9 důvodů, proč je mák prospěšný
Mák je stará kulturní rostlina. U nás se pěstuje běžně k potravinářským účelům. Česká republika je dokonce největším pěstitelem na světě a pokrýváme třetinu světové spotřeby máku. Jenže historický a kulturní význam máku nespočívá jen v našich skvělých makových buchtách. Celá rostlina vyjma makových semínek totiž obsahuje látky s omamnými účinky, které se odpradávna používají na výrobu opiátů a léků.
1. Makový olej
Mák obsahuje 40 – 60 % hodnotného oleje, velké množství vlákniny a minerálních látek, mangan, vápník, hořčík, železo a vitamíny E a B1
2. Složení
Jedna polévková lžíce dodá cca 5 % DDD železa, 13 % vápníku, 29 % manganu, 8 % hořčíku a fosforu
3. Pomocník pro vlasy
Díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku je mák skvělým pomocníkem proti lámání nehtů a vypadávání vlasů. Podporuje jejich růst a kvalitu.
4.Pomocník pro kosti
Preventivně působí proti měknutí a lámavosti kostí, takže se doporučuje i při osteoporóze a jako její prevence.
5. Prevence kazu
Je dobrou prevencí při kazivosti zubů.
6. Tlumí stres
Mák zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá při neurózách, dušení nerovnováze a stresu, tlumí bolesti hlavy a podporuje dobrý spánek.
7. Zvyšuje kvalitu jídla
Podobně jako ostatní semínka či ořechy zvyšuje výživnou hodnotu jídla. Antičtí atleti například konzumovali směs máku, medu a vína pro zdraví, energii a sílu.
8. Něco pro krev
Pravidelnou konzumací máku si zlepšíme hladinu železa i vápníku v těle. Dá se proto doporučit i při anémii.
9. Mák a plodnost
Z hlediska magie potravin se mák považuje za potravinu spojenou s plodností. Některé studie doporučují ženám vyplachování vejcovodů makovým olejem jako léčbu neplodnosti, konzumaci také mužům jako přírodní zdroj pro zvýšení potence.