POD POKLIČKOU s Klárou Pavelkovou

Další díl našeho seriálu, v kterém sdílí svůj vztah k vaření přední česká maratonkyně, SupGirls Klára Pavelková

V dalším díle Pod pokličkou se nám představí úspěšná bikerka, která propadla nejen kolu, ale i dobrému jídlu.  Jak zvládá svůj jídelníček Klárka Pavelková?

 

Nejprve Klárky krátké představení sebe i cesty k cyklistice…

Jmenuji se Klárka Pavelková a za svých 22 let jsem se stala milovnicí pohybu, cyklistiky, přírody, dobrého jídla a čokolády. Odmalička jsem byla rodiči přirozeně vedena k aktivnímu životnímu stylu a trávení volného času v přírodě. V cyklistice mi byl vzorem můj taťka, se kterým jsem zdolávala své první kilometry. Později jsme jen tak pro radost zkusili dva, tři závody Junior Trophy na KPŽ. 

V případě, že zrovna nepotím krev na tréninku, nejraději si prostě jen tak s dobrým čajem a hudbou v uších lehnu a nedělám vůbec nic. Moc dlouho to ale nevydržím, takže vymýšlím, co s volným časem. Peču, vařím, zajdu do sauny, maluju, čtu nebo jdu s kamarádkami někam na dobré jídlo, pití a dezertík, který nesmí nikdy chybět.

 

Kláro, co tě motivuje k závodění? A jaké úspěchy jsi v cyklistice dosáhla?

S přibývajícím věkem, najetými kilometry a hodinami strávených v sedle, se super partou lidí kolem mě, s podporujícími rodiči se stalo kolo součástí mého života. Chuť závodit byla čím dál tím větší a ta atmosféra, přípravy, sdílení zážitků se soupeři, lehká nervozita před startem a radost z případného úspěchu je pro mne obrovskou motivací a hnací sílou na sobě makat. 

Za svůj největší úspěch v cyklistice považuji absolutní vítězství v seriálu Kolo pro život, vítězství na závodě ČP v maratonu nebo dvojnásobné vítězství na Malevilu. Mým velkým cílem, přáním a snem je reprezentovat Českou republiku na některé vrcholné akci sezóny a obleknout dres s českou trikolorou. Cíl pro tuto sezónu 2022 jsem si již splnila, a to, když jsem po vážném zranění kolene mohla zase sednout na kolo a užívat si každou vteřinu volnosti a svobody z pohybu. 

Pomyslnou třešničkou na dortu bylo po téměř roční pauze opětovné nastoupení na startovní čáru s číslem na řídítkách a ještě větším odhodláním než kdy dříve.

 

Přibliž nám svůj výživový styl během závodní sezóny. Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu? A co ráda jíš, piješ a vaříš?

Můj výživový styl a stravovací režim se v zásadě během roku nijak moc nemění. Celkově dbám na dostatečný energetický příjem, který se však vzhledem k mým cílům, délce a intenzitě tréninků může měnit. Stejně jako si hlídám, aby mému tělu nescházela energie a vše fungovalo správně, taky při sestavování jídel přemýšlím nad zastoupením bílkovin, tuků, sacharidů a vlákniny. 

Nic si nezapisuji a nepočítám na přesné gramy, ale snažím se naslouchat svému tělu. Nejen tělu, ale i chutím. Když mám chuť na zmrzlinu, pizzu, čokoládu, jednoduše si ji dám. Nezapomínám ani na pravidelný pitný režim. Během dne sahám nejčastěji po obyčejné vodě anebo bylinkovém čaji. Kávu piju jednu až dvě denně. Po tréninku anebo závodě mívám chuť na něco sladkého, tak občas padne sladká sycená limonáda. 

Nejraději si vařím a peču doma sama. Když odjedu domů za rodiči – všichni víme, že zkrátka od maminky chutná nejlépe. Nevyhýbám se ani návštěvám restaurací. V Olomouci mám své oblíbené podniky, kam s oblibou vyrážím, ať jde o vietnamskou, italskou nebo tradiční českou kuchyni.

Klárko, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den?

Každý den začínám se dvěma (někdy i více) kostičkami oblíbené čokolády. A musí být to vždy 60% a 85% hořká čokoláda. Tohle je můj rituál, jenž trvá už 3 roky. Nic (a nikdo! zdravím svého přítele :D) ho nesmí narušit. Kolik čokolády jsem tedy za tu dobu snědla, raději ani nezkouším počítat. Jsem ranní ptáče, takže brzké vstávání mám v oblibě. Plná energie a s lahví obyčejné čisté vody v ruce, vyrážím v tréninkový den na jeho první část do fitka. Jakmile docvičím, dám si protein. Až později doma připravuji snídani bohatou především na komplexní sacharidy i jednoduché cukry.

Nejčastěji je to doma připravená granola s ovocem, kaše na všechny způsoby, palačinky, wafle, lívance z žitné, pohankové nebo špaldové mouky.

Následuje cyklistický trénink. V případě krátkého intenzivního tréninku beru s sebou jen vodu. Na delší vytrvalostní trénink balím do kapsy vždy flapjack, banán nebo ovocnou přesnídávku. Většinou to tak vychází, že po dvou hodinách přijde lehký hládek a s ním čas doplnit palivo. Co se nikdy nesmí stát, je chytnout tzv. hlaďák a snažím se tomu opravdu předcházet. Po návratu domů připravím nebo ohřeju předem připravený oběd. V oblibě mám pečené kuře s rýží, těstoviny s rajčatovou omáčkou, tuňákem, rukolou a olivami, špenát s bramborem a vajíčkem, přírodní dušené krůtí maso se zeleninkou a bramborovou kaší, pstruha s pečenými bramborami, tvarohové knedlíky plněné meruňkami anebo bramborové šišky s mákem.

Během odpoledne si dávám menší svačinku, nejčastěji to bývá proteinová tyčinka (na výběru a složení si dávám záležet) a ovoce. Pokud mám doma napečeno, výběr padá na kousek koláče a k němu nesmí chybět skyr jako zdroj bílkovin. 

Moje večeře jsou velice jednoduché a často se stává, že jím pořád to stejné. Mám vždy období něčeho. Momentálně je to celozrnný rohlík s máslem, šunkou a sýrem anebo žitný chléb s tvarůžkami. Na večeři nikdy nechybí miska s nakrájenou zeleninkou. Doma zbožňujeme taky pomazánky – rybičkovou, vajíčkovou, česnekovou.

A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu?

V závodní den ráno po vychutnání čokolády, následuje lehká snídaně v podobě palačinek nebo zapečených toastů. Přibližně hodinku před startem si dávám třeba kousek banánové chlebíčku, na který jsem sepsala recept níže. V průběhu závodu vytahuji ze zadních kapes dresu energetické gely, flapjack, banán.

V bidonu mám připravený ionťák/vodu. Jíst, jíst, jíst a pít – základ k úspěchu v dlouhém maratonu. Po dojetí do cíle mi chvíli trvá, než se tělo vzpamatuje. Většinou čekám, až budu mít chuť a dalším velkým jídlem je až večeře. V ideálním případě pizza prosciutto crudo s pořádnou porcí parmazánu, rukoly a černými olivami.

Klárko, dáš nám nějaký svůj recept na oblíbené jídlo?

Moc ráda bych se podělila o svůj recept na banánový chlebíček. Je mi jasné, že je to obrovský hit a receptů je k nalezení nespočet a já ho také pokaždé dělám trochu jinak. Každopádně tento jsem dělala dvakrát stejně, protože jednou zmizel s takovou rychlostí, že se nestihl ani vyfotit. Pro mě je banánový chlebíček jednoduše nejuniverzálnější a ideální snídaní, svačinou a klidně i jídlem před a po závodě. Asi bych jej mohla jíst vlastně pořád.

Na snídani či svačinu jej doplním ještě o čerstvé ovoce a o zdroj bílkovin – bílý řecký jogurt, tvaroh. Jeho příprava zabere málo času, stejně jako trochu nádobí. Můžete do něj přidat cokoliv, co se zrovna nachází doma a na co máte chuť. Taky se s velkou pravděpodobností vždy povede. Zkrátka za málo muziky, velká paráda!

Banánový chlebíček podle Kláry

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 3 zralé střední banány
  • lžíce kokosového oleje
  • lžíce polotučného tvarohu
  • menší půlka hrnku třtinového cukru
  • půl hrnku mandlové mouky
  • hrnek žitné mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 odměrka proteinu
  • kostičky hořké čokolády
  • špetka soli, lžička kypřícího prášku, skořice

 

Postup:

Postup je velice jednoduchý. Ve větší misce rozmačkáme banány, přidáme vejce, cukr, tvaroh. Promícháme a postupně přilejeme rozpuštěný kokosový olej. Následně vmícháme všechny sypké suroviny. Závěrem nalámeme kostičky čokolády na menší kousky a je hotovo. Těsto vlijeme do formy a pečeme, dokud se nebude těsto lepit na špejli.

 

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… rychlá a jednoduchá jídla.
Když peču, tak nejraději… banánový chlebíček s čokoládou.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… pizzu, polévku nebo Bún bo Nam Bo.
V pekárně si nejčastěji kupuji… povidlový koláček.
V kavárně nejčastěji piju… letní osvěžující Espresso Tonic, jindy Lungo.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… kapsičku ovocné přesnídávky a flapjack.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… jen vodu.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… colu a čokoládovou tyčinku.
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… banán, sladké pendreky Haribo, tyčinky, ionťák a colu.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… nedojedené traťovky z kapes 

Bára Bubílková