Nepatříte-li k hospodyňkám, které mají už měsíc před Vánoci napečeno deset a více druhů cukroví, nevěště hlavu! Vyzkoušejte naše „last minute“ cukroví, jehož příprava zabere jen několik málo minut a stačí jej připravit opravdu až těsně před Vánoci. A to nejdůležitější, chutná jako veleznámá tyčinka Margot, ovšem v našem podání vám přinášíme opět jen zdravou recepturu…
Komu letos chybí nápad na dárky, máme pro vás další skvělý tip! Dárkem, který se dá sníst, potěšíte totiž úplně každého a s dárkem domácí výroby to platí dvojnásob. Vsaďte proto na jedlý dárek! Pro pány máme něco ostřejšího, pro dámy zase něco sladšího. Stačí jen pár hezkých uzavíratelných skleniček a několik základních surovin, které seženete kdekoli v obchodě s potravinami…
Nepečené MARGOT řezy
Suroviny:
150 g kešu, mleté
75 g kokosové mouky
50 g strouhaného kokosu
30 g pufované rýžové burizony
60 g kokosového oleje
špetka mořské soli
200 g datlové pasty či datlí
75 g rozinek
75 g sušených višní
dle chuti rumové aroma či pravý Rum
na polevu: 50 g kokosového oleje a 4 PL kakaa
Postup:
Nejprve spaříme troškou vody sušené ovoce, tj. datlovou pastu, rozinky a sušené višně. Až ovoce změkne, rozmixujeme jej tyčový mixérem na jemnou hmotu.
Dle chuti přidáme rumové aroma či pravý Rum, rozpuštěný kokosový olej a špetku mořské soli. Pak přisypeme suchou směs, tj. rozemleté kešu, kokosovou mouku, kokos a rýžové burizony. Celou směs pečlivě promícháme a pak lžicí navrstvíme na pekáček s pečícím papírem, zhruba 1 cm vysoké.
Nakonec připravíme čokoládovou polevu, na kterou stačí rozpustit jen kokosový olej společně s kakaem. Necháme přes noc ztuhnout v lednici a pak nakrájíme na libovolně velké kousky. Uchováváme ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Jedlé dárky
Nakládaný sýr s chilli – vhodné pro pány
Suroviny a postup: (na jednu skleničku)
200 g tvrdého sýra (kravský, kozí) nebo sýr balkánský
3 sušené chilli papričky
1 bio citron
pár snítek čerstvého rozmarýnu
olivový olej
+ uzavíratelná sklenička
Sklenici plníme střídavě rozmarýnem, plátky citronu, kostičkami sýru a drceným chilli. Směs pak zalijeme olivovým olejem. Necháme odležet 1 den v chladu. Po otevření ihned spotřebovat.
Nakládané ořechy a maliny v medu – vhodné pro dámy
Suroviny a postup: (na jednu skleničku)
různé druhy ořechů: kešu, lískové, para a pekanové ořechy
sušené maliny mrazem
kvalitní květový, lesní či lipový med
+ uzavíratelná sklenička
Sklenici naplníme směsí ořechů a sušených malin, jež nakonec pomalu zaléváme medem. Naložené ořechy v medu není třeba uchovávat v lednici.