Kateřina Nash na sklonku své kariéry musela řešit zakázanou látku v těle

Česká cyklistka Katka Nash prožívá nešťastné měsíce: psí léky zavinily zakázané látky jejím v těle…

Americká antidopingová agentura (USADA) ve čtvrtek večer přinesla zprávu, že u dlouholeté české reprezentantky a předsedkyně komise sportovců UCI Kateřiny Nash byl zjištěn pozitivní nález zakázané látky. Součástí zprávy je také informace o tom, že Katka byla vystavena zakázané látce bez vlastního zavinění a nebude jí tedy hrozit žádný trest. Oznámení o nálezu je proto pouhou formalitou, který vyžaduje kodex Světové antidopingové agentury.

Tento případ, kterou potkal celoživotní bojovnici proti dopingu na sklonku své kariéry v 45 letech, by mohl posloužit jako „studijní materiál“ dalším sportovcům a jejich trenérům či rodičům. Podle USADA se totiž jedná o precedent, Katka je vůbec první sportovkyní nebo sportovcem, u kterých byla na látka capromorelin nalezena.

Takhle se Katka Nash radovala z vítězství na SP ve Waterloo v r. 2019

Kde se v těle Katky vzala vysvětluje sama česká cyklistka: „Krátce poté, co mi loni na podzim zemřela Rubi, mi bylo oznámeno, že v mém vzorku byla nalezena zakázaná látka capromorelin. Po rychlém pátrání jsem si uvědomila, že v přípravku Entyce na povzbuzení chuti k jídlu, který jsem Rubi podávala ve snaze udržet její váhu během posledních týdnů jejího života, byl jako složka obsažen capromorelinový olej. 

Perorální podání bylo obtížné a do mého organismu se dostal pouhým kontaktem s kůží. USADA provedla šetření, které potvrdilo, že všichni, kdo s lékem manipulovali podobně jako já, byli také pozitivně testováni na capromorelin. Jakékoli nalezené množství, i nepatrné, jako v mém vzorku, vyvolá pozitivní test, protože dosud nebyla stanovena žádná prahová hodnota. Na základě poskytnutých důkazů určili, že jsem neměla žádnou přiměřenou vinu ani varování před možným přenosem kůží,“ vysvětluje Katka v krátkém emailu.

 

„Nemůžu se dočkat, až se můj život vrátí do normálu a já se vrátím k práci a k tomu, co mě baví. Jsem velmi vděčná za podporu, kterou mám od všech v tomto odvětví, a doufám, že to neovlivní žádný z našich vztahů. Kolo a lyže byly požehnáním, které mě v tomto období udržovaly při smyslech. Těším se na letošní sezónu a na to, až začnou závody,“ uzavírá Katka kapitolu.  

Kateřina Nash jezdí poslední dvě sezony ve vlastním týmu s podporou Specialized, Clif, Fox a dalších partnerů lokální závody, třeba na gravelu...

Tisková zpráva USADA – Antidopingové agentury Spojených států Amerických

 

USADA dnes oznámila, že u Kateřiny Nash, české cyklistky žijící v kalifornském Truckee, se vrátil nepříznivý analytický nález na zakázanou látku, která není výslovně uvedena na seznamu zakázaných látek Světové antidopingové agentury (WADA) a které byla vystavena bez vlastního zavinění. Po vyšetřování nebude Kateřině Nash za mimosoutěžní test hrozit žádný postih či zákaz činnosti, ale podle Světového antidopingového kodexu musí být její porušení bez zavinění stejně zveřejněno.

 

“Pokud není pochyb o tom, že sportovec přišel do kontaktu se zakázanou látkou ze zcela nevinného zdroje a nedošlo k žádnému ovlivnění výkonu, USADA nadále prosazuje, aby nedošlo k porušení pravidel ani k veřejnému oznámení,” uvedl Travis T. Tygart, výkonný ředitel USADA. “Pravidla se musí změnit a my všichni se musíme probudit a požadovat férovější a spravedlivější globální antidopingový systém, který chytá a postihuje úmyslné podvodníky, kteří okrádají čisté sportovce, ale nevinné sportovce nestaví na koleje.”

 

Pětačtyřicetiletá Nash byla pozitivně testována na látku capromorelin v důsledku mimosoutěžního vzorku moči, který poskytla 24. října 2022. Capromorelin sice není výslovně uveden na seznamu zakázaných látek WADA, ale WADA jej považuje za nespecifikovanou látku ve skupině peptidových hormonů, růstových faktorů, příbuzných látek a mimetik. Podle Protokolu USADA pro testování olympijského a paralympijského hnutí, Národní antidopingové politiky Olympijského a paralympijského výboru USA a antidopingových pravidel UCI, které převzaly Světový antidopingový kodex a Seznam zakázaných látek WADA, je zakázána za všech okolností.

 

Během vyšetřování svého případu agenturou USADA poskytla Nash agentuře USADA záznamy o tekutém léku pro domácí zvířata na předpis, který obsahuje capromorelin, stimulant chuti k jídlu. Tento lék podávala svému psovi perorálně každý den během posledních týdnů života svého mazlíčka ve snaze udržet si váhu. Vzhledem k obtížnosti perorálního podávání léků pro domácí zvířata přicházela Nash často do kontaktu s tekutým lékem prostřednictvím rukou a na lahvičce s lékem nebylo uvedeno varování pro uživatele o riziku kontaminace při kontaktu s kůží. USADA společně s laboratorními odborníky takový test provedla s použitím stejného léku, která prokázala, že přímý kontakt s lékem způsobí pozitivní test.

 

Důležité také je, že tyto studie prokázaly, že scénář expozice sportovce s léky koreloval se stopovými hodnotami, 0,07 ng/ml (částic na bilion) capromorelinu, které byly zjištěny v jejím
ve vzorku moči. V současné době není pro capromorelin stanovena žádná prahová hodnota, takže jakákoli hladina vyvolá nežádoucí pozitivní nález.

 

Agentura USADA proto dospěla k závěru, že se Nash nedopustila žádného pochybení ani nedbalosti, pokud jde o přítomnost capromorelinu v jejím vzorku. “Stejně jako v tomto případě se vždy snažíme očistit skutečně nevinné, stejně jako usvědčit ty, kteří podvádějí úmyslně,” řekl Tygart.

 

Díky tomu, že agentura USADA investovala čas, zdroje a odborné znalosti do zjištění pravdy ohledně pozitivního testu, nebude Nash potrestána zákazem činnosti. Bez tohoto úsilí by Kateřině Nash hrozil čtyřletý trest. Navíc vzhledem k tomu, že vzorek byl odebrán mimo soutěž, neexistují žádné soutěžní výsledky, které by podle pravidel musely být anulovány.

 

Zdroj: TZ

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková