Nošení roušek a svalové potíže

Jsou symbolem ochrany, ale mohou přispět i k nečekaným svalovým problémům

V době koronakrize jsme všichni po nařízení vlády povinni zakrývat nos a ústa rouškou či respirátorem. Tento článek není výzvou k revoltě, nenošení roušky nebo respirátoru, ale k osvětlení problémů, které se mohou v menší či větší míře projevit.  Nejčastěji zmiňované je nezdravé vdechování zachycených virů a bakterií zachycených na vnitřní straně roušky. Problémy z dlouhodobého nošení mají ale i jiný charakter. „Dlouhodobé nošení roušky je bohužel spojeno i s řadou fyziologických negativ. Ty bychom se měli naučit kompenzovat, aby nám nasazené roušky sloužily jako ochrana před nákazou a nestaly se přitom příčinou jiných potíží“, uvádí Mgr Iva Bílková, majitelka pražské FYZIOkliniky a zároveň doporučuje účinné cvičení. O jaké problémy se jedná nejčastěji?

1. Bolesti hlavy

Zvýšený počet případů migrén a bolestí krční páteře mívá v posledních měsících stejného činitele – dlouhodobé nošení roušek a respirátorů. Lidé, kteří mají ústa a nos zakryté celý den, se často potýkají s vysokým napětím svalů v oblasti šíje, záhlaví, ucha, žvýkacích a polykacích svalů, které ústí v bolesti hlavy.

Rouška či respirátor fungují efektivně právě tehdy, používají-li se správně – a to znamená mimo jiné, aby dobře přilnuly k obličeji a těsně obepnuly nos a lícní kosti. Pak však vyvolávají souvislý tlak na obličej, svaly lebky a záhlaví, který může přecházet až do migrén. To postihuje především zdravotníky a lidi v bezpečnostních složkách, kteří jsou vedeni k pečlivé ochraně obličeje respirátory typu FFP2 nebo FFP3. Běžná veřejnost se k silnému sevření obličeje neodhodlá, respirátor nosí volněji, což snižuje jeho účinnost.

Dále mívají bolesti hlavy také lidé, kteří běžně trpí migrénami, a tlak gumiček za ušima nebo po obvodu hlavy a šíje jim způsobuje častější a intenzivnější migrénu, a to i v případě, že mají roušku jen volně nasazenou.

2. Zvýšená citlivost uší

Jsou lidé, kteří nesnesou roušku s gumičkou za ucho, a není se úplně čemu divit. Je zde plno nervových zakončení a akupunkturních bodů, které ovlivňují chování celého těla. Jakýkoli dotek v oblasti ucha je velké části populaci nepříjemný a vyvolává spontánní sevření nejen okolních svalů. Rouška za uši může tak být zapovězena pacientům po plastické operaci ucha, ale nehodí se ani pro menší děti, kterým se ještě vyvíjí chrupavka ucha a souvislý tah gumiček může jejich uši formovat do tvaru „odstávání“. Koneckonců chrupavka ucha a nosu roste neustále a může kdykoli měnit svůj tvar – její růst není v průběhu života jedince nikdy ukončen.

3. Špatné pohybové sterotypy

Kvůli mnoha nervovým zakončením za uchem je lépe používat roušku s gumičkami za uši na krátké časové úseky – do dopravních prostředků nebo na nákup. Do zaměstnání a na delší dobu jsou vhodnější roušky na zavazování přes hlavu. Každé zakrytí obličeje rouškou či štítem nám však zhoršuje vidění, snižuje se úhel pohledu a víc zapojujeme pohyby hlavy a krku místo očí. Omezují nás v předklonu hlavy, kterou raději vysouváme bradou vpřed a podobně, čímž opět neúměrně zatěžujeme páteř.

Pokud má někdo brýle, kvůli proudění vydechovaného vzduchu směrem nad roušku se skla brýlí zamlžují a dotyčný má opět potřebu sledovat svou práci náhradním náklonem nebo předsunem hlavy.

4. Mělké dýchání

Správné dýchání je důležitou součástí našeho zdraví. V roušce se ovšem nemůžeme nadechnout ani vydechnout dostatečně. To nám ubírá na přirozeném posilování středu těla a ještě víc přidává na svalových dysbalancích. Proto pokud jste sami v lese, na procházce v parku, sejměte roušku, dýchejte čerstvý vzduch a soustřeďte se na hluboký nádech i výdech, při kterém se krásně napřímí celá páteř.

Zároveň pobytem v parku, lese nebo v téměř nedotčené přírodě a vdechováním čerstvého vzduchu posílíte svůj imunitní systém, uvolníte ze sebe stres, zdravým pohybem posílíte svaly, podpoříte správnou funkci vnitřních orgánů a to jednoznačně podpoří vaše pevné zdraví.

Rouška je nástrojem proti šíření koronavirové infekce mezi lidmi, ale není všemocná. Mnoho bolestí, které se dnes objevují, pramení ze stresu (i kvůli strachu z nákazy), z napětí svalů, které nošení roušek ještě umocňuje. Následující cviky trvají jen pár minut, uvolní ztuhlé tělo a působí preventivně i proti již vzniklé bolesti.

Mnoho bolestí, které se dnes objevují, pramení ze stresu (i kvůli strachu z nákazy), z napětí svalů, které nošení roušek ještě umocňuje.

Proto je potřeba svalům ulevovat pravidelným protahováním. Zařaďte si do programu cviky na posílení příslušných svalů.

Jde zejména o tyto partie:

  • protažení svalů okolo páteře/šíje
  • uvolnění svalů krku
  • napřímení páteře vleže na břiše
  • masáž proti migréně
  • uvolnění obličejového svalstva

Tipy na protahující cviky dalších svalových partií najdete na stránkách Fyzioklinika.cz

Zdroj: Fyzioklinika.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková