorii do 23 let

V zcela jiném rozpoložení byla Jitka Škarnitzlová, která dojela 28. se ztrátou dvou kol. „ Nešlo to. Odstartovala jsem dobře, tak aspoň že něco se povedlo, ale ve druhém kole jsem udělala pár chyb a úplně mě to rozhodilo, řekla bych, že na prvočísla. Motor by tam byl, ale řídící jednotka měla tentokrát zkrat.  Bylo i dost vedro, hlavně na loukách, ale u mě se to nějak sešlo všechno se vším. Hold tenhle týden se nějak nepovedl, takže odpočinout a jede se dál“, vzpomněla Jíťa na svůj náročný závodní program v posledních pěti dnech.

Jediná česká zástupkyně v kategorii do 23 let byla Jana Czeczinkarová (Mitas Trek) a obsadila 13. místo. “Dnešní výsledek není takový jaký bych si přála, ale závod jsem si neskutečně užila, bylo to jak na houpačce. Už na startu jsem byla v bojovné náladě a po zaváděcim kole jsem jela druhá, bohužel jsem trochu přestrelila a dost jsem se procedila,” popsala svůj výkon Jana.

Za dva týdny se uzavře letošní seriál SP, finále se odehraje ve francouzkém La Bresse.

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Michal Červený, Matt Stenson

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková