Král cyklistiky 2018 je Roman Kreuziger, kategorii horských kol ovládla Romana Labounková

Král silnice i Král cyklistiky je zaslouženě Roman Kreuziger. Nejsledovanější ženou pak Romana Labounková, která si užila dvojitý úspěch…..

Cyklistika má nového Krále. Vlastně staronového, protože silničář Roman Kreuziger získal za svou kariéru titul již po páté. Úctyhodný je i 14letý časový rozestup mezi prvním a v tuto chvíli posledním oceněním. „Rozhodně se necítím jako veterán a věřím, že další úspěchy budou ještě přicházet“, řekl při slavnostní korunovaci šestý muž letošního MS v Insbrucku.

Ženská cyklistika má několik malých Královen, tedy vítězek jednotlivých kategorií. Po zásluze se bikerkou roku stala Romana Labounková, která si letos splnila svůj životní sen, když 7.července ve Val di Sole získala duhový dres mistryně světa v disciplíně fourcross.  

Romana Labounková
Zlatá radost Romany Labounkové

„Fourcross jezdím od patnácti, ale byl trochu v ústraní, protože jsem se věnovala olympijské disciplíně, bikrosu.  Ale vždycky pro mě bylo horské kolo takové pohodlnější a závody jsme si vždycky užila. Je to disciplína pro mě, cítím se tam komfortně“.

Rodačka z Jeseníku v loňském roce ovládla kategorii BMX, letos se ale při vyhlašování této disciplíny radovala podobně. Nejlepší bikrosařkou byla vyhlášená její svěřenkyně, sedmnáctiletá Eliška Bartůňková.

„Pro mě těžší trénovat, je to pro mě velká zodpovědnost, protože zodpovídám za výsledky někoho jiného“, komentovala svou další úspěšnou roli v cyklistice.

Loňské vítězství v anketě obhájila Alžběta Pečínková, která pokračuje v nadvládě v disciplíně trial.

královny
Král a úspěšné dámy....(zleva Bartůňková, Pečínková a Labounková)

V přímém přenosu České televize  byl v rámci vyhlášení  uveden do síně slávy Českého svazu cyklistiky  Jiří Škoda. Majitel bronzové medaile z časovky družstev na OH v Moskvě 1980, dlouholetý reprezentant a následně i úspěšný trenér tak rozšířil počet členů této vybrané společnosti na 11.

Večerem tentokrát provázeli Tomáš Jílek a divadelní a filmový herec Adrian Jastraban. Organizátoři akce připravili velmi příjemný večer, kde se potkala řada cyklistických osobností, ale i zajímavých hostů, s cyklistkou nějakým způsobem spojených. Jednu z cen předávala Kateřina Neumannová, která reprezentovala v horských kolech na OH v Atlantě, nejlepšího handicapovanému cyklistovi předával ocenění profesor Pavel Pafko, na pódiu promluvila i předsedkyně klubu Fair play, Květa Jeriová-Pecková.  

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky za rok 2018:

Král cyklistiky: Roman Kreuziger.

Silnice: Roman Kreuziger.

Horská kola: Romana Labounková.

Cyklokros: Michael Boroš.

Sálová cyklistika: Jiří Hrdlička ml., Roman Staněk.

Handicapovaní: Patrik Jahoda.

Bikros: Eliška Bartůňková.

Dráha: Jakub Šťastný.

Trial: Alžběta Pečínková.

Junior: Jakub Šťastný.

Cena fair play: Miroslav Janout, Jindřich Pulman.

Síň slávy: Jiří Škoda.

Foto:David Stella/mtbs a ČTK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková