Chemický koktejl – oč tu běží?
Přestože se jednotlivé chemické látky laboratorně testují (např. „éčka“), problémem se stává tvz. koktejlový efekt. Jak vědecky prozkoumat přesné působení celodenní konzumace nejrůznějších chemických látek? To, že si dáme koláč, mražený polotovar, párek, barevný bonbon, instantní kafe, oranžovou limonádu a stříkané ovoce?
Právě tzv. chemický koktejl může mít negativní dopady na zdraví a jen těžko ho lze nějak zkoumat a vědecky testovat. Někdy se proto spojuje s problémy, které zasahují celé tělo, například s nervovými problémy, s hormonální nerovnováhou těla a s problémy s reprodukcí, poškozením ledvin a jater nebo s oslabenou imunitou.
Před všemi škodlivými látkami utéct nejde. My sami se však denně rozhodujeme, co si koupíme a dáme k jídlu. Alespoň to máme všichni v našich rukou. Můžeme jíst přírodní biopotraviny, vypěstované bez umělých postřiků, barviv, aromat a ochucovadel. A můžeme jít mnohem dál – kupovat bio maso a bio mléčné výrobky, a tak podporovat ekofarmáře, kteří chovají zvířata v přirozených podmínkách a s láskou. Můžeme prát v ekoprášku a nezamořovat svět zbytečnými chemikáliemi nebo používat výhradně přírodní kosmetiku. Možností, jak žít ohleduplněji k přírodě i k sobě, je celá řada. Biopotraviny jsou jednou z nich.