10+1 tip, jak ošetřovat pleť, když sportujeme

Pohyb je naší nutností. Co ale dělat, aby se nepodepsal negativně na naší pleti?

Osobní hygienu a různé názory na ni ovlivňovala po staletí náboženství, móda i vědecké objevy. Dnes nám přijde naprosto samozřejmé skočit do vany či sprchy, kdykoli se nám zachce. Jak ale správně pečovat o krásu naší pokožky, když sportujeme? Ochrana kůže a její výživa jsou nezbytné pro zajištění jejího správného fungování!

 

Co všechno kůže umí a jak podporovat její zdraví

 

Kůže je naše první ochrana před škodlivými vlivy zevního prostředí, jako jsou ultrafialové záření, mechanické a chemické vlivy i bakteriální infekce. Kůže má dvě důležité funkce, tj. vstřebávací a vylučovací. Přes kůži lze do těla vpravit látky rozpustné v tucích, jako jsou například kosmetické krémy. Kůže je vedle ledvin a plic dalším důležitým orgánem pro vylučování látek z těla, což zajišťují potní a mazové žlázy.

Stejně jako celému tělu i výživě kůže prospívá skutečné jídlo. Nebo jinak: když jíte dlouhodobě potraviny, které vašemu tělu neprospívají, často se to odrazí na kvalitě pokožky.

 

Pravidelné cvičení dodává pokožce kyslík a podporuje produkci kolagenu

Z konkrétních potravin, které udělají pleti doboru službu jsou to především to jsou: tučné ryby, oranžové druhy zeleniny a ovoce jako paprika, mrkev, meruňky či batáty a dále rajčata, kvalitní hořká čokoláda a zelený čaj. Výživu kůže zajišťujeme samozřejmě stravou, ale i přípravky, které na pokožku používáme.

Ze zevních vlivů kůži poškozuje třeba nadměrně slunění, ale i nadměrné mytí. Kůži vadí vedle nezdravé stravy i  nedostatek tekutin, spánku nebo kouření.

Dobrou zprávou je, že celkový vzhled pokožky ovlivňuje i pravidelný pohyb. Cvičení pomáhá dodávat pokožce kyslík a živiny, což udržuje pleť zdravou. Zároveň podporuje produkci kolagenu a nové kožní buňky, díky nimž vypadá pleť zářivější.

Jak ošetřovat pleť PŘED cvičením:

  1. Vyčistěte si obličej a odstaňte veškerý make-up před fyzickou aktivitou. Během dne se na obličeji nashromáždí nečistoty a v kombinaci s potem se pak výrazně zvýší riziko ucpaných pórů a akné.
    b
  2. Poté aplikujte termální vodu nebo hydratační mlhu. Po odlíčení je dobré pleť zklidnit a osvěžit pomocí termální vody. Pokud potřebujete pleť i hydratovat, aplikujte hydratační mlhu.
    b
  3. Pokud cvičíte venku, aplikujte hydratační krém v chladných dnech a kvalitní opalovací krém ve dnech slunečných. Hydratační krém chrání pokožku před vnějšími vlivy jako je chladno a vítr. Opalovací krém je zase důležitá ochrana před UV zářením, které může vést k předčasnému stárnutí.
    b
  4. Vynechte antiperspiranty, které omezují tvorbu potu. Nechte kůži dýchat a tělo vylučovat odpadní látky. Zkuste přírodní deodorant, který potlačuje pach, aniž by ucpával póry.

Jak ošetřovat pleť BĚHEM cvičení:

  1. Nedotýkejte se obličeje, tím zabráníte šíření bakterií. Během cvičení se rozhodně vyvarujte dotýkání pokožky rukama a otírání do trička. K otření potu používejte vždy čistý bavlněný ručník a pleť jemně otírejte od potu během cvičení.
    b
  2. Pokud máte delší vlasy stáhněte si je během tréninku co nejvíce z obličeje. Mastnota a vlasové produkty mohou ucpávat póry a zapříčinit vznik akné. Měli byste si dávat pozor také na čelenky nebo potítka, mohou zadržovat pot a bakterie, které mají rovněž vliv na akné. Cyklisté by si zase měli často prát výstelku z helmy, která zadržuje pot.
    b
  3. Acne mechanica je forma akné, která postihuje nejčastěji sportovce. Projevuje se nejčastěji v místech tepla a mechanického tření pokožky s jiným materiálem, například akné na zádech způsobené sportovní podprsenkou nebo akné na bradě od řemínku helmy.
    b
  4. Jak tomu předejít? Dodržujte výše uvedenou rutinu péče o pleť. Na cvičení také noste bavlněné nebo vlhko pohlcující materiály, které rychle nasají pot, uschnou a snižují celkovou teplotu organismu. Oblečení by mělo být zároveň volnější, aby nedocházelo k tření pokožky a oblečení.

Jak ošetřovat pleť PO cvičení:

  1. Osprchujte tělo i obličej. Je důležité z pokožky co nejdříve odstranit pot a nečistoty, které mohou způsobovat akné nebo jinak iritovat pokožku. Nakonec opláchněte obličej studenou vodou, která zužuje póry a snižuje zarudnutí pleti po cvičení.
    b
  2. Samotné sprchování by nemělo trvat déle než 5 minut, neměli bychom to přehánět s teplotou vody a do 3 minut po osušení by mělo následovat ošetření pokožky přípravkem s obsahem oleje.
    b
  3. K mytí je ideální používat mýdla s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, což jsou například mýdla a gely s obsahem olivového oleje, který zachovává optimální hladinu pH a pokožku zvláčňuje.
    b
  4. Pokud se nemůžete ihned osprchovat, zkuste mít při sobě čistící ubrousky, které použijete kdykoliv a kdekoliv. Vsaďte například na micelární odličovací ubrousky. Pro citlivou pleť jsou vhodné odličovací ubrousky z BIO bavlny obsahující aloe či heřmánek.
    b
  5. Hydratujte, protože intenzivní cvičení a pocení dehydratuje pokožku. Doplňte svému tělu tekutiny a na pokožku aplikujte vhodný pleťový a tělový hydratační krém například s bambuckým máslem, jež chrání pokožku před vysušením.
Bára Bubílková