Camelbak KUDU Protector 20. Ochrana je nejvíc

Pod drobnohledem jeden uni sex batoh, který holky ale rády vozí…

Při prvním pohledu na vylepšený batoh Kudu mě napadlo, že barvou je hodně nenápadný (pro holky, co mají rády něco veselého, určitě), v regálu cyklistické prodejny byste ho možná snadno minula. Jenže chyba. Tenhle batoh od Camelbaku je velmi užitečným doplňkem ve výbavě každé bikerky, která se pouští do obtížnějšího terénu. A nemusí to být hned enduro závod. Bezpečnost, respektive ochrana jezdce je tím primárním parametrem pro řadu Camelbak KUDU Protector.

Camelbak Kudu je totiž vybaven vylepšeným integrovaným ochranným systémem celých zad. Jednoduše řečeno-je to batoh s páteřákem. A ten se navíc dá nosit samostatně.


V nabídce jsou tři velikosti KUDU Protector 10, 20 a největší varianta s názvem Trans Alp o objemu 30l. My se podíváme podrobněji na prostřední model, tedy KUDU Protector 20.


Na batoh byl použit od pohledu velmi pevný materiál, s nepromokavou úpravou. Nejen uvnitř, ale i na bocích se nachází spousta větších i menších praktických kapsiček a samozřejmě i systém popruhů k přichycení integrální /nebo i klasické helmy.


Stabilitu batohu na zádech zajišťují nejen hrudní popruhy, ale také široký bederní pás. Perfektní usazení na tělo, respektive nastavení objemu v pase umožní i suché zipy, k dotažení pak slouží samostatný popruh s přezkou. Na boku bederního pásu, na obou s stranách jsou praktické kapsičky na zip, snadno dosažitelné, aniž by bylo nutné batoh sundavat.


U hrudních popruhů se standardně nastavuje šířky, u batohů Camelbak se navíc dají šikovně posunout podle potřeby o pár centimetrů nahoru nebo dolů a v rozdílné vzdálenosti od sebe, což je pro ženský hrudník praktická záležitost.


Integrovaný systém ochrany páteře – to je to, co poutá velkou pozornost. Navíc je vyjímatelný. Celý systém byl vyvinut ve spolupráci se světovou jedničkou na ochranné prvky na trhu – s firmou Komperdell. Systém má lehkou konstrukci, je flexibilní, přizpůsobí se vašim zádům. Tvoří ho více vrstev z termoplastické pěny dvojí hustoty. Výrobce slibuje, že v případě nehody dokáže protektor absorbovat až 95% energie nárazu, zbývající část energie zpomalí a rozvede do stran.


Ochranný systém lze používat i samostatně, stačí odepnout úložný prostor batohu a můžete vyrazit do bikeparku “na lehko”, ale bezpečně chráněná.


Součástí batohu není voní rezervoár, ale je tu na něj pamatováno nejen velkou kapsou, ale i poutkem, kde se vodní vak uchytí. Lze dokoupit samostatně a to v různých objemech. 


Batoh s objemem 20 litrů pojme vše na celodenní výlet. Praktický organizer zajistí, že o věcech uvnitř batohu budete mít přehled a snadný přístup ke každé z nich. 


Praktickou věcí je vyjímatelný organizer na nářadí od Bike Tool. Naplníte potřebným, sbalíte do skladné velikosti, zabezpečíte suchým zipem.


U dobrého batohu nemůže chybět bezpečná kapsa pro mobilní telefon. Camelbak KUDU ji má a vejde se do ní v případě potřeby i víc věcí. 

Jezdíme za každého počasí a tak využijeme integrovanou pláštěnku, která nám batoh ochrání od bláta a dalších nečistot.

Batoh Camelbak KUDU Protector 20 se dělá ve dvou velikostech, v závislosti na výšce postavym respektive délce zad. Velikost S/M (38–48 cm) a velikost M/L (43–53 cm).
A ještě dva údaje: váha a cena. KUDU 20 váží 1600 g a pořídíte ho za 4990 Kč.

Info o dalších dostupných modelech najdete na stránce dovozce Progresscycle.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková