Jde to i jinak-díl 17. Zimní polévky

Tři rychlé recepty na polévky, které zasytí, dodají potřebnou energii i ve správném rozležení potřebné živiny

Jaká škoda, že je polévka tak často opomíjené jídlo, a přitom zajistí tělu vše, co potřebuje. Ne nadarmo se říká: „Polévka je grunt, kdo ji nejí, ten je špunt.“ Jedním z největších pozitivních vlivů polévky na naše zdraví je však především to, že obsahuje hodně vody, a tedy nás dobře hydratuje. Do denního pitného režimu se totiž polévky také počítají. Polévka je skvělý způsob, jak se mohou zavodnit lidé, který mají velký fyzický výdej a nejen to. 

Pokud to není polévka instantní, zajistí tělu vitaminy a minerály ze zeleniny a pokud se „dobře složí suroviny“, zajistí tělu současně i příjem sacharidů, bílkovin a tuků. Co víc si v těchto chladných dnech přát než teplou polévku do žaludku, která umí perfektně zasytit a může být připravená „raz dva“ jako ideální večeře pro všechny tedy i pro sportovce po tréninku. Netřeba připomínat recept na masový vývar, který je navíc složitý na přípravu a uspokojí jenom „masaře“.

Dnes si připravíme tři vegetariánské polévky, které však potěší i nejednoho milovníka masa. Jsou jednoduché na suroviny, rychlé na přípravu a přitom vás překvapí svou lahodnou chutí…

Květákový krém s ovesnými vločkami

Suroviny:

  • květák
  • ovesné vločky
  • muškátový oříšek
  • mořská sůl
  • na doplnění: uzený tempeh

Květákový krém pod lupou DNK

sacharidy: ovesné vločky
bílkoviny: tempeh
tuky:  olivový olej
zelenina:  květák
+ tekutiny

Podle množství strávníků zvolíme přiměřené množství surovin. Nejprve nakrájíme květák bez košťálu na menší kousky, který uvaříme do měkka spolu s pár hrstmi vloček. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a nakonec dochutíme solí a muškátovým oříškem. Podáváme s uzeným tempehem, což je kvalitní fermentovaný sýr ze sójových bobů a na talíři zakapeme olivovým olejem.

Kukuřičný krém s cuketou

Suroviny:

  • mražená kukuřice
  • máslo
  • mořská sůl
  • cuketa
  • na doplnění: rýže a fazole v plechovce

Kukuřičný krém pod lupou DNK

sacharidy: rýže
bílkoviny: fazole
tuky: máslo
zelenina: kukuřice, cuketa

+ tekutiny

Podle množství strávníků zvolíme přiměřené množství surovin. Nejprve orestujeme mraženou kukuřici na másle, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a nakonec dochutíme solí. Podáváme s restovanou cuketou, rýží a fazolemi.

Rajčatová polévka s mozzarelou

Suroviny:

  • loupaná rajčata v plechovce
  • mrkev a petržel
  • mořská sůl
  • sušená bazalka
  • na doplnění: těstoviny a mozzarella

Rajčatová polévka pod lupou DNK

sacharidy: těstoviny
bílkoviny: mozzarela
tuky: olivový olej
zelenina:  rajčata, mrkev a petržel

+ tekutiny

Podle množství strávníků zvolíme přiměřené množství surovin. Nejprve oloupeme mrkev a petržel, nakrájíme na kousky a vaříme do měkka společně s loupanými rajčaty a trochou vody. Rozmixujeme tyčovým mixérem na jemný krém a nakonec dochutíme solí a sušenou bazalkou. Podáváme s těstovinami, mozzarelou a zakapeme olivovým olejem.

Takže nezapomeňte, že polévky vám pomohou se zahřát, což se hodí především v zimním čase. Nebojte se jejich energie, zvyšují vylučování trávicích šťáv a přispívají k lepšímu trávení. Vedle toho zajišťují pitný režim a zvyšují i příjem vlákniny, protože při jejich přípravě se obvykle používá hodně zeleniny. Pro hospodyňky je tu ještě jeden benefit, mnohdy se dají šikovně využít i různé zbytky, třeba na pohled už nevzhledné zeleniny, které najdete v ledničce. 

Bára Bubílková