Cyklistika a astma. 6 kroků, jak s ním bojovat i sportovat

S jarem přichází nejen radost z pohybu, ale pro někoho i věci, co umí znepříjemnit život

Už se vám to stalo? Vyrazíte na kolo, na svůj oblíbený okruh a po chvíli sotva lapáte po dechu, plíce jako kdyby někdo vyměnil. Černé myšlenky, jak moc se propadla kondice navíc doprovází i slabost nohou. Jenže naštvání nemusí být na místě. Co když je na vině zátěžové astma?

Astma je dnes považováno za celosvětovou civilizační nemoc. Každoročně přibývá i spousta dětských astmatiků. Tento fakt ale není překážkou v tomu, abyste se věnovali své oblíbené aktivitě. Pomoci vám mohou moderní léky, které jsou nyní mnohem účinnější a s minimálními vedlejšími účinky. A také dodržování několika pravidel při samotném sportu.

Biking, to je jízda v terénu, kde se víří prach. Astma se ale umí přihlásit i na silnici, kdy složitější klimatické podmínky mohou nečekaně zhoršit vaše dýchání. Jak na to, abyste si mohly své oblíbené aktivity užívat?

Astma – konečná diagnóza?

Astma je podráždění, zúžení a otok dýchacích cest, které mohou způsobit potíže s dýcháním, spojené se sípáním, kašlem a tlakem na hrudi.  Příčinou mohou být i alergie.

Zátěžové astma je však trochu jiný druh. „Je nejčastější u vytrvalců, kteří jsou pod vlivem parasympatického nervového systému, který přes chemické látky v zakončeních nervů v dýchacích cestách zvyšuje právě citlivost na zátěž,“ přibližuje jádro problému Jiří Dostal z Centra sportovní medicíny.

Zátěžové astma je však nutno odlišit od jiného, příznaky velmi podobného onemocnění. Drtivá většina sportovců s diagnózou zátěžového astmatu má potíže způsobené zúžením bronchů. A problémy přicházejí až po několika (často po 5 a více) minutách, kdy je sportovec v zátěži, a té vyšší.

Diagnostika není úplně snadná, protože v laboratorních podmínkách se obtížně simuluje venkovní prostředí, v kterém k záchvatu, resp. zhoršení dýchání dochází. Proto je důležitá bližší spolupráce se specialistou, důkladná anamnéza a popovídání si o projevech potíží. „Základem je vždy spirometrie a zátěžové vyšetření s monitoringem plicích funkcí před, během a po zátěži,“ přibližuje doktor Dostal.

Jak na nepřítele?

1. Když je astma alergické, je potřeba domluvit péči alergologa i sportovního lékaře. Spolupráce obou specialistů je vítaná, protože zatímco alergolog nemusí mít potuchy o tom, co znamená maximální sportovní výkon, sportovní lékař se zase nebude stoprocentně orientovat v nejnovějších postupech léčby alergií. Společně si vytvořte lékařský akční plán, jak mít pod kontrolou příznaky, event. Nástup astmatu.

2. Věnujte pozornost prevenci. K dispozici jsou protizánětlivé i úlevové inhalační léky. Pokud vás čeká cesta, pobyt, vyjížďka v rizikovém prostředí, buďte na to připraveni i co se medikace týče.

3. Hlídejte faktory vnějšího prostředí, které by mohly ovlivnit vaše dýchání. Počasí, alergeny, klima a znečištění hrají podstatnou roli u astmatu a spouštějí příznaky. Budou dny, kdy vše zvládnete bez inhalátoru, ale také momenty, kdy bez nich vyjížďku nezvládnete nebo protrpíte. A to není účel. Podpůrné léky užívají i vrcholové sportovci.

4. Věnujte pravidelně čas i dechovému tréninku. Cílem je posílit dýchací svaly, které lidem s astmatem kladou větší odpor, resp. se dříve unaví. Můžete využít i dechový trenažer (testovaly jsme Powerbreath). Vytrvalci ale musí počítat s delším tréninkem.

5. Poznejte své tělo, přizpůsobte tomu začátek jízdy i čas před jízdou. Pokud víte, že vám zahřátí plic, resp. rozdýchání trvá 20-30 minut, čeká vás jízda ve skupině, dejte tělu šanci se připravit ještě před společným tréninkem. To stejné platí, pokud špatně dýcháte v chladu a zhoršení dýchání přijde po 5-10 minutách. Naplánujte si jízdu tak, abyste měla prostor zastavit a dopřát bronchám adaptaci na prostředí. A pokud to jde, dýchejte víc nosem, než ústy.

6. Kontrolujte svou úzkost, hlídejte tepovou frekvenci. Někomu může nasednutí na kolo pomoct zmírnit pocity úzkosti, u někoho se naopak dostaví obava z toho, co přijde. To zákonitě zhoršuje dýchaní již předem. Nestyďte se ve skupině o svém problému promluvit, získáte jistě podporu a také respekt, jak s problémem bojujete. Každý den není posvícení, někdy se vám pojede líp, někdy hůř. Pokud se probudíte a platí to druhé, důležité je nepřetěžovat se a hlídat si tepovou frekvenci. A na konci dne, kdy přijedete z kola mít dobrý pocit, že jste si jízdu užila a těšíte se na další.Powerbreather

Astma a ti nejlepší. Jak bojuje Karla Štěpánová?

Karla Štěpánová v cíli úvodního dílu Českého poháru horských kol v maratonu. Cyklokrosové počasí ji vyhovovalo

“U mně problémy začaly spolu s jarní alergií. Nikdy jsem žádný alergik nebyla, ale zhruba tak sedm let zpátky jsem na jaře začínala mít vždy ve stejnou dobu respirační problémy. Úplně první opravdu protrápený závod byl tenkrát tuším Langenlois. Výkon nestál za nic a když jsem se dostala do cíle, nemohla jsem přestat pčíkat.

Na imunologii v Motole mi zjistili silnou alergii na trávy a doporučili nejezdit na jaře tak intenzivně. Což u sportovce samozřejmě moc nejde. Párkrát jsem to rvala hodně přes závit a následky pak byly blbé,” vzpomíná na krusné chvíle česká reprezentantka.

“Trpným středně těžkým astmatem a největším spouštěčem jsou stále jarní alergie… postupně jsem se s tím ale naučila pracovat. I díky různým technikám dýchání a cvičení dechu a dýchacích svalů vůbec to bylo tak nějak lepší. Nejhorší období pak nastalo rok a půl zpět, když jsem dostala oboustranný zápal plic. Z toho se moje plíce vzpamatovávaly opravdu dlouho a zůstaly zjizvené. Nyní se to díky pravidelné medikaci daří držet pod kontrolou. Ale stejně jsou čas od času závody, kdy se to prostě nedá udýchat. Ale už je jich snad méně a méně,” doplňuje Karla, která si i kvůli astmatu užívá závody v mokrých podmínkách. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková