Zázrak jménem UME. Proč musíte vyzkoušet?

Kdo je používá, nedá na ně dopustit a vyjmenuje hned nejeden důvod, kdy a jak mu pomáhají. O čem je řeč?

Znáte tento zázrak jménem UME? UME produkty koupíme ve většině prodejen se zdravou výživou. V malé skleničce nalezneme několik rozměklých, vínově červených plodů s peckou, tedy umobošky, společně s takzvanými tmavými listy shizo. Z umebošek se také vyrábí umeocet a umepasta.

Plody s názvem umeboši jsou známy milovníkům japonské kuchyně. Používají se zejména v Japonsku, Koreji a v Číně. Do Česka se dostaly díky svým výjimečným léčivým vlastnostem, kdy se tyto japonské švestičky doporučují téměř jako všelék.

UME produkty pod drobnohledem

Umeboši

Umeboši doslova znamená usušená Ume, tedy usušená švestka. Botanicky jde však o druh meruňky. Sbírají se ještě zelené a v této podobě jsou nepoživatelné. Jsou velmi kyselé, tvrdé a podobné nezralým meruňkám, a proto se musejí nakládat na velmi dlouhou dobu. Švestičky se nechávají zrát několik měsíců. Ty nejkvalitnější umebošky zrají dokonce několik let, protože čím jsou déle naloženy, tím silnější mají účinky. 

Celé švestičky umebošky mají nejsilnější léčivé účinky a můžeme je sníst jen tak, ideálně ráno na lačno.
Pozor: u malých dětí do 3 let, kterým umebošky nepodáváme, protože obsahují velké množství soli, ale umeoctem jim však jídlo ochucovat můžeme

Shizo

Shizo je rostlina, která svým vzhledem připomíná okrasnou kopřivu. Přidává se do sudů spolu s umeboškami, které se sklízejí tvrdé a zelené, protože jim během naložení předává svou purpurovou barvu, ale přidává se také kvůli silným konzervačním účinkům. Navíc jsou shizo listy velmi bohaté na minerální látky, kterým jsou rovněž připisovány léčivé účinky.

Umeocet

Vzniká tak, že se tvrdé zelené švestičky koncem května sesbírají, omyjí a naloží do sudů s velkým množstvím mořské soli. Nechají se tam nejméně jeden měsíc, ale často i déle. Rychle pak začnou pouštět šťávu s velmi silnou, slano-kyselou chutí. Jedná se právě o umeocet. Pro výrobu celých švestiček se plody před nakládáním nechávají sušit na slunci. V obou případech se do láku přidávají shizo listy. 

Umeocet se dá pít jako léčivý nápoj v kombinaci s horkou vodou na podporu trávení a jako prevence zažívacích obtíží, protože stimuluji funkci střev a pomáhá předcházet různým bakteriálním infekcím v nich. Umeocet má úžasnou slano-kyselou chuť a lehce ovocné aroma. Je ideální do salátových dresinků, čočky či do pomazánek.

 Umepasta

Umepasta vzniká z rozetřených švestiček umeboši bez pecek a shizo listů. Její použití je podobné jako u umeocta. Má hustší konzistenci, a proto se výborně hodí do pomazánek, dresinků a omáček, kde z větší části nahradí sůl.

UME se používají, když je:

Oslabená imunita
Dávejte si dvakrát týdně ráno nalačno jednu či půlku celé umebošky v období chřipek či v případě oslabené imunity. Fungují jako přírodní antibiotikum.

Kocovina
Vyzkoušejte umebošky také jaké první ranní pomoc při kocovině, protože podporují funkci jater a střev.

Cestování
Umebošky se skvěle hodí do batohů všech cestovatelů nejen jako první pomoc při střevních potížích, ale osvědčily se také jako prevence nevolností v autě i letadle.

Sportování
Zmírňují oxidační procesy v organismu, a tím zpomalují příznaky stárnutí. Umeocet funguje jako i jako skvělý pomocník proti křečím během závodů či tréninků.

Nevhodná strava
Umeboši se považují za královnu zásadité stravy, což se vyplatí zejména tehdy, pokud jíte hodně sladkostí, bílé mouky, žijete ve stresu nebo trávíte mnoho času u počítače.

Nevolnosti
Umeboši pomáhají při všech žaludečních potížích, průjmech, časté únavě, bolestech hlavy, ranních nevolnostech v těhotenství a při přejedení.

Z praxe: Osobní zkušenost cyklistky Elišky Křížové s UME produkty

„Ume produkty (umešvestky, umepastu, umeocet) používáme v naší domácnosti dobrých 10 let a to díky Ivanovi Rybaříkovi, který nám ukázal jejich kouzlo na svých cyklistických soustředěních v Toskánsku. Největším favoritem se u nás stal umeocet. V kuchyni ho používám do jídel, která se dělají na kyselo nebo do zeleninových salátů. Jiný „ocet“ doma nemám. 

Nejvíce se nám ale osvědčil při sportování. Pokud jedu delší nebo náročnější kolo, bez omeoctu se neobejdu. Při závodech si ho přidávám do bidonu do čaje. Na ionťáky nejezdím, nemám ráda sladké pití a na můj vkus je to moc chemie. Uvařím čaj Kukicha, přidám do něj trošku omeocta a někdy i trochu javorového sirupu, aby čaj nebyl moc kyselý. Když je vedro, krásně mi zreguluje teplotu a hlavně od té doby, co ho používám, jsem neměla jedinkrát křeč. 

Vozím ho s sebou i v ampulce a když cítím, že mě táhnou nohy, trochu si loknu a během chvilky jsem v pohodě. Takhle se mi občas podařilo zachránit nejednoho zakřečovaného  cyklistu. V cíli pak vyzvídali, co že to mám za zázrak, že jim ještě nikdy nic takhle rychle nepomohlo. Stejně službu udělá i umepasta, ale její balení  je do kapsy  trochu velké, ale někomu by vyhovovala její jemnější chuť.

 Ještě vyšší level je umeocet vylepšený mumiem, námi po domácku nazývaný a velmi oblíbený Huhu koktejl!  To je bomba plná minerálů, vitamínů a aminokyselin. Působí v podstatě okamžitě. Manžel jezdí dlouhé bikepackingové závody různě po světě a že s místem na kole musí hodně šetřit, bez Huhu koktejlu by neodjel! Prostě závislost na umeoctu…“

 


Mumio
je originálním přírodním výtvorem vzniklým usazováním v horských jeskyních střední Asie, jež urychluje regeneraci poškozených tkání, zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce.

RECEPT: Salát s napařovanou zeleninou a UME octovou zálivkou

Suroviny na univerzální UME zálivku:

  • 6 PL panenského olivového nebo avokádového oleje
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 2 PL umeoctu
  • 2 hrsti nasekaných čerstvých bylinek, např. petrželka či bazalka
  • čerstvě mletý pepř

Suroviny na salát:

  • 1 ks červené cibule
  • 4 ks mrkve
  • 1 brokolice
  • mix listových salátů či polníček

Postup:

Cibuli si nakrájíme na čtvrtky, mrkev na silné šikmé plátky a bokolici rozdělíme na růžičky. Zeleninu si připravíme na páře takto: nejprve vložíme do pařáčku s osolenou vodou cibuli. Asi po 8 minutách přidáme mrkev a po dalších 5 minutách brokolici. V mezičase si připravíme zálivku a omyjeme salát. Teplou zeleninu naaranžujeme na salát a pokapeme zálivkou. Napařovaná zelenina je lehce stravitelná, příjemně zahřeje a v kombinaci s čerstvými listovými saláty tvoří velmi svěží kombinaci.

Bára Bubílková