Inspirace z WorldTour. Rýžové koláčky

Tenhle recept můžeme směle nazvat světovou traťovkou. Zkuste ji i vy….pochutnáte si i na výletě

Jistě jste si všimli, že profi jezdci i jezdkyně nevozí v kapsách dresů pouze gely a sportovní tyčinky, ale často „cosi“ zabalené v alobalu. Není žádným tajemstvím, že ti nejlepší cyklisté planety trénují a závodí i na tzv. rýžové koláčky. Dokonce samotné UCI WorldTour týmy prezentují vlastní recepty na tuto oblíbenou traťovku i pro širokou cyklistickou veřejnost.

Jak se připravuje, jak drží pohromadě a jak chutná? Jeden takový recept jsme tedy dnes připravily a vyzkoušely v terénu. Ten, který pohání profi tým během dlouhých dní na kole a který si také můžete snadno vyrobit sami.  Tento základní recept slouží jako výchozí bod pro další dochucení, jež závisí na preferencích jezdců a dostupnosti sezónních potravin.

Buďte kreativní s tím, co máte rádi vy a co máte po ruce, ať jste kdekoli, kdekoli vaříte a jezdíte. V receptu jsme zahrnuly několik tipů na další dochucení, které vám pomohou začít, ale rády bychom slyšely všechny nové kombinace, které otestujete i vy!

b
Suroviny a postup (8 ks o velikosti 3×3 cm):

  • 120 g rýže Basmati
  • 320 ml vody
  • špetka mořské soli
  • 30 g kokosového oleje
  • 1 PL cukru
  • 100 g smetanového sýru Lučina
  • pár kapek vanilkové esence

Celková příprava zabere maximálně 15 minut. Do rýžovaru či hrnce nasypeme rýži a přidáme vodu, sůl, cukr i kokosový olej. Vaříme stejně jako obyčejnou rýži, tedy do změknutí. Když je rýže hotová, přimícháme Lučinu a vanilkovou esenci. V poslední fázi dochutíme celou směs dle libosti kořením, ovocem, čokoládou či ořechy.

Rozprostřeme na plech s pečícím papírem o výšce zhruba 1,5 cm a necháme přes noc ztuhnout v lednici. Ráno nakrájíme na libovolné čtverečky, jež uchováváme ve vzduchotěsné nádobě, nejdéle však asi čtyři dny. S sebou na kolo pak jednotlivě balíme do alobalu či potravinové fólie a můžeme vyrazit na „švih“.

Oblíbené příchutě WorldTour týmů:

  • čerstvé borůvky + kousky tmavé čokolády
  • nasekaná vařená slanina + javorový sirup
  • kostičky čerstvého banánu + arašídové máslo + kakao
  • sušené brusinky + čerstvá bio pomerančová kůra + kousky bílé čokolády
  • sušené třešně + čerstvá bio citronová kůra

Postřehy z kuchyně

Rýžové koláčky jsou snadné a rychlé na přípravu, z dostupných surovin a hlavně moc chutné! Základní směs velmi dobře ztuhne, ale není úplně tvrdá. Lze snadno rozkrájet a zároveň se vůbec nelepí. Tyčinky jsou na skus měkké, ale nedrolí se a jdou dobře spolknout, protože jsou příjemně vláčné. Kdo preferuje sladké, lze si základní recept ještě více dosladit nebo použít jiný druh „slazení“ jako je cukr třtinový, javorový či třeba rýžový sirup. Kdo naopak raději slané, může si do výchozího receptu přidat trošku více soli a ještě i sýr, šunku a olivy. Myslíme si ale, že tato traťovka nebude ideální do kapsy na švih v létě, protože ji drží pohromadě ztuhlý kokosový olej, který se při pokojové a vyšší teplotě sám rozpouští.  Na jarní, podzimní i zimní vyjížďky však jednoznačně super volba!

 

Bára Bubílková