Blog DNK. Zpátky do formy #3

Šest měsíců maminkou, šest měsíců postupných kroků na návrat do kondice. A výsledky? Kdo čeká součet hodin a kilometrů, bude překvapen…

Blog „Zpátky do formy“  měl být mimo jiné o sportu. Ale jdu s pravdou ven, aktivit k nabrání formy nebylo příliš. Před půl rokem jsem si říkala, že po porodu pojedu v zajetých kolejích a vždy si ve svém programu najdu čas pro pohyb. Nejen pro to, abych měla o čem psát, ale hlavní důvod byl ten, že sport byl vždy mou drogou, relaxem. Šest měsíců po porodu jsem však v pozici, kterou jsem doposud nepoznala, ale vyhovuje mi.

Nevyhledávám a neplánuji

V závodní éře jsem si nedokázala představit dva dny bez pořádné fyzické aktivity. Nyní je to již 8 týdnů, co jsem bez pořádného pohybu. Mohla bych se vymlouvat na nedostatek času, únavu, velký úklid a stěhování do nového domu, na to, že tatínek kvůli pracovním povinnostem a starostem o naše nové bydlení nemá čas na hlídání. Našly by se i další únikové cesty, ale byly by to směšné výmluvy. Zkrátka mě mateřství pohltilo. Jindy bych hledala v každém dnu jakoukoli chvilku pro sportovní aktivitu, a to i za cenu logistiky na vysoké úrovni. Dnes tímhle způsobem nepřemýšlím. V době těhotenství mi jedna kamarádka říkala: „Na sebe nemyslíš, děláš vše pro děti.“ A měla pravdu. Hlídání se nabízí, dalo by se domluvit a jít pořádně provětrat svaly, ale… nevyhledávám to.

Aktivity a fyzická kondice

I přesto, že poslední dobou je mou největší fyzickou námahou kočárkování, a občas si doma zacvičím RUTINU, mám pro budoucí maminky důležitý postřeh. V období od 7 týdne do čtvrtého měsíce od porodu jsem měla pohyb pravidelně 2-3x týdně. Chodila jsem běhat, plavat, jezdila na kole a posilovala. Fyzických aktivit bylo hodně, ale neměla jsem z nich radost a o příjemný pocit, na který jsem byla zvyklá, byl v nedohlednu. Zlomový byl čtvrtý měsíc od porodu. Po delší době jsem se šla proběhnout, čekala jsem opět trápení při každém kroku. Jenže. Běžela jsem snad s jiným tělem. Cítila jsem se lehce, bylo odkud brát síly, mini kopečky, co dosud dělaly problém, nebyly najednou překážkou, na vrcholu se nečekalo na plíce, přechody šly rozběhnout, a i po doběhu byly zásoby energie. Závěr: „Úderem čtyř měsíců od porodu tělo dalo na vědomí, že se z toho nejhoršího zotavilo.“ Už chápu, proč se profesionální sportovkyně vrací po mateřské v úžasné formě. Účinek hormonů je neoddiskutovatelný. Ovšem pozor, není věčný.

Strava a váha

Dávkování fyzické zátěže bylo u mě na nulových hodnotách, ale přesto šla váha dolu. Čtyři měsíce od porodu jsem na své váze před otěhotněním a na šesti měsících je to ještě o více jak dvě kila méně. Ukazuje mi to „závodní váhu“. To by bylo, takže už jen vyladit kondičku a bude to lítat J Inu, kojení patří mezi sakra účinné hubnoucí prostředky. Ovšem velký podíl vedle něho má i fakt, že z nedostatku pohybu ochabují svaly a ty jsou výrazně těžší než tuk.  Jsem tedy lehčí, ale rozhodně ne ve fyzické kondici. Při pohledu na mé bříško, je jasné, že t také není ještě v TOP formě. Zpevňuju, ale nejde to tak rychle. Co se týče stravování, vyhýbám se pouze alkoholu a luštěninám. Viki už začala baštit příkrmy, ale její hlavní zdroj je stále mateřské mléko. Noční vstávání pokračuje, ale naštěstí je to o zahnání hladu obou krků a hned se zase usíná, takže na nedostatek spánku si nestěžuju.

Cvičíme…

Tip na společné zábavné posilování. Posilujete vy i vaše miminko. Navíc se oba zaručeně zasmějete.

Lehněte si na záda, lopatky zvedněte z podložky, miminko si bříškem položte na holeně, tak, aby bylo v rovině s podložkou. Držte ho po celou dobu cvičení za ruce. Současně přitahujte trup ke kolenům a kolena k trupu a opačně. Pro zpestření hýbejte holeněmi do stran. Vy efektivně zapojíte břišní svalstvo a miminko bude vnímat a pracovat se svou váhou.

Možná jste čekaly údaje o tom, kolik hodin a kilometrů jsem nasportovala, jak jsem se vrátila do formy. Nic z toho si ani nepíšu a ani se tím teď nezaobírám. Tahle malá slečna mě změnila a s ní se i přeskládaly priority. Každopádně vím, že když budu chtít, z pohybu budu mít opět ten příjemný pocit. No a časem nebudu čerpat pouze ze zásob, fyzička půjde nahoru a pak přijde na řadu ta forma. 

Lucie Hamanová