Na podzim se přímo nabízí využít plody, které jsou v tomto období čerstvě dozrálé a snadno dostupné na v obchodech. Recept na jáhelník s jablky a se švestkami je kombinací zdravého mlsání.
Jáhly patří k tradičním českým potravinám, jsou přirozeně bezlepkové a velmi chutné. Můžete z nich připravit sladká i slaná jídla – koláče, nákypy, kaši, nejznámější je jahelník, který můžete připravit na několik způsobů.
Jáhly patří mezi obiloviny a vznikají odstraněním slupky z prosa. Jsou to drobné jasně žluté kuličky. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří z něj vařili kaše, polévky a různé placky.
Jáhly jsou zdrojem železa a fosforu,obsahují také hořčík a mangan, křemík a vitamíny skupiny B. Jsou také zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin a obsahují vlákniny.