Kopřiva – plevel, co pálí, léčí i chutná!

Proč kopřiva pálí a jak ji skladovat čerstvou, aby posloužila na náš očisťující recept? Vše v dnešním článku…

Po zimě, kdy používáme prakticky jen sušené bylinky, se už moc těšíme na něco zeleného, svěžího. A není snad nic dostupnějšího, než jsou mladé kopřivy.  

Kopřivy jsou užitečné nejen v čaji, ale i při vaření. Používáme je i jako výživnou jarní listovou zeleninu na špenát, špenátovou polévku, do slaných koláčů, zapečených těstovin, omelet nebo do míchaných vajec. A právě v tomto období, kdy vyrostly mladé kopřivy je čas vyzkoušet dvoutýdenní jarní kopřivovou kúru. Nechce se vám? Přečtěte si, proč se to vyplatí!

Pálí, léčí a taky chutná!

B

  • Kopřivy podporují imunitní systém, stimulují trávení, čistí krev a působí protivirově.

  • Když podpoříme očistu kopřivami, téměř automaticky pomůžeme kůži při ekzémech, akné a vylepší se i alergické reakce.

  • Kopřivový čaj čistí tělo od zánětů, jako je zánět močových cest, revma a dna.

Kopřivy v podobě listové zeleniny, jež se doporučují hlavně pro chudokrevnosti, dodávají tělu velké množství vitamínů, minerálních látek a chlorofylu. Žahavé chloupky kopřivy obsahují toxickou šťávu, a proto je vhodné kopřivy buď spařit, předvařit nebo usušit.

Proč kopřiva pálí?

Můžou za to duté chloupky, které pokrývají celou rostlinu a obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Chloupky se velmi snadno odlomí, zachytí na naší kůži a začnou vylučovat již zmíněnou směs. Histamin kůži podráždí, acetylcholin vyvolá pocit pálení a serotonin ještě zvýší účinnost obou předchozích látek.

Kde, jak a kdy správně sbírat kopřivy

Kopřivy sbíráme tam, kde nejsou silnice, skládky ani pole. V kopřivách se mohou hromadit dusičnany, a proto se vyhýbáme místům, kde by mohl být v půdě nadbytek dusíku. Trháme jen lístky z vrcholu rostliny. Prsty se dotýkáme listů zespodu, protože žahavá je horní strana.

Ideální je dopřát si kopřivy určitý čas během jara, kdy nám je příroda nabízí v jejich nejlepší kondici. Během dubna a začátkem května si můžeme mladé kopřivy nejen vařit, ale i nasušit a během roku si přidávat do čajových směsí. V říjnu, v období přechodu k podzimu, si lze zopakovat krátkou kopřivovou kúru.

Kopřivová kůra – tři doušky pro zdraví


Krok 1:
V průběhu dubna a května chystáme dvakrát denně po dobu dvou týdnů čaj z čerstvých kopřiv. Hrst svrchních mladých lístků promyjeme, natrháme a zalijeme horkou vodou. Necháme louhovat 5-10 minut. Čaj pijeme po douškách ideálně na lačno půl hodiny před snídaní a před večeří.
b

Krok 2: Když čaj vypijeme, lze scezené spařené kopřivy nakrájet najemno a přidávat do jídla jako ranní omeleta či míchaná vejce. Když potřebujeme větší množství kopřiv jako listovou zeleninu na špenát, pak si je předvaříme několik minut ve vroucí osolené vodě. Syrové kopřivy nepoužíváme!

 

Tip DNK: Sběr do zásoby

Vydejte se vždy dál od stříkaných polí, silnic, měst i vesnic. Vezměte si s sebou zavařovací sklenice a přímo do nich si natrhejte kopřivy. V uzavřené sklenici v lednici vám v dobré kvalitě vydrží celý týden. Můžete tak svému tělu dopřát svěží energii i během pracovních dnů.

Bára Bubílková