Laďka, Katka, Adam a Letovická 24. Co mají společného?

Léto je sice daleko, ale hodí se mít náskok….

Byl to začátek adventu, kdy se mi ozvala majitelka firmy Suspect Animal Laďka Daňková (znáte z rozhovoru Holky kolem kol). Kromě domluvy o podpoře našeho Adventního kalendáře, kdy se naši čtenáři mohli těšit na tři dárkové vouchery, padla zmínka o charitativním závodě Letovická 24 a mediální podpoře akce, jenž je součástí projektu Kolo pro Adama. Nebylo proč váhat.

Takže v (ne)zimním nečase je tu první anonce a především velmi zajímavý příběh z loňského ročníku.

Jak to bylo s kolem pro Adama

Příběh začal v roce 2020 na podporu Adama Kuthana, mladého klučiny, vášnivého sportovce s poměrně komplikovaným handicapem, který ho provází od jeho tří let, kdy mu byl odoperovaný nádor na mozkovém kmeni. Díky organizaci Černé koně získal svůj handbike, ale z něj po pár letech vyrostl. Náklady na dospělácký byly nad síly Adamovy maminky. Zasáhl osud, Adamův příběh přivedl skupině kamarádů v čele s ultramaratonským cyklistou Martinem Součkem a tak vznikla výzva Kolo pro ADAMA. Síla myšlenky a dobrá srdce všech, co přispěli nechala vzniknout něčemu, co již nelze zastavit. Projektu, který pomáhá dále, už nejen Adamovi, ale dalším a dalším dětem s handicapem.

Laďka a Letovická24

Z jednorázové akce, za kterou stál zakladatel projektu Martin Souček a jeho přátelé se stal projekt, do kterého se může zapojit kdokoliv, kdo má chuť se hýbat a pohybem pomáhat dětem ke speciálním kolům. Letošní, již čtvrtý ročník má termín 22. 7. – 30. 7. 2023.  Součástí letošního projektu je i Letovická 24, jejíž ředitelkou je Laďka Daňková. Závod, z jehož výtěžku se bude pořizovat další stroj pro handicapované dítě vám podrobně představíme příště. Za zmínku ale stojí to, že už teď můžete dobrou věc podpořit třeba tím, že si koupíte multifunkční šátek v cyklistickém designu Kolo pro Adama, z dílny Suspect Animal.

Laďka Daňková (uprostřed) jako sponzor a účastník "Bukovanské minivýzvy", která je novinkou projektu Kolo pro Adama a proběhla tento víkend

Jak to bylo vloni aneb neskutečná jízda Katky Rusé alias Kat Secteur

Loňský rok je v řeči čísel hodně povedený: do akce se zapojilo 285 týmů, 1532 jednotlivců. Za  9 dnů  „se odjelo“ 186 190 km na kole, 1991 km na koloběžce, 549 km na inline bruslích, přibylo 5010 km v běhu a 15 576 km chůze.

Je moc prima, že akci podporuje a „své“ kilometro/koruny v loňském roce přidal například Zdeněk Štybar. Neskutečný výkon ale předvedla Katka Rusá, všem, co na kole jezdí a své výsledky sdílí přes aplikaci Strava známá jako Kat Secteur.

Zde sdílíme její příběh, který určitě nemá smysl napodobovat, protože dokázala za 9 dní najet 2403 kilometrů. Ale ten báječný pocit, že každým šlápnutím pomáháte, můžete zažít stejně.

V cyklistické komunitě naprosto vyjímečná Katka Rusá

 

„Když jsem byla v lednu Martinem vyzvána, ať se zapojím do výzvy Kolo pro Adama, potřebovala jsem něco extra. Jistěže mi mohlo stačit zapojit se mezi stovky lidí, jejichž společným cílem je ujet 100 tisíc kilometrů, a vyjezdit tak speciální kola pro handicapované děti.

Myšlenka to je samozřejmě dobrá, jezdila bych tak jako tak, navíc tím můžu někomu pomoct, aniž bych vlastně hnula prstem navíc. Pořád mi to bylo ale z nějakého důvodu málo, něco tomu chybí. Jenže Martin už mě trochu prokoukl a přišel s výzvou, která se neodmítá: „Když najedeš za 9 dní výzvy 2007 kilometrů, vyjedeš tím konkrétní kolo pro konkrétní dítě. Pro Karolínku z Loučeně.“

To bylo to, co mi v té výzvě pořád chybělo. Konkrétní cíl – konkrétní číslo a konkrétní dítě. Teď už byla skládačka kompletní a mně nic nebránilo se do výzvy zapojit. V průběhu jara jsem se podívala do historie svých jízd a pár devítidenních „šňůr“ čítajících v součtu okolo 2000 kilometrů jsem tam našla, víc než 2007 ale ne 🙂 Tuším tedy, že výzva to bude náročná, ale splnitelná. Tedy když bude přát počasí, zdraví i materiál. Od začátku července jsem se občas zamyslela nad tím, jak to bude ideální pojmout – 223 km každý den? Nebo na střídačku 300 – 150 – 300 – 150…? 

Nakonec jsem se rozhodla udělat si „fóra“ hned první den výzvy a zajela jsem si z Prahy do Brna a zpět, což mi přineslo krásných 515 kilometrů. Sice jsem měla naježděno „do zásoby“, ale zároveň jsem si tím plnění výzvy trochu zkomplikovala. Po takové jízdě se nedá předstírat, že to byla „normální vyjížďka“, po které se druhý den dá dát další „normální vyjížďka“… Navíc jsem si návratem v půl šesté ráno poněkud rozhodila spací režim, a to, dá se říct, na celý týden – spát jsem chodila kolem jedné, vstávala nejdřív v deset a podle toho vypadaly i návraty z kola.

Martin Souček, zakladatel výzvy Kolo pro Adama (vlevo) se Zdeňkem Štybarem, který přidal jako ambasador kilometry ze závodu Milano-San Remo a v loňském ročníku dvě etapy slavné La Vuelty

Na zbývajících osm dní už mi to tedy vycházelo tak, že mi stačí 186 kilometrů denně, nicméně v neděli po pětistovce jsem se pochopitelně vzbudila asi v jednu odpoledne a byla jsem ráda za 157 kilometrů. Tím jsem si denní „potřebu“ zvýšila na 191 km. I tak jsem se ale snažila držet standard nad původním „cílem“, tedy jezdit aspoň 223 kilometrů denně, což se mi celkem dařilo. Někdy jsem to překročila jen o kousek, jindy s rezervou třeba 50 km. Nakonec to tedy vyjde následovně: sobota 515 + neděle 157 + pondělí 229 + úterý 241 + středa 274 + čtvrtek 235 + pátek 255 + sobota 245 + neděle 252. Jestli sčítáte průběžně, jistě vám vyšlo, že splněno jsem měla někde těsně před půlkou sobotní vyjížďky. Ale přece nebudu v neděli ležet na gauči s nohama na stole, že…

A kde že jsem to ty kilometry najezdila? Řekněme, že v širším okolí Prahy. Nejvíce mých vyjížděk směřovalo na severovýchod nebo východ od Prahy, tedy směrem na Mladou Boleslav, Mnichovo Hradiště, Jičín, Poděbrady či Český Brod. Vyrazila jsem ale i na sever, tj. na Mělník, Roudnici či Doksy, jednou výjimečně i na svůj neoblíbený jihozápad, tedy k Dobříši. Podívala jsem se ale i na Vysočinu.

Podmínky byly na kolo přímo ideální, teploty se většinou pohybovaly mezi 25 a 35 °C (jasně, pro někoho už to je „vedro k padnutí“, já se ale na sluníčku škvařím ráda), pršelo jen jeden den, přesněji řečeno jeho první polovinu, kterou jsem tak s klidným svědomím prospala. Jen po setmění už bylo občas trochu moc chladno, zvlášť cestou z toho slavného Brna, kdy pocit zimy podtrhl i fakt, že jsem byla nevyspalá.

Dostavil se i jeden defekt, no byl by to asi spíš zázrak, kdyby se těch 2400 kilometrů obešlo bez jediné technické závady na kole. 

Takže když to shrnu, potkalo mě vedro i zima, déšť i vítr, defekt i žihadlo, hlad i žízeň, srnky i zajícové, a jednou mě dokonce pos*al pták! Rozhodně to byl týden bohatý na zážitky, samozřejmě převažovaly ty pozitivní.

A ze všeho nejvíc převažuje pocit, že jsem vlastně jen tím, že jsem dělala, co mě baví, pomohla někomu, kdo to potřebuje. Takže příští rok neváhám a jdu do toho znovu. Už teď se těším, co mi Martin připraví za výzvu tentokrát!”

Zdroj, foto: archiv Kolo pro Adama, Suspect Animal

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková