Alternativní způsob stravování-díl 3. Kopřiva pro zdraví i jarní očistu
Tentokrát nejde až tak o stravovací styl, ale spíš umění využívat něco, co nám nabídne louka, les….
Reklama
Právě teď je tu čas vyrazit na louku či do lesa nejen na čerstvý vzduch, ale i pro jarní kopřivu, která totiž nejen žahá, ale hlavně léčí! Kopřiva není jen obyčejný plevel. Překvapí vás řadou zajímavých přírodních látek a svojí užitečností. A největší sílu má nyní, kdy mladé lístky nabité novým životem obsahují celou plejádu těchto účinných látek…
Kopřiva a její sběr
Kopřiva dvoudomá je v Česku nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva, která je široce sbírána jako léčivá bylina, avšak je známá především pro své detoxikační účinky. Kopřivu je možné sbírat od jara do září, nejlépe však od jara do konce května, kdy bývá nejúčinnější. Sbírá se list, který se používá čerstvý nebo sušený. A co je důležité, kopřivy sbíráme jen na čistém místě a raději v rukavicích!
Zázrak jménem kopřivový čaj
Kopřivový čaj má pozitivní vliv pro:
všechny v rámci jarní očisty
všechny v chřipkovém období
sportovce na krvetvorbu
kojící maminky na tvorbu mléka
alergiky na zmírnění vyrážky a senné rýmy
a kopřivy toho umí i mnohem více
Suroviny a příprava:
hrst kopřivových lístků
¼ l horké vody
Omyté kopřivové lístky přelijeme horkou vodou, necháme 10-15 minut louhovat a poté přecedíme.
Čaj z mladých kopřiv popíjíme v jarních měsících 1-2x denně po dobu 2-3 týdnů.
Kopřiva a její obsahové látky a účinky
Kopřiva obsahuje velké množství vitaminu C, K, B1 a B2, chlorofyl, antioxidanty, minerální látky – zejména železo, hořčík a další. Její použití je v léčitelství velmi rozmanité.
Působí:
povzbudivě na metabolismus
proti chudokrevnosti
jako antirevmatikum
pro zmírnění příznaků diabetu
protiprůjmově
močopudně
antivirově, zejména proti virům chřipky
A ještě dále:
podporuje činnost slinivky a vaječníků
pomáhá při bronchiálním astmatu
zastavuje krvácení
zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
osvědčila se i při chorobách jater, ledvin a žlučníku
podporuje tvorbu mateřského mléka
používá se do kosmetických a vlasových přípravků
Kopřiva a její další použití v kuchyni
Čerstvě nasekané listy kopřivy se přidávají i do pokrmů a jsou považovány za doplněk mezi kořením a zeleninou. Kopřiva je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky, do nádivky či omelet nebo jako příloha k masu.
Jarní špenát s kopřivami a medvědím česnekem
Suroviny a příprava:
máslo či přepuštěné máslo Ghí
jarní cibulka
čerstvý či mražený listový špenát
čerstvé kopřivy
medvědí česnek
na dochucení: mořská sůl, muškátový oříšek, trocha Lučiny
Postup: na másle orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme špenát a dusíme. Pak přidáme omyté lístky kopřiv s medvědím česnekem a necháme znovu chvilku dusit. Nakonec zlehka osolíme, přidáme muškátový oříšek a nakonec zjemníme trochou Lučiny.