Jak DNK oslavily s Author Pražskou 50 jubilejní 20.ročník

Jsou akce, kde stojí za to být. Bez ohledu na to, že tu není nejdrsnější terén, rekordní počty účastníků…


Jsou závody, které se pyšní obtížným terénem, jsou závody, které trhají rekordy v počtu účastníků. Pražská 50 nemá ani jedno, přesto si za dvacet let vytvořila pevné místo v kalendáři, věrnou komunitu závodníků, partnerů i fanoušků. Kdo zažil, předává dál informace o přátelské a pohodové atmosféře, bezvadně fungující organizaci i pozávodním servisu. U krásného jubilea jsme nemohly chybět….

Intro
…zbývalo 10 dní do startu, když mi při banálním pohybu luplo v koleni. Druhý den už chodící o berlích. Diagnóza poškození menisku. Oči se mi zalily slzami. V tu chvíli jsem věděla, že přicházím o možnost postavit se na start mojí srdcovky. Pražskou 50 jsem vyhrála 8x, dostalo se mi cti být na plakátu pro 15. ročník, o pár let později, kdy jsem byla zraněná, závod společně se starostou Prahy 6 startovat. Sobě i duchovnímu otci akce Pavlu Landovi jsem slíbila, že dvacátý ročník pojedu, ať už bude moje kondice jakákoliv. Nepatřím k těm, co sliby neplní,ale tentokrát jsem musela. Ještě že jsou DNK…

tým DNK

DNK race tým? Nikoliv, jen ztotožnění se holek s naším motem, s tím, pro koho tu on line magazín Dámy na kole je, pomoc v tom, aby se nás vědělo. Dámy na kole, to není parta holek, to je životní styl. Na kole makáme, bavíme se, poznáváme nové.  A tak se s úplnou lehkostí poskládaly čtyři závodnice tří týmů, za které v individuálním závodě startovaly. Tou úplně nejrychlejší byla Katka Drhová z týmu ČS Accolade, nováček závodu, která dokázala 50 kilometrovou trať proletět v čase 1 hodiny a 45 minut. Plnohodnotně tak zastoupila svou týmovou kolegyni a vítězku předešlého ročníku, Janu Pichlíkovou, která v ten samý den dřela na maratonském mistrovství světa.

uprava
Premiéra proměněná ve vítězství v podání Kateřiny Drhové

„Jsem moc spokojená, měla jsem od trenéra nějaké pokyny, v půli týdne jsem si trať byla projet, což mi určitě pomohlo v rozložení sil. Jelo se hodně rychle, bylo potřeba se udržet ve skupině. Ve svoje vítězství jsem začala věřit až v posledním stoupání před cílem“, zhodnotila svou premiéru Katka, mimochodem maminka tří dětí. „ Byl to skvělý závod, báječná atmosféra, určitě se sem za rok vrátím“, přislíbila absolutní vítězka jubilejního ročníku.

upravena 1
Tři nejlepší dámy dne: (zleva) Drhová, Sopoušková a Černá

Jako druhá a nadmíru spokojená přijela Šárka Černá (Ski a Bike Radotín), která před týdnem zdolala úplně jiný formát závodu, extrémní maraton Otztaler v délce 250 kilometrů. „Cítila jsem to v nohách, aby ne. Navíc ještě v pátek odpoledne jsem měla pracovní meeting v Londýně, takže se rozhodně nedá mluvit o nějakém ideálním rozjetí před závodem“, popsala s úsměvem a bez znatelné únavy z odjetých 50 kilometrů. „Jo, teď se cítím dobře rozjetá, můžeme znovu na start“, žertovala.

mariana
Nejmladší fanynka DNK . Jestlipak z ní vyroste úspěšná závodnice, jako je její maminka?

Se ztrátou necelých 4 minut proletěla cílem celkově třetí žena, Mariana Sopoušková (Ski a Bike Radotín), na kterou v cíli čekala nejsladší odměna, pusa od rok a čtvrt staré dcerky Josefínky. Sympatická maminka, která se od roku 2015 věnuje terénnímu triatlonu a hodně dobře jí to běhá. Při Pražské 50 potvrdila, že by byla cennou posilou i čistě bikového týmu.

kate

Vysmátou čtveřici týmu Dámy na kole doplnila ještě multisportovkyně Katka Mertenová (Oplt Cycling), která se pár minut po dojetí mračila. To díky startovnímu karambolu jejího přítele. „Viděla jsem, jak se tam asi 15 lidí ze předu smotalo, byl tam i Ota, tak jsem zastavila a počkala, až se sebere a uvidím, jestli je v pořádku. Jeho levá půlka těla, sedřená ze Sudet by asi další porci odřenin nesnesla. Ztratila jsem kontakt s holkama, chtěla jsem zajet líp, ale prostě to dopadlo takhle“, komentovala své páté místo v absolutním pořadí. Na stupně šla ale dvakrát, jednou na ten nejvyšší jako členka DNK týmu, ve své věkové kategorii byla třetí.

štapánka

Ještě jedna dáma si zaslouží pozornost a tou je výherkyně naší soutěže o startovné. Čtyřiadvacetiletá Eliška Běloušková hájící barvy Ghost teamu, hoby divize, si nevedla vůbec špatně, dokončila na devátém místě. „ Minulý rok jsem si koupila konečně pořádné kolo a od té doby z něj neslezu. Stala se z toho vášeň, náplň života a vše se teď motá jen okolo cyklistiky. Myslím, že zrovna vy DNK mi budete rozumět :-). Sezónu jsem zahájila na začátku dubna a Author Pražská 50 byl parádní závěr“.

Pražská 50 není jen o závodnících, co mají „nalítané“ tisíce kilometrů, i když právě oni jsou lákadlem a motivací pro ty ostatní.  Je to závod i pro pohodáře, vždyť poslední spokojený cyklista projel cílem o tři hodiny později, než vítěz. Kolo je zábavou a vždy třetí zářijovou sobotu se propojí tyhle dva světy v jeden hodně velký peloton. Za to patří díky zakladateli i všem, co se na Author Pražské 50 podílejí. Tak za rok zas….a věřím, že DNK posílí a rozroste se.

Kompletní výsledky zde.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková