Domácí Burcher musli. Co vše dokážou super potraviny v jedné snídani?

Další lahodný a samozřejmě zdravý recept z kuchařky naší výživové specialistky Báry….

Představte si, že máte chuť na zdravou snídani, ale doma nejsou vůbec žádné čerstvé suroviny na její přípravu. Nevadí! Udělejte si zásobu zdravých, dokonce super zdravých trvanlivých potravin a ráno bez snídaně Vás nikdy nezaskočí. Na Bircher muesli snídani, kterou si dnes připravíme, stačí pouze několik surovin. 

Jedná se o legendární recept švýcarského doktora Birchera, který na svou dobu vcelku průlomově začal svým pacientům doporučovat nejen konzumaci syrové zeleniny a ovoce, ale i nevařených ovesných vloček, které jsou mnohem výživnější.

Za tím cizím názvem nehledejte nic složitého. Jedná se vlastně o snídaňovou kaši, která se však nevaří, ale nakládá se na noc. Základem jsou vločky, které nasáknou tekutinou a vznikne kaše. Jeden večer naložíte do lednice a máte připravenou snídaňovou kaši na několik dní dopředu. Ráno můžete ještě přistrouhat čerstvé jablko, přidáte med, sušené ovoce, ořechy, semínka a rovnou podáváte nebo si připravenou krabičku vezmete třeba do práce.

Suroviny na naložení přes noc (5 porcí):

  • 130 g ovesných vloček
  • 1 velká plechovka kokosového mléka (čisté kokosové mléko bez umělých zahušťovadel)
  •  1 polévková lžíce chia semínek
  • špetka mořské soli

Suroviny na dochucení snídaňové kaše:

  •  1⁄4 strouhaného jablka
  •  na oslazení lze použít javorový či datlový sirup (v tomto receptu je med)
  • sušené ovoce (v tomto receptu jsou sušená jablka, moruše, arónie a maliny sušené mrazem)
  • ořechy (v tomto receptu jsou pekany a kešu)
  •  semínka (v tomto receptu jsou semínka dýňová)

Postup:

Večer si naložíme ovesné vločky do kokosového mléka spolu s chia semínky a špetkou soli.
Důkladně promícháme, zakryjeme a necháme uležet přes noc v lednici.
Ráno si odebereme porci do mističky, přistrouháme kousek čerstvého jablka a dosladíme medem.
Přisypeme sušené ovoce, ořechy, semínka a můžeme servírovat.

Tip DNK: Pokud by Vám ráno do žaludku nevyhovovala studená kaše, lze si odebranou porci z lednice prohřát 5-7 minut na pánvi, ale jinak je Bircher muesli snídaně velice osvěžující s oteplujícím se počasím a pak hlavně v létě, kdy místo sušeného ovoce použijete ovoce čerstvé.

Co vše dokážou super potraviny v jedné snídani?


Ovesné vločky

Oves je velmi výživná obilnina. Obsahuje hodně fosforu, hořčíku, železa, zinku, vitamínů B1a E, vlákninu a tělu dodává zdravý tuk s nenasycenými mastnými kyselinami. Dokáže předcházet zácpě a díky obsahu slizu působí hojivě na sliznice střev a žaludku. Dále stabilizuje krevní cukr, pomáhá snižovat cholesterol, vysoký krevní tlak a posiluje srdeční sval. Je výborný pro sportovce díky výživové hodnotě a navíc zásobuje tělo silikonem pro obnovu kostí a tkání. Je také úžasný zkrášlující prostředek pro naši kůži. Rozemleté vločky umí dokonce léčit některé kožní problémy. Dětem posílí tělo a podpoří rozvoj mozku i nervové soustavy. Pro všechny pak působí jako vzpruha při duševním vyčerpání, depresích, únavě a skleslosti. Ovesné vločky koupíte běžně normální nebo jemně mleté.Na trhu lze koupit i tzv. bezpluchý oves, který neobsahuje lepek či ovesnou mouku.

Kokosové mléko

Dělá naše jídlo krémovější a chutnější. Kokosové mléko se vyrábí ze zralého kokosu speciálním druhem odšťavňování. Mléčně bílá tekutina je pak lahodná složka do dezertů i omáček. Kromě chutného pokrmu je kokosové mléko zdravým doplňkem s mimořádně pozitivními výhodami pro náš organismus. Pomáhá tělu udržovat si správnou hladinu cukru v krvi díky manganu, předchází anémii díky železu, reguluje hmotnost díky vláknině a snižuje riziko zánětu kloubů díky selenu. Také snižuje vysokou hladinu krevního tlaku díky draslíku a pomáhá udržovat imunitní systém zdravý díky vitaminu C.
Pokaždé, když máte pocit bolesti svalů nebo svalové křeče, dejte si jídlo s kokosovým mlékem. Jeho bohatý obsah hořčíku může zmírnit vaše problémy. Při koupi si ale dejte pozor na umělá zahušťovadla a kupujte sice dražší ale kvalitní čisté kokosové mléko. Takové dostanete například v síti DM drogérií.

Med

Dávejte si pozor na kvalitu a původ medu. Léčivé účinky medu závisejí na jeho kvalitě. Některé medy jsou mrtvá sladidla, některé jsou dokonce zdravotně závadné. Pravý, nefalšovaný med posiluje imunitu. Je výborným antioxidantem. Doporučuje se při zánětech horních cest dýchacích a je skvělým prostředkem proti kašli. Dále pomáhá hojit rány a popáleniny potíráním ran či jizev, protože má dezinfekční účinky. Je vhodný při nespavosti, chudokrevnosti a i v těhotenství. Také snižuje škodlivý cholesterol a je lépe stravitelný než řepný či třtinový cukr. Je velmi vhodný pro sportovce zejména před sportovním výkonem. Poctivý přírodní med nezvyšuje hladinu krevního cukru tolik jako běžný cukr, po jehož užití se posléze dostavují nepříjemné útlumy.

Sušené ovoce

Je velmi dobrým zdrojem vlákniny, antioxidantů a je ideálním zdrojem rychlé a zdravé energie. Navíc uspokojuje chuť na sladké. V sušeném ovoci je zachována většina živin čerstvých plodů, díky sníženému obsahu vody jsou ale koncentrovanější. Prakticky to znamená, že například 100 g sušených meruněk obsahuje 2x více železa než 100 g čerstvých meruněk. Jednotlivé druhy ovoce obsahují různé minerální látky a vitamíny. Sušená jablka pomáhají upravovat hladinu cholesterolu v krvi, snižují krevní tlak a pomáhají při léčbě žlučníku. Moruše je přírodní antioxidant. Je zdrojem vitaminu C, K a mnoha minerálů. Pomáhá při chudokrevnosti, prevenci cévních onemocnění, udržuje zdravou hladinu červených krvinek a dá se využít i při zácpě. Arónie či Černá jeřabina je pro organismus také silným antioxidantem. Pozitivně ovlivňuje krevní oběh, pomáhá při očních zánětech, regeneruje oční sítnici po dlouhé hledění na obrazovku počítače.
Zlepšuje žaludeční poruchy, jaterní testy, imunitu a působí na nervovou soustavu a psychiku. Ovlivňuje dokonce i štítnou žlázu, protože obsahuje jód. Maliny sušené mrazem si tak lépe zachovávají svou původní barvu, aroma a chuť. Podílí se na posilování imunitního systému. Působí pozitivně na zrak a trávicí ústrojí. Řadí se mezi významné
antioxidanty a napomáhají při chudokrevnosti.

Ořechy

Jsou ideálním zdrojem kvalitních bílkovin, zdravých tuků včetně vzácných omega 3 mastných kyselin, vlákniny, mnoha minerálních látek a energie. Pekany mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Působí pozitivně jako prevence kornatění cév a posilují imunitní systém. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Nejzajímavější je velmi vysoký obsah pyridoxinu (vitaminu B6 ), který je skvělým lékem na nervovou soustavu.

Kešu mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, z minerálních látek zejména hořčík, zinek a hodně železa. Z vitamínů nejvíce skupiny B, betakarotén, vitamín E a vitamín K. Podporují růst buněk, jsou vhodné pro oslabené nebo hubené lidi. Posilují zuby a dásně, účastní se na tvorbě spermatu, jsou posilující pro kůži, sliznice, ale i oči a nervovou soustavu.

Semínka

Semínka v sobě ukrývají tajemství celého života rostliny. Proto jsou přímo nabity živinami a vitalitou. Jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, kterým se ani kvůli hubnutí nevyhýbejte! Obsahují navíc ochranné látky, tzv. fytochemikálie, které posilují imunitní systém. 

Chia semínka a jejich pozitivní účinky na naše tělo jsou velice rozsáhlé. Prvním plusem je vnitřní hydratace těla, protože na sebe dokáží navázat velké množství vody. Projevem této vlastnosti je jemný gel, který semínka vytvoří, když je přidáme do tekutiny. Takto nasáté vodou se dostanou až do střev, kde nás mohou rychle a efektivně hydratovat. Hodí se to zejména při sportu. Mezi další klady chia semínek patří pocit sytosti díky vysokému obsahu vlákniny a zdravých tuků a také protizánětlivé účinky. 

Dýňová semínka se vyplatí jíst, protože jsou považována za jedna z nevýživnějších semínek vůbec. Obsažené rostlinné ochranné látky fytosteroly snižují škodlivý cholesterol, posilují imunitní systém a jsou prevencí proti zhoubnému bujení. Dýňová semínka také pomáhají předcházet špatným náladám a depresím. Příznivě působí při léčbě chorob močového měchýře a ledvin. Jsou vhodná pro doplnění minerálních látek a omega 3 mastných kyselin v těle a celkovou posilu organizmu.

Bára Bubílková