Cheesecake, oblíbený tvarohový koláč, který neodmyslitelně patří do každé moderní kavárny, je jistě velké lákadlo, když nás honí mlsná. Kde se vlastně vzal a proč je tak populární? Věřte, že ve své originální podobě je jeden kousek stejně vydatný jako jeden velký oběd.
Jak si tedy tento dezert připravit a přitom se stále udržovat v plavkové formě? Přinášíme vám několik zajímavostí a jednoduchý zdravý recept na osvěžující nepečený cheesecake z ricotty.
Původ cheesecaku
Anglický název pro tvarohový koláč se používá zhruba od 15. století, ale do moderní podoby se vyvinul až někde kolem 18. století. Originální pečený cheesecake byl vynalezen ve Spojených státech a to přesně v New Yorku.
Originální složení cheesecaku
Hlavní vrstva cheesecaku se skládá ze směsi měkkého čerstvého sýra, vajec a cukru, kdy je jeho základna vyrobená z drcených sušenek a peče se. Hlavní sýrová vrstva je obvykle dochucená různými způsoby, jako je vanilka, čokoláda či dýně.
Letní odlehčený cheescake
Existují i další verze tohoto dortu, které se také skládají z korpusu, jen s tím rozdílem, že se nic nepeče a krém se ztužuje želatinou. Náš recept na letní cheesecake je velmi osvěžující, lehký na přípravu bez jakéhokoli vážení surovin a má nepřehlédnutelné nutriční vlastnosti.
Tento dort obsahuje nižší množství kalorií, zdravé tuky a kvalitní bílkoviny. Naopak zde nenajdete žádný přidaný cukr, a proto je ideální stravou pro ty, kteří potřebují dodržovat nízkokalorickou dietu. Pro ostatní lze tento cheesecake dosladit až navrch a to čerstvým ovocem a datlovým sirupem.
Ovšem všechny výživové složky ricotty v sýrové vrstvě jsou důležité jak v jídelníčku dětí, tak i ve stravě starších osob a sportovců. Ricotta je bohatá na již zmíněné bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Dále obsahuje důležité množství vápníku, který se snadno vstřebává, vitaminy skupiny B a minerální soli.
Suroviny (4 – 8 kusů):
Korpus
2 PL kokosového oleje
2 PL arašídového másla
2 zralé banány
3 PL kokosové mouky
1 PL nepraženého kakaa
špetka mořské soli
Náplň
2 vaničky ricotty (tj. 500 g)
4 ks želatiny v plátcích
3 PL strouhaného kokosu
Ozdoba
čerstvé letní ovoce a luční kvítí
datlový sirup na doslazení
Postup:
Nejprve si připravíme formu na pečení dortů o průměru zhruba 20 cm, kterou si vyložíme pečícím papírem. První vrstvou bude korpus, který pečlivě rozprostřeme a utlačíme polévkovou lžící na dno formy. Korpus si uděláme tak, že v míse rozmixujeme banány, přilejeme rozpuštěný kokosový olej, arašídové máslo, kakao, sůl a kokosovou mouku. Tvarohovou náplň připravíme z ricotty, kokosu a želatiny, kterou na mírném ohni rozpustíme s troškou vody dle návodu. Takto připravenou náplň pomalu nalejeme na korpus a dáme přes noc chladit do ledničky. Nepečený cheesecake podáváme s čerstvým letním ovocem a zdobíme lučním kvítí.