Vánoční speciál 2. Last minute cukroví a jedlé dárky

Bleskovky na vánoční stůl i pod stromeček…

Nepatříte-li k hospodyňkám, které mají už měsíc před Vánoci napečeno deset a více druhů cukroví, nevěště hlavu! Vyzkoušejte naše „last minute“ cukroví, jehož příprava zabere jen několik málo minut a stačí jej připravit opravdu až těsně před Vánoci. A to nejdůležitější, chutná jako veleznámá tyčinka Margot, ovšem v našem podání vám přinášíme opět jen zdravou recepturu…

Komu letos chybí nápad na dárky, máme pro vás další skvělý tip! Dárkem, který se dá sníst, potěšíte totiž úplně každého a s dárkem domácí výroby to platí dvojnásob. Vsaďte proto na jedlý dárek! Pro pány máme něco ostřejšího, pro dámy zase něco sladšího. Stačí jen pár hezkých uzavíratelných skleniček a několik základních surovin, které seženete kdekoli v obchodě s potravinami…

Nepečené MARGOT řezy

Suroviny:

  • 150 g kešu, mleté
  • 75 g kokosové mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 30 g pufované rýžové burizony
  • 60 g kokosového oleje
  • špetka mořské soli
  • 200 g datlové pasty či datlí
  • 75 g rozinek
  • 75 g sušených višní
  • dle chuti rumové aroma či pravý Rum
  • na polevu: 50 g kokosového oleje a 4 PL kakaa

 

Postup:

Nejprve spaříme troškou vody sušené ovoce, tj. datlovou pastu, rozinky a sušené višně. Až ovoce změkne, rozmixujeme jej tyčový mixérem na jemnou hmotu.

Dle chuti přidáme rumové aroma či pravý Rum, rozpuštěný kokosový olej a špetku mořské soli. Pak přisypeme suchou směs, tj. rozemleté kešu, kokosovou mouku, kokos a rýžové burizony. Celou směs pečlivě promícháme a pak lžicí navrstvíme na pekáček s pečícím papírem, zhruba 1 cm vysoké.

Nakonec připravíme čokoládovou polevu, na kterou stačí rozpustit jen kokosový olej společně s kakaem. Necháme přes noc ztuhnout v lednici a pak nakrájíme na libovolně velké kousky. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

Jedlé dárky

Nakládaný sýr s chilli – vhodné pro pány

Suroviny a postup:
(na jednu skleničku)

  • 200 g tvrdého sýra (kravský, kozí) nebo sýr balkánský
  • 3 sušené chilli papričky
  • 1 bio citron
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • olivový olej
  • + uzavíratelná sklenička

Sklenici plníme střídavě rozmarýnem, plátky citronu, kostičkami sýru a drceným chilli. Směs pak zalijeme olivovým olejem. Necháme odležet 1 den v chladu. Po otevření ihned spotřebovat.

Nakládané ořechy a maliny v medu – vhodné pro dámy

Suroviny a postup:
(na jednu skleničku)

  • různé druhy ořechů: kešu, lískové, para a pekanové ořechy
  • sušené maliny mrazem
  • kvalitní květový, lesní či lipový med
  • + uzavíratelná sklenička

Sklenici naplníme směsí ořechů a sušených malin, jež nakonec pomalu zaléváme medem. Naložené ořechy v medu není třeba uchovávat v lednici.

Bára Bubílková