MS v maratonu. Prevot rozšířila sbírku duhových dresů. Češky se v cíli shodly: „Krásná trať s vražednými kopci“. Nejlépe je zvládla 24. Jana Czeczinkarová.

Ohlédnutí za světovým šampionátem v maratonu…

Maratonská světová špička si odškrtla vrchol své sezony. Uplynulý víkend žil švýcarský Grächen ve Walliských Alpách horskými koly. Zaslíbená lyžařská lokalita posazená ve výšce 1620 m.n.m. hostila světový šampionát v maratonu. Závodní trať byla pro všechny ale velkou neznámou. I z toho důvodu řada týmů dorazila s několikadenním předstihem. Český reprezentační tým dorazil do Švýcarska již ve středu, aby se závodníci mohli alespoň částečně seznámit s tím, co je čeká.  Ženská část reprezentace byla ve složení Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Praha Trek), Jana Pichlíková Jana (Kross Bikeranch Team) a Milena Cesnaková (Maloja – Rocky Mountain). Zatímco první dvě jmenované již svou vlast na velkých akcích reprezentovaly, ať už v cross country nebo maratonu, pro Milenu Cesnakovou představoval start v národním dresu premiéru.

Ve startovní listině, čítající víc jak sedm desítek závodnic, figurovala také jedna velká favoritka. Jméno Pauline Ferrand Prevot bylo hodně skloňované a spekulovalo se, zda se této pohledné Francouzce podaří přidat k mistrovskému titulu ze silnice, cyklokrosu a dvěma z cross country i ten z maratonu. Tím by rozšířila svou neuvěřitelnou sbírku, kterou se pyšní.

V neděli, úderem deváté hodiny ranní, se na trať vydalo startovní pole elitních žen. Na závodnice čekalo 69 km a 2800 výškových metrů. V době startu panovaly teploty okolo 12°C, zatažená obloha a při dojezdu 17°C. Dny před závodem nespadla ani kapka, takže na závodnice čekal pevný a suchý povrch. Popis tratě zněl jednoduše: dva sakra dlouhé asfaltové výjezdy a dva technické sjezdy plné toček, vyjetých kolejí, kořenů a kamenů.

Na čelo závodu se postupně propracovala Pauline Ferrand Prevot, která se od svých soupeřek odpojila již na 14. km. Svůj náskok postupně navyšovala. Na 25. km měla na druhou v pořadí jedoucí Blazu Pintaric 38 vteřin, na 47. km pak 1 minutu a 33 vteřin, na 53. km více jak dvě minuty, ale 7 km před cílem klesl její náskok na 1 minutu a 6 vteřin.  Pauline však jela poslední sjezd ostře a podle mnohých tak velmi riskovala, ale nakonec svůj náskok udržela a ještě navýšila. „Od startu se jelo opravdu rychle, a to trvalo po celý závod, dnes mé soupeřky byly silnější ve výjezdech a já získávala ve sjezdech“, uvedla nová maratonská šampionka, která si mimochodem byla projet velkou část tratě den před závodem na e-biku. Cílovou pásku proťala v čase 3:57:09 téměř o dvě minuty rychleji než stříbrná Slovinka Blaza Pintaric. Překvapením byl bronz Robyn de Groot, závodnice reprezentující Jihoafrickou republiku, která o pouhou vteřinu připravila ve finiši o medaili zkušenou německou závodnici Adelheid Morath.

Karty pro české závodnice byly rozdány již v zaváděcím okruhu. Úvodních 3,5km představovalo stoupání do výšky 1790 m.n.m. Zde došlo k hlavnímu dělení pole, které rozhodlo o tom, že Češky budou bojovat o umístění v elitní třicítce. Kontakt s první a početnou skupinou ztratily nejdříve Milena Cesnaková a Jana Czeczinkarová a těsně pod vrcholem i Jana Pichlíková. Po prvním sjezdu k první občerstvovačce se všechny tři české reprezentantky sjely a část závodu jely společně nebo na dohled. Jako první si ze skupinky vystoupila Jana Pichlíková. Zhruba do 30. kilometru to vypadalo, že nejvíce sil má Milena Cesnaková, která útočila ve výjezdech.

Nakonec nejlepší umístění pro české barvy vyjela Jana Czeczinkarová, která protnula cílovou pásku na 24. místě po téměř 4,5 hodinách v sedle. „Samotný závod i trať se mi moc líbily. Snažila jsem se jet po celou dobu v tempu, což se mi dařilo. Neustále jsem se hlídala, abych nejela na sebe příliš rychle, aby mi nedošlo. Přeci jen nejsem na tak dlouhé závody zvyklá. Myslím, že mi seděly kopce, i když to bylo místy hodně prudké, ale především sjezdy, kde jsem hodně získávala oproti ostatním závodnicím“, uvedla Jana, která na trati zúročila svou technickou zdatnost a ve sjezdech byla velmi rychlá.

Milena Cesnaková při své premiéře bere 30. příčku a kdo ví, zda nebyla první jezdkyní, která chodí pravidelně do zaměstnání a neživí se jízdou na kole. „Trať byla krásná, náročná a seděla mi. Maratonů s obdobnými parametry mám v nohách za sezónu plno a možná i proto jsem dnes ze sebe nedostala více díky nakupené únavě. Zhruba do 30. km se mi jelo parádně, ale pak přišel zásadní zlom, kdy se mi udělalo zle od žaludku, nemohla jsem jíst a jakmile jsem se napila, tak to šlo ven“, řekla závodnice, pro kterou byl samotný start na mistrovství světa splněný cyklistický sen. „Přála jsem si být do dvacítky, když by šlo všechno dobře, a do třicítky, kdyby nastaly komplikace, takže jsem spokojená“, dodala Milena, která týden před mistrovským závodem vyhrála poslední díl českého poháru v maratonu v Harrachově na extrémní trase 128 kilometrů a 4200 výškových metrů.

Vicemistryně z domácího šampionátu Jana Pichlíková měla z českých závodnic nejlepší start, ale nakonec skončila o minutku za Milenou na 31. pozici. „Start se mi povedl, ale v jednu chvíli to byla slušná loktovačka. První kopec jsem uvisela s prvním balíkem, cukly mi až v posledních točkách. Průjezd městem po zaváděčce mi hlásil Viktor Zapletal 20. místo. Jela jsem pocitově podlahu celý závod, ale cítila jsem, že nějaká síla v nohách po posledních dvou maratonech ČP XCM chybí. Asi 10 km před cílem pro nás pořadatelé připravili opravdu prudké stoupání, i chůzí bylo co dělat ho vyjit. Tam byla Míňa na kousek. Při naskočení na bika mě chytily křeče a 5 km jsem se s nimi prala a zbylých 5 km jsem dojela do cíle na lehké převody s přáním, ať už mě žádná holka nedojede. Musím říct, že atmosféra okolo závodu byla pecková, podél trati opravdu hodně fanoušků, plácla jsem si s nimi při dojíždění do cíle, Za cílovou bránou jsem byla šťastná, vyčerpaná a s odevzdaným úsměvem“, uvedla Jana, která 14 dnů před šampionátem vyhrála letošní bahnitý ročník Rallye Sudety.


Výsledky ženy Elite:
 (70 km / 3500 m)

1.Pauline Ferrand Prevot (FRA) 3:57:09 hod.
2.Blaza Pintaric (SLO) +1:53 min.
3.Robyn de Groot (RSA) +2:40
4. Alelheid Morath (GER) +2:41
5.Samara Sheppard (NZL) +4:57
…..
24. Jana Czeczinkarová +29:21
30. Milena Cesnaková +33:41
31.Jana Pichlíková +34:43

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Jan Geis, Vojo magazin, archiv Milena Cesnakova

Lucie Hamanová