Kdo se chce cítit líp, máte tu pět stupňů jarní očisty. A není to jen o jídle!
Každý ví, co přináší jaro. Březen je měsíc očisty. Ze všech stran se začínají valit návody na nejrůznější detoxikační kúry. Už samotné slovo „detox“ může být spíše frustrující než motivující k potřebné jarní očistě, zbavení se zimní lenosti a posílení zažívání i naší vůle. Jarní očista může být prvním impulsem k postupným změnám celého jídelníčku.
Zpátky do minulosti
Stará křesťanská tradice upouští od příjmu masa, chce tím tělo připravit na změnu. Naši dávní předci žijící bez supermarketů neměli na jaře jinou volbu než dopřát svému tělu i duši očistu. Jedli různé zelné polévky a kaše, dojídali poslední uskladněnou zeleninu, zbytky kysaného zelí a nasušeného ovoce.
Současně se těšili na první zelené lupení, které příroda nabízí jako pomocnou ruku pro jarní očistu. Období masopustu lze interpretovat mnoha způsoby, nicméně, vždy je to období, kdy se těšíme na novou zeleň, rozkvetlé stromy, delší den s blahodárným slunečným svitem a možnost zvýšit příjem vitamínů pro své tělo…
Účinná změna začíná u sebe
Zvláště je to důležité v době covidu a je jedno, jak se jmenuje právě hostující virus chřipkového typu. Pravidelně přichází s podzimem a pravidelně odchází s jarem. Někomu neublíží, některé lidi skolí. Společnost se sice snaží chránit kolektivní zdraví, ale účinná změna začíná nejprve u sebe.
Vždy má být na programu očista těla od těch zimních trampot a každý má dát tělu možnost nadechnout se, vyběhnout do přírody a změnit jídelníček. Na čas z něho vypustit maso, přestat kouřit, pít alkohol. Játra člověk potřebuje k detoxikaci, a ne k likvidaci alkoholu, plíce potřebuje k okysličení tkání a buněk, a ne aby buňky byly jako v komíně.
Střevo se potřebuje hýbat a tenké střevo potřebuje kvalitně vstřebávat živiny z potravy. Ve střevu je sídlo pro imunitu, proto je přímo prvořadé, aby se po zimě spravilo, aby se upravil mikrobiom.
5 stupňů jarní očisty
1. Na chvíli offline
Pokud se cítíme po zimě vyčerpaní, zkusme v první řadě půst od informací, sociálních sítí a telefonování.
2. Bez polotovarů
Druhý stupeň očisty spočívá ve vyloučení průmyslově zpracovaného jídla, polotovarů a všech výrobků z bílé pšeničné mouky. Ponecháme si jen základní potraviny.
3. Výběr kvality
Třetí stupeň souvisí s kvalitou základních potravin. Vybíráme co nejčerstvější sezónní potraviny od lokálních farmářů nebo z ekologického zemědělství bez rizika pesticidů.
4. Na chvíli bez mléka a masa
Čtvrtý stupeň očisty předpokládá vyloučení kromě průmyslového jídla a bílé pšeničné mouky i mléko, mléčné výrobky, bílý cukr a maso.
5. Půst
Pátý stupeň očisty je už celkově náročnější a blíží se spíše k půstu. Vyžaduje odbornou konzultaci včetně omezení pracovní i jiné zátěže.
Tip DNK: čaj z kopřivy nebo máty a zázvoru, nastrouhaný křen s jablkem nebo s medem či malý zázvorový panák ze zázvorové šťávy z odšťavňovače s citronovou šťávou, medem a špetičkou soli před jídlem
Posilovače trávícího ohně
Tělo má v sobě přirozeně zabudované očistné programy a jedním z nich je silné trávení, které likviduje nečistoty. Takzvaný silný trávící oheň je nejlepší prevencí před hromaděním škodlivin v těle a díky dobrému zažívání dokážeme živiny z jídla lépe využít, tím posílit imunitu, zdravou kůži a psychickou pohodu.
S posilou našeho zažívání nám pomáhají různá koření a bylinky.