Projekt Kolo pro Adama zahajuje Letovická 24. Opět se jede pro handicapované děti, pomůže i Nextbike

Charitativní projekt Kolo pro Adama v červenci odstartuje v pořadí již čtvrtý ročník sportovní výzvy, začne se v Letovicích

Slavnostní zahájení letošního v pořadí již 4. ročníku proběhne 21. července v jihomoravských Letovicích, kde se odehraje 24hodinový vytrvalostní závod silničních kol na okruhu kolem přehrady Křetínka. Cyklonadšenci i rekreační jezdci poměří síly v několika kategoriích. Závodníci budou mít po celou dobu závodu díky podpoře Amatérského fotbalového klubu Letovice zajištěné bohaté občerstvení i bezbariérové sprchy v nově vybudovaném zázemí klubu. Návštěvníci si na místě mohou na vlastní kůži vyzkoušet jízdu na speciálních handbike trenažérech, na kterých souběžně s vytrvalostním závodem pojede virtuální štafeta pro návštěvníky areálu a bude součástí doprovodného programu.

Letovická čtyřiadvacítka také symbolicky odstartuje již tradiční devítidenní výzvu Kolo pro Adama, v průběhu které mohou lidé sbírat své kilometry. Stačí jezdit na kole, koloběžce, běhat nebo i “jen” chodit. Tyto aktivity lze pak zapsat na webu koloproadama.cz a partneři výzvy vykázané kilometry odmění finančním příspěvkem do založené sbírky na výrobu nových dětských speciálů od neziskové organizace Černí koně. Sbírka je veřejná a je možné ji podpořit finančním darem kdykoli i mimo samotnou výzvu. Cílem projektu je vybrat opět peníze na nákup speciálních dětských kol.

V minulém ročníku se na nákup handbiků podařilo vybrat téměř 1 800 000 korun, díky kterým se z nových kol těšilo rekordních 23 dětí. Letošním snem je ve sbírce dosáhnout pomyslné hranice dvou milionů. “Pevně věřím, že se nám i letos podaří překonat vybranou částku z předchozího roku a budeme moct obdarovat ještě více dětí než loni,” říká organizátor a zakladatel charitativní výzvy Kolo pro Adama Martin Souček.

Celorepublikový zásah celý projekt letos získá díky partnerství s provozovatelem sdílených kol Nextbike. “Všechna naše kola budou po dobu letošní výzvy jezdit ve prospěch Kolo pro Adama. Z každé uživateli placené výpůjčky přispějeme do sbírky částku 1 Kč,” říká Dan Rambousek ze společnosti Nextbike. 

Martin Souček, zakladatel výzvy Kolo pro Adama (vlevo) se Zdeňkem Štybarem, který přidal jako ambasador kilometry ze závodu Milano-San Remo a v loňském ročníku dvě etapy slavné La Vuelty

“Do našeho týmu jsme také letos přivítali vicemistra světa, mistra Evropy a trojnásobného účastníka paralympijských her Ivo Koblasu, který se aktivně zasazuje o integraci handicapovaných mezi zdravé sportovce. Ivo, stejně jako např. Zdeněk Štybar, nám pomáhá šířit povědomí o celém projektu, který aktivně podporuje svými kilometry, které najede jak v rámci závodů a tréninků, tak během 9 dnů výzvy,” dodává Martin Souček.

Hlavním mediálním partnerem se pro letošní ročník stalo rádio Krokodýl, které bude součástí Letovické čtyřiadvacítky i následné devítidenní výzvy. Dalším důležitým partnerem je také Nadační fond Kometa. Ten vznikl za účelem pomáhat lidem, kterým vstoupila do života diagnóza poruchy autistického spektra. A právě jedno takové dítě bude ve spolupráci s nadačním fondem letošní výzva podporovat. Mezi významné partnery se kromě AFK Letovice, jenž všem návštěvníkům závodu poskytne bezbariérové zázemí, řadí také město Letovice a mikroregion Letovicko.

 Co je Kolo pro Adama?

 Projekt Kolo pro Adama je dobročinná sportovní výzva, jejímž cílem se motivovat lidi k pohybu a zároveň pomáhat   ostatním. Každý nachozený, najetý nebo uběhnutý kilometr zaznamenaný v průběhu 9denní výzvy je následně partnery   projektu proplacen do veřejné sbírky. Za nasbírané peníze se pořizují speciální kola – handbiky pro handicapované děti.
 Ty se tak díky tomuto projektu opět vracejí do aktivního života.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková