Podzim na talíři #7. Rychle, zdravě, ráno, večer? Vsaďte na kaši!

Sychravé podzimní dny je fajn zpříjemnit si vydatnou snídaní. Nebo po náročném dni obohatit večeři…

Kaše z vloček je jedna z nejlepších snídaní, kterou si můžeme připravit. To platí dvojnásob, když se probudíme do chladného podzimního rána. Ovesné vločky jsou nutričně bohaté a dokáží zasytit na dlouhou dobu.

Kaši můžeme obměňovat a zdobit různými druhy semínek, ořechů, sirupů a oříškových másel. Nejenže lze střídat i různé druhy obilovin, můžeme dokonce změnit i sladkou chuť a připravit si slanou variantu kaše jak na snídani, tak na rychlou a zdravou večeři. Do samotné kaše můžeme přimíchat cokoli dle fantazie či oblíbených chutí. 

Skvělé a rychlé plnohodnotné jídlo je na světě!

Základ jídelníčku našich předků? Kaše!

Kaše patřila k nejvýznamnějším jídlům našich předků. V dřívější době, kdy na horách chléb býval vzácný a brambory ještě nezdomácněly, byla kaše ve výživě lidí důležitou součástí jídelníčku. 

Kaše se připravovala z mnoha druhů zrn, která se mlela a lámala, jako oves, jáhly, pohanka či ječné kroupy. Jiný kraj, jiný mrav a to, co s oblibou snídávali na Valašsku, kde po ránu zaplnila misku pohanková kaše, tak Hanáci měli raději ječné krupky. Nejvzácnější bývala kaše z pšenice nebo krupice, která se dostala jen na nedělní stůl či na Vánoce.

Ovesné vločky jsou přesně to, co tělo ocení!

Žaludek může konečně zpracovávat něco zdravého, lehce stravitelného a přitom chutného. Dnešní sladkou i slanou variantu kaše si připravíme z ovesných vloček, které jsou ceněny pro svůj obsah komplexních sacharidů, bílkovin, tuků, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, fosforu a lecitinu. 

Lidoví léčitelé doporučují oves nejen jako chutné jídlo, ale také jako lék, který pomáhá při léčbě žaludečních potíží, nebo při léčbě kožních ekzémů. Je také vhodný pro celkové posílení organismu, tedy při rekonvalescenci. 

Oves i účinně snižuje hladinu cholesterolu a je důležitý pro výživu nervů. Posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Dále je bohatým zdrojem vlákniny, takže pomáhá předcházet zácpě a udržuje správnou činnost tlustého střeva. Je i výbornou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr.

Sladká, slaná? Jak je libo…

Suroviny a postup na sladkou variantu (1 porce):

  • 50 g ovesných vloček
  • 150 ml vody
  • špetka mořské soli
  • 100 ml mléka
  • ½ ks jablka na kostičky
  • 1 PL mletého máku
  • hrst čerstvých ostružin a malin

Do hrnce nasypeme vločky, přidáme vodu, špetku soli a necháme přes noc změknout. Ráno přilijeme čerstvé mléko, přidáme kostičky jablka, mák a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut a je hotovo. Ozdobíme čerstvým ovocem a kdo chce, může si na talíři dosladit třeba medem.

Suroviny a postup na slanou variantu (1 porce):

  • 50 g ovesných vloček
  • 150 ml vody
  • špetka mořské soli
  • 100 ml mléka
  • hrst strouhaného sýru pecorino
  • oříšek másla
  • 1 vejce
  • ½ ks papriky a několik cherry rajčátek
  • pepř

Do hrnce nasypeme vločky, přidáme vodu, špetku soli a necháme přes noc změknout. Ráno přilijeme čerstvé mléko, přidáme strouhaný ovčí sýr pecorino a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu a za občasného míchání vaříme zhruba 10 minut a je hotovo. Dle chuti můžeme v závěru kaši ještě dosolit. 

Mezitím si na oříšku másla orestujeme kostičky papriky a kousky rajčat, kam pak rozklepneme jedno vejce na volské oko. Dochutíme lehce solí, pepřem a můžeme podávat.

Bára Bubílková