Velikonoční svátky za dveřmi a vy se už jistě chystáte na své oblíbené recepty, mezi které patří i tradiční sladký beránek. Dnes máme pro vás recept na zdravou variantu této velikonoční klasiky, protože českou kuchyni lze připravit zdravěji, ale stále chutně!
Velikonoční beránek, česká klasika!
Jedná se o druh sladkého pečeného pokrmu, který se připravuje tradičně na Velikonoce, ve tvaru ležícího beránka či jiného zvířete. Je tvořen sladkým těstem, ve kterém se někdy nachází sladké želatinové kousky či sušené ovoce jako například rozinky. V některých případech je beránek polit čokoládovou či jinou polevou pro zvýraznění jeho sladké chuti.
Proč zrovna beránek? Pohled do minulosti
Sladký velikonoční beránek vznikl jako symbol dříve rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné. To bylo dáno tím, že v Bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. Nicméně s ústupem chovu skopového na území Česka došlo k nedostatku tohoto druhu masa.