POD POKLIČKOU s Kateřinou Hladíkovou

Dnes jsme vyzpovídaly sympatickou a stále usměvavou Kačenku…

Náš mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s další mladičkou českou nadějí Kačkou Hladíkovou, která se soustředí na cyklokros, ale v létě umí přesedlat jak na silnici, tak i na horská kola. Kačka pochází z cyklistické rodiny, kde všichni vědí, jak má vypadat jídelníček závodníka.  Její mamka má za sebou bohatou závodní kariéru, taťka rád a dobře vaří. Co od svých rodičů odkoukala a jak si vede v kuchyni? Pojďte s námi vyzkoušet její recept…

Nejprve Kačky osobní představení, cestě k cyklistice, o sportovních cílech a zájmech…

Jmenuju se Kateřina Hladíková, je mi 18 let. Závodím celý život za jeden a stejný oddíl Brilon racing team. Nejvíc se soustředím na cyklokros, ale přes léto jezdím jak na silnici, tak mtb. Na kole jezdím od té doby, co jsem dosáhla ze sedla na pedály, takže asi od třech a první závody jsem jela, když mi bylo kolem pěti let.

Za můj největší úspěch považuji třetí místo na Světovém poháru v cyklokrosu, ale nejraději vzpomínám na čtvrté místo ze SP v cyklokrosu v Táboře. Můj cíl je asi jako každého cyklisty, a to být mistr světa, ale teď se hlavně soustředím, abych se dokázala pohybovat v top10 na světových závodech.

Mimo cyklistiku toho oblíbeného už moc popravdě nemám, ale moji srdeční záležitostí jsou skialpy s rodinou a kamarády. Nemůžu taky samozřejmě zapomenout na oblíbený čas strávený u Netflixu, hraní si s naši kočkou Majinkou a procházky se sestřenkou a pejskama.

 

Přibliž nám svůj jídelníček během závodní sezóny. Co (ne)jíš a (ne)piješ? Liší se stravování v sezóně od toho, co jíš mimo sezónu?

Můj jídelníček v sezóně je každý den dost podobný. Snažím se jíst pět jídel denně ve stejný čas, ale většinou toho sním více, hlavně když mám trénink. Nic si nepočítám, jen se snažím udržet porci zeleniny nebo ovoce ke každému jídlu, jíst dostatek bílkovin a po tréninku doplnit sacharidy.

Nebudu lhát samozřejmě jim i sladké, nejradši si ho dám ke kávě po obědě. Mezi moje oblíbené a každodenní suroviny patří určitě ovesné vločky, rýže, těstoviny, tofu, tuňák a luštěniny. Jelikož jsem docela vybíravá a nejím dost věcí, tak si vařím sama. Většina jídel má stejný základ, ke kterým si dávám jinou zeleninu a zdroj bílkovin. Pitný režim se mi dodržuje lehce, jelikož mám snad furt žízeň. Piju ale jen vodu nebo čaj, sladké pití moc nemusím. A když přijde na off-season, tak jím jen to, na co mám chuť a v ničem se neomezuji.

Jak vypadá tvůj tréninkový týden v přípravě a jak z čeho se skládá tvůj jídelníček v tréninkový den?

Tréninkový týden mám rozdělený na dva bloky, kdy mám dva volnější dny úplně bez kola nebo se jedu jen tak projet a pak se věnuji hlavně regeneraci.

Příklad, co jsem dnes snědla v den tréninku:

Snídaně: ovesná kaše s ovocem a vlašskými ořechy

Svačina: jogurt s ovocem

Oběd: těstoviny se zeleninou a tuňákem

Svačina: žitný chleba s humusem a zeleninou

Trénink (lehký- 2,5h): tyčinka a půl+ dva bidony s vodou

Po tréninku: regener s mandlovým mlékem a vodou

Večeře: rýže s fazolemi a zeleninou

A co většinou jíš v den, kdy závodíš?

V závodní den jím hlavně sacharidy a hodně piju vodu s carbo loadem. K snídani si dělám buďto ovesnou nebo rýžovou kaši s rostlinným mlékem, ovocem, ořechy a v chladnějším období přidám skořici na zahřátí.

Když startuji ráno, vystačím si jen se snídaní a tyčinkou nebo banánem. Většinou už ale startuji po obědě, a to si pak dám ještě dvě hodiny před závodem rýži s nutellou. Během závodu nic nejím, protože mi to nedělá dobře, a tak sacharidy doplňuju pitím.

Po závodě si dávám regener s vodou a tyčku a až přijde chuť, tak si dám rýži nebo těstoviny. Mám také svůj rituál, kdy si musím dát k předzávodní večeři něco s nutellou!

Podělíš se s námi ještě o svůj oblíbený recept?

Moje oblíbené jídlo, které si dělám, když mám dost času na snídani, jsou určitě lívance. Hlavně na nich mám ráda, jak si je můžete udělat podle sebe a přidat k tomu opravdu úplně vše. Recept si pokaždé měním podle chuti a co mám zrovna při ruce. Ráda se s vámi ale podělím aspoň o ten základní recept, zbytek je pak na vaší kreativitě.

Lívance z rozmixovaných vloček

Suroviny:

  • hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • zralý banán
  • dvě vajíčka
  • jakékoliv mléko
  • podle chuti: skořice, čokoládové pecičky, ořechy, borůvky atd.
  • olej na pánev

Postup je naprosto jednoduchý, prostě smícháte všechno dohromady a podle sebe si na mírně rozpálenou pánev s olejem dáte smažit lívance.

Kdybyste je chtěli vylepšit, tak si rozdělte bílky od žloutků a bílky pak našlehat, poté je jemně vmícháte do těsta. Lívance tak budou více nadýchané.

Lívance po dodělání naskládám na sebe, některé pomažu ořechovým máslem či jogurtem. Servíruji s ovocem a polité javorovým sirupem.

 Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… rýži se zeleninou.
Když peču, tak nejraději… banánový chlebík.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… pizzu.
V pekárně si nejčastěji kupuji… croissant.
V kavárně nejčastěji piju… flatwhite.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… hooodně tyčinek.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… přesnídávku v kapsičce.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… sladké pečivo.
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… gel od Amixu.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… moje oblíbená raw tyčinka.

Foto: archiv K. Hladíkové

Bára Bubílková