Adélo, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?
Myslím si, že základ zdravého jídelníčku je rozmanitost, a proto se do něj snažím zařazovat téměř vše. Miluji oříšková másla. Protože mám alergii na arašídy, tak lehce trpím, ale lískooříšková a mandlová jsou také moc dobrá. Jsem vděčný strávník a sním vše. Frekvence stravování závisí na programu dne, ale většinou jím 3-5 jídel denně.
Nejlepší část dne je rozhodně snídaně, kdy si ráda v klidu vychutnám první jídlo, nejčastěji v podobě vajíček nebo mých oblíbených banánových palačinek. V závodní sezóně i mimo ni jím stejně. Můj jídelníček se liší pouze v množství jídla vzhledem k počtu a délkám tréninků.
Jak vypadá tvůj tréninkový týden v závodní sezóně a jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den?
Trénuji 5-6krát týdně, kdy tréninkem strávím 2-3:30 h. Dvakrát týdně zařazuji posilování a core cvičení. Pokud škola dovolí na tréninky vyrážím dopoledne. Po příjezdu si dám pořádný oběd bohatý na sacharidy a bílkoviny, abych doplnila potřebnou energii. Odpoledne volím podle chuti sladký dezertík. K večeři obvykle jím ryby nebo jiné zdravé tuky.
Vzpomeneš si, co jsi konkrétně jedla v den mistrovské trati v Harrachově?
V den mistrovského závodu jsem si vzhledem k brzkému startu v 6:40 dala před startem jen trochu ovesné kaše s banánem. Během závodu jsem se snažila do sebe každých 30 minut dostat gel nebo tyčinku a pravidelně pít jonťák. Vůbec jsem nevěděla jak s jídlem a doplňováním energie při tak dlouhém a náročném závodě naložit. Konzultovala jsem předzávodní jídelníček a jídlo během závodu se svou výživovou poradkyní, nechtěla jsem na to dojet. Dva dny před závodem mi bylo doporučeno opravdu hodně jíst a výživu celkově v žádném aspektu nepodcenit. Což jsem si velmi užila!
Adélo, podělíš se s námi ještě o nějaký recept na tvoje oblíbené jídlo nebo dezert?
Zkuste můj oblíbený cizrnový dort, jednoduchý a rychlý!