Medvědí česnek, zdraví z louky

Už jste vyzkoušely?

Málokterá bylina má tak velkou lidovou oblibu jako česnek medvědí. Už v přechozích letech jsme vám připravily hned dva články o medvědím česneku, a to: Medvědí česnek, rostlina nabitá zdravím a Medvědí česnek, to je zdraví zadarmo. K tomu nechyběly ani recepty z medvědího česneku jako pesto či bylinkové máslo. Medvědí česnek ovšem roste každé jaro, a proto si dovolíme znovu připomenout pár zajímavostí o této bylině spolu s novým receptem. Česnek medvědí se určitě vyplatí zařadit do jídelníčku, protože obsažené účinné látky jsou prevencí kornatění tepen a také jsou dobré na dýchací cesty, žlučník, játra, žaludek i střeva.

Když začnou listy medvědího česneku vyrážet …

Jeho milovníci se pilně pustí v dubnu do sbírání, aby tuto delikatesu zpracovali na pesto, pomazánky, do tvarohu a mnoha dalšími způsoby. U nás tato vytrvalá cibulovina roste především na živinami bohatých a vlhkých půdách v listnatých lesích, především v luzích, kde se dokáže rozšířit do velkých ploch. Medvědí česnek mimochodem poznáte podle jeho česnekové vůně, ovšem lze ho zaměnit i s jedovatými rostlinami jako třeba konvalinka. Proto je při sběru absolutně nezbytná dobrá znalost rostliny. Sezona medvědího česneku končí v květnu. Mimochodem již Germáni a Keltové – jak dokazují nálezy z doby kamenné – česnek medvědí používali, a tak zřejmě patří k nejstarším užitkovým a léčivým rostlinám v Evropě.

Tipy na zpracování:

  • Listy česneku medvědího se dají přidat do salátu, polévek, zpracovat jako pesto – možností zpracování je celá řada. Do polévky a jiných teplých jídel se medvědí česnek přidává až úplně na závěr a vaří se jen krátce. Delší působení vyšších teplot by česneku neprospělo, protože se teplem ztrácí jeho chuť.
  • Medvědí česnek je možné dokonce i zamrazit. Listy očistěte a položte je vedle sebe na plech, na kterém je předmrazíte. Když jsou zmrzlé, rozdrťte je v prstech a dejte do sáčku nebo dózy do mrazáku, kde je můžete uchovávat a odebírat z nich k ochucení jídel potřebné množství.

 

 

 

 

Recepty z medvědího česneku

Jedena z možností, jak jednoduše využít čerstvé listy, je přidat medvědí česnek do míchaných vajec. Nejprve si ze 4 ks vajec připravíme na másle míchanko, lehce osolíme a na závěr vmícháme hrst omytých, natrhaných listů česneku.

 

Pro milovníky těstovin máme lehkou inovaci, a to jednoduché pesto z medvědího česneku a semínek. Na 2 porce potřebujeme 1 pl dýňových semínek a 1 pl slunečnicových semínek, které spaříme horkou vodou (cca 100 ml). Poté přidáme hrst listů medvědího česneku, 2 špetky mořské soli, 1 pl nastrouhaného parmazánu a 0,5 pl olivového oleje. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme podávat s uvařenou těstovinou.

Tip DNK: Jak si připravit X variant výživných těstovin s pestem, aby nás současně neomrzely?

  • varianta bez lepku z kukuřičných či rýžových těstovin
  • více vlákniny a minerálů z celozrnných těstovin
  • více bílkovin z luštěninových těstovin
Bára Bubílková