Reklama

Recept DNK. Šišky s mákem, jak je (asi) neznáte

Čím se zasytit po podzimní vyjížďce, kdy už jsou dny mnohem chladnější a naše tělo tak spálí víc energie?

Reklama

Všimli jste si, že s příchodem podzimu se nemění jenom počasí a příroda kolem nás, ale i naše chutě na jídlo? Z osvěžujících letních salátů a čerstvého ovoce pomalu přecházíme na teplé polévky a sytější jídla. Dnešní pokrm bude z tradiční české kuchyně a zavzpomínáme si i na dětství.  Připravíme si totiž bramborové šišky s mákem, které fungují jako výborné syté hlavní jídlo nebo skvělý dezert, jen ho uděláme v modernějším pojetí.

Mák, máslo, mouka, vejce a brambory tvoří základ české kuchyně. Do receptu však využijeme tuzemskou sklizeň jablek jako pojivo místo vajec a pro lepší stravitelnost si připravíme šišky ne z pšeničné, ale z pohankové mouky, která je zase přirozené bezlepková. Přeji dobrou chuť a věřím, že Vás bude jídlo bavit!


Suroviny na 3 porce:

  • 5 středních brambor (cca 500 g)
  • 1 střední jablko (cca 100 g)
  • 250 g pohankové mouky
  • 1 čl mořské soli
  • na dochucení: mletý mák, domácí med a oříšek másla

Postup:

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce, dokud nezměknou. Po uvaření je necháme pár minut vychladnout a oloupeme je. Současně si v jiném hrnci s trochou vody uvaříme oloupané jablko zbavené jádřince.

Potom brambory nastrouháme na jemném stuhadle, smícháme je s uvařeným jablkem, pohankovou moukou, solí a vypracujeme nelepivé těsto.

Posypeme si pracovní plochu moukou a uválíme si dlouhé šišky, které zaváříme v osolené vodě. Až vyplavou na povrch, jsou hotové.

Vyjmeme je z vody a ještě horké šišky posypeme mletým mákem, zalijeme medem a rozpuštěným máslem. Dále lze dochutit povidly či vařenými švestkami.          
b  

Tip DNK: skutečnou lahůdkou jsou bramborové šišky s mákem dochucené švestkovými povidly či vařenými švestkami se skořicí.

Bára Bubílková