Cvičíme PERMANENTO. Díl VII. Věku navzdory!

Pět důvodů, proč cvičit. Proč a kdy stačí jen chvilka denně?

Postupně jsme vám představili principy cvičení PERMANENTO a pět základních pohybů, které se v různých modifikacích a úrovních náročnosti prolínají všemi sestavami.

Tentokrát se zaměříme na to, proč je v dnešní době tak důležité o tělo pečovat (i když jezdíte na kole nebo právě proto) a jak na to chytře! Uvidíte, že to může být stejně snadné (a postupně stejně samozřejmé) jako například ústní hygiena. A na závěr najdete dárek třeba pro vaše rodiče nebo prarodiče!

b

5 důvodů, proč musíme o tělo pečovat

Důvodů je hned několik. Je nutné počítat s tím, že s velkou pravděpodobností naše tělo nefunguje optimálně. Každý jsme nějak „nakřivo“, aniž bychom si to uvědomovali. Může za to přirozená schopnost adaptace těla. Stejně jako se „přizpůsobuje“ tréninku a postupně zvládá větší dávky ve vyšší intenzitě, tak se bohužel přizpůsobuje i dalším podnětům, kterým je vystaveno dostatečně často. A na to rádi zapomínáme a pak se divíme, že nás něco bolí nebo že se nám vrací úrazy.

1. Převažující sedavý způsob života 

V průměru prosedíme kolem 12 ti hodin. Bylo by naivní si myslet, že naše tělo bude celý den sedět, aniž by se tomu nějak nepřizpůsobilo. V důsledku sezení ochabují některé velmi významné svaly počínaje bránicí, trpí zejména hluboký stabilizační systém, mění se dechový stereotyp i držení těla.

2. Nedostatek přirozeného pohybu v průběhu celého dne

Naše tělo bylo stvořeno k pohybu. Máme pohybový aparát. Jenže ten přirozený pohyb nám ze života nenápadně mizí… jezdíme autem, mámě myčky, pračky, sušičky, roboluxy, robosekačky, nakupujeme on-line etc.. Zkrátka naše tělo nevyužíváme tak, jak by bylo třeba.

3. Jednostranné zatěžování

Všichni preferujeme jednu stranu, čímž zatěžujeme tělo nerovnoměrně. Pokud celý den sedíme u počítače, který ovládáme myší v pravé ruce, tak se postupně „křivíme“ a v těle vzniká nerovnováha. Pak je spousta jednostranných sportů. Nic z toho by nevadilo, pokud by toho nebylo moc a bylo to kompenzováno dostatkem přirozeného a všestranného pohybu.

4. Přetěžování

Naše tělo přirozeně prahne po pohybu. Pokud nemá dostatek pohybu v průběhu dne, tak to chce dohnat. Proto podle mého názoru máme potřebu si po práci dát pořádně do těla. V podstatě se potřebujeme vybít… přitahují nás intenzivní tréninky, výzvy nebo závody.

5.Stres, spěch, strava

Toto všechno ovlivňuje fungování našeho těla. Postupně se vzdalujeme fyziologicky správnému nastavení a úplně zbytečně zatěžujeme nejen pohybový aparát. Dlouho to nemusíme vůbec tušit. Naše tělo se vše snaží nějak zmáknout. Je ale jen otázkou času, kdy začne volat o pomoc. Mluvit neumí, tak začne někde bolet nebo se objeví na první pohled nesouvisející zdravotní problém. Ideální by bylo to nenechat zajít ani k první bolesti. Ale ruku na srdce – kdo z nás slyší na prevenci?

Komplexní kompenzace pro pracující sportovce

Pokud chcete podávat výkony a sportovat do pozdních let a zároveň máte rodinu nebo náročnou práci anebo ještě lépe – obojí, potřebujete tělu trochu pomáhat! Potřebujete kompenzovat dopady moderního způsobu života, aby vaše tělo mohlo fungovat správně a vy svůj trénink stavěli na pevných a kvalitních základech. Čím větší jsou vaše nároky a očekávání, tím pevnější musí být základy. Je samozřejmě mnoho způsobů, jak toho docílit. Nejlepší recept je najít si něco, co pro vás bude dlouhodobě udržitelné. Stejně jako si čistíte zuby, aby se nekazily, měli byste pečovat o tělo, aby vám bylo oporou pro život dle vlastních představ a věku navzdory!

Chvilku denně, ale dlouhodobě

Každý den tělo trochu ničíme, tak je třeba mu každý den trochu pomoci. Krátkodobé programy ani výzvy nic moc neřeší. Stejně jako nic neřeší diety. Je to i přístupu, zodpovědnosti a každodennosti! Došla jsem k tomu, že najít každý den pár minut je zvládnutelné pro (skoro) každého a může to úplně stačit! Dobrá zpráva, ne? Stačí si udělat trochu prostoru… zvláště pokud máte doma děti školou nebo školkou povinné a doma škobrtáte o úplně všechno ;).

Bonus pro rodiče i prarodiče

Současná opatření se sice pomalu uvolňují, ale stále to není ono a nikdo úplně neví, kdy budeme opět žít bez omezení. I když si to neuvědomujeme a třeba mnoho z nás sportuje víc, tak celkově je pohybu spíše méně“, vysvětluje Kateřina Macháčová, autorka projektu „Opatření proti opatření“. Připravila týdenní program jednoduchých sestav, která nabídnou základní “údržbu” hlavních komponent funkční zdatnosti.
Všechny sestavy najdete na stránkách projektu 
pohybprozivot.cz/opatreni-proti-opatrenim/

Autor: Kateřina Macháčová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková