Úvodní strana > Lifestyle > Krásná a zdravá > POD POKLIČKOU s Adélou Holubovou
Dnešní díl seriálu Pod Pokličkou je důkazem, že příjemnou inspirací mohou být i recepty mladých závodnic…
Náš seriál, v kterém nahlížíme „pod pokličku“ našim úspěšným cyklistkám pokračuje. Tentokrát jsme vyzpovídaly mladou slečnu, která sbírá domácí medaile nejen v cross country, ale letos překvapila i ziskem titulu mistryně republiky v maratonu. Pojďte s námi vyzkoušet recept, který doporučuje Adéla Holubová….
Jmenuji se Adéla Holubová, je mi 19 let a studuji čtvrtý ročník Střední zdravotnické školy v Plzni. Na horském kole závodím 10.rokem. Primárně se soustředím na disciplínu cross country a občas si zajedu maraton. Mezi své největší úspěchy řadím maratonský titul mistryně ČR, dva národní mistrovské tituly v XCO a 7.místo na ME v kategorii juniorek.
Cyklistikou se bavím, trávím čas s lidmi, kteří jsou na stejné vlně, udržuji si své zdraví, překonávám sebe sama, posouvám své limity, poznávám svět a v každém závodě a tréninku nechávám to nejlepší! Letos jsem závodila první sezónu v elitní kategorii ženy, takže cíle do sezóny 2021 nebyly vysoké. Chtěla jsem se zúčastnit MS, ME, udržet se v české reprezentaci a zabojovat o titul mistryně ČR XCO ve své kategorii.
Všechny stanovené cíle jsem si splnila, proto hodnotím sezonu jako vydařenou. Ve volném čase ráda odpočívám a nedělám nic 🙂
Adélo, přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?
Myslím si, že základ zdravého jídelníčku je rozmanitost, a proto se do něj snažím zařazovat téměř vše. Miluji oříšková másla. Protože mám alergii na arašídy, tak lehce trpím, ale lískooříšková a mandlová jsou také moc dobrá. Jsem vděčný strávník a sním vše. Frekvence stravování závisí na programu dne, ale většinou jím 3-5 jídel denně.
Nejlepší část dne je rozhodně snídaně, kdy si ráda v klidu vychutnám první jídlo, nejčastěji v podobě vajíček nebo mých oblíbených banánových palačinek. V závodní sezóně i mimo ni jím stejně. Můj jídelníček se liší pouze v množství jídla vzhledem k počtu a délkám tréninků.
Jak vypadá tvůj tréninkový týden v závodní sezóně a jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den?
Trénuji 5-6krát týdně, kdy tréninkem strávím 2-3:30 h. Dvakrát týdně zařazuji posilování a core cvičení. Pokud škola dovolí na tréninky vyrážím dopoledne. Po příjezdu si dám pořádný oběd bohatý na sacharidy a bílkoviny, abych doplnila potřebnou energii. Odpoledne volím podle chuti sladký dezertík. K večeři obvykle jím ryby nebo jiné zdravé tuky.
Vzpomeneš si, co jsi konkrétně jedla v den mistrovské trati v Harrachově?
V den mistrovského závodu jsem si vzhledem k brzkému startu v 6:40 dala před startem jen trochu ovesné kaše s banánem. Během závodu jsem se snažila do sebe každých 30 minut dostat gel nebo tyčinku a pravidelně pít jonťák. Vůbec jsem nevěděla jak s jídlem a doplňováním energie při tak dlouhém a náročném závodě naložit. Konzultovala jsem předzávodní jídelníček a jídlo během závodu se svou výživovou poradkyní, nechtěla jsem na to dojet. Dva dny před závodem mi bylo doporučeno opravdu hodně jíst a výživu celkově v žádném aspektu nepodcenit. Což jsem si velmi užila!
Adélo, podělíš se s námi ještě o nějaký recept na tvoje oblíbené jídlo nebo dezert?
Zkuste můj oblíbený cizrnový dort, jednoduchý a rychlý!
Korpus:
Krém:
Všechny suroviny na korpus rozmixujeme do hladka. Dortovou formu o průměru 20cm vyložíme pečicím papírem, směs vlijeme do formy a pečeme cca 35 min na 180° C. Vychladlý korpus si ozdobíme podle svých představ a chutí. Já použila tvaroh smíchaný s proteinem, pokapala karamelovým čekankovým sirupem a přidala borůvky.
Blesková zpověď
Foto: archiv A. Holubová
Sdílejte na:
copyright © 2016 - 2023 Dámy na kolech