SP v cyklokrosu v Táboře. Češky zvládly TOP ten, k medaili moc nechybělo

Kdo chce vyhrát, nesmí chybovat. K medaili chybělo našim holkám kousek. Katku Nash připravila o lepší, než desáté místo uklouzaná stráň. Podívejte se na video, jak dal těžký úsek zabrat i těm nejlepším….

Chcete vidět dramatický závod, sledujte ženy! Tohle pravidlo se znovu potvrdilo při Světovém poháru v cyklokrosu v Táboře. Závod, kde chyběla jen jediná ze současných hvězd Marianne Vos (dala si uprostřed cx sezóny závodní volno), měl rozuzlení opět až ve finálovém okruhu. Z vítězství se radovala holandská cyklistka Lucinda Brand, když zdolala evropskou šampiónku, její krajanku Anne-Marie Worst. Třetí příčka putovala do Itálie zásluhou Alice Marie Arzuffii.

Hodně bojovný výkon předvedly i české reprezentantky, Havlíková a Nash, když vybojovaly s minimálním odstupem na čelo devátou, resp. desátou příčku.

P1042530
P1042536
Zrádná "mezička" v prvním okruhu. České šikulky měly dobrou stopu

Do závodu, který se jel za slunečného, ale chladného počasí se pustilo téměř šest desítek žen. Poměrně rychlý okruh, známý z loňského evropského šampionátu měl několik nevyzpytatelných míst, po nočním mrazu byl pod roztátou a klouzavou vrstvou bahna led. A právě jedna šikmo odkloněná mez promluvila do boje o konečné pořadí.

Po startu se na chvíli objevila na čele Eva Lechner, ale postupně přenechala vedoucí pozici Anne Marii Worst, za kterou se s nepatrným odstupem zformovala skupina dalších 15 jezdkyň, včetně našich závodnic.

První nadělení přišlo v druhém okruhu, kdy na šikmé mezi zaváhala Kateřina Nash a Eva Lechner, obě ztratily mnoho drahocenných vteřin. Zatím co Pavla Havlíková se držela v první desítce, pro Kateřinu Nash začal stíhací závod.

Další nadělení a přesýpání pořadí na čele přinesl pád úřadující mistryně světa Sanne Cant, do předposledního okruhu najíždělo sedm žen, s menším odstupem bojovala o 8-10 místo Španělka Aida Nuño Palacio a české duo.

Lucina brand
IMG_8686
Cílové rozpaky Anne Marie Worst

V závěrečném okruhu se tempo vystupňovalo na maximum, Lucinda Brand si dokázala vybudovat mírný náskok, který její soupeřky zaskočil, menší rozestup už nikdo nedokázal stáhnout. Skvělá silničářka se tak radovala ze svého prvního vítězství ve SP v cyklokrosu.

“Bylo to velmi těžké, věděla jsem, že se pojede rychle, hledala jsem místa, kde můžu ušetřit síly na poslední okruh” uvedl Brand krátce po dojetí.

S rozpaky projela cílem na druhém místě Anne Marie Worst. „Pořadatelé použili jiný zvukový signál na oznámení posledního kola závodu, než je běžně používaný zvonek, přeslechla jsem to“, komentovala svou chybu Worts.

Cílový spurt dvou matadorek českého cyklokrosu vyšel lépe pro Pavlu Havlíkovou, kterou ale porazila Španělka Palacio. Česko tak mohlo slavit deváté a desáté místo.

Pavla Havlíková
IMG_8689 1
Souboj o 8.-10. místo

„Kdyby mi někdo před závodem řekl, budeš devátá, byla bych spokojená. Ale podle toho, jak se to vyvíjelo, mohlo být líp. Bylo to dnes rozehrané, že se mohlo bojovat o bednu, ale udělala jsem tam pár malých chybiček, jedna z nich v půlce závodu mě vyřadila z první skupiny, ale jsem ráda, že jsme odjely i pro diváky pěkný závod“, řekla česká mistryně.

Katka NASH

Kateřina Nash nastupuje do závodu vždy s obrovským nasazením bojovat o stupně vítězů a není se co divit, i letos už se v závodech SP na pódium postavila. Tentokrát to ale nevyšlo. „Tábor je pro mě speciální místo, jsem z Prachatic, a tak je to pro mě domácí závod s domácí podporou.

Dnes to byl závod plný chyb, a to se v současné vyrovnané špičce nedá dohnat. První velká byla na té mezi. Měla jsem naběhanou svou stopu a v tu chvíli tam někdo byl, tak jsem to vzala prostředkem, jenže tam se to nedalo vyběhnout. Dost jsem tam ztratila, skoro půl minuty, jela jsem na doraz, ale na čelo už to nestačilo. Když chcete vyhrát, musíte jet bez chyb“, shrnula s úsměvem svůj výkon Katka, na kterou ihned po závodě čekal slušný počet fanoušků.

Jana Czeczinkarová

Závod žen do 23 let se samostatně v rámci SP zatím nevyhlašuje. Přesto je pořadí mladých nadějí hodně sledované. Velmi dobře si vedla Jana Czeczinkarová, která minulý týden na domácím pohárovém závodě dokázala porazit obě naše eliťačky. V Táboře to nevyšlo.

„Asi čtyřikrát jsem spadla, moc mě to mrzí. Jela jsem na druhém místě v naší kategorii do 23 let, pak jsem to tím pádem v posledním kole všechno zkazila. Přitom se mi povedl start, byla jsem i před Kačkou, jen na té mezi jsem byla v špatné stopě a ztratila asi deset pozic, ale pak to bylo fajn, z pátého místa jsem se dostala na druhé…pak ta chyba“, říkala se slzami v očích nejlepší česká zástupkyně kategorie do 23 let, která skončila v absolutním pořadí na velmi slušném 16. místě, vteřinu za úřadující mistryní světa této kategorie.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková