OH Paris: okruh na cross country prošel závodní prověrkou. Jak hodnotí trať olympionička Jitka Čábelická?

Nejlepší světoví bikeři a bikerky se sešli na testovací závod na zcela novém olympijském okruhu. Jaké jsou odezvy?

V uplynulém víkendu se konal olympijský test pro Paříž 2024. Závod v mnoha parametrech důležitý, přičemž ale výkon a umístění nebyly pro řadu bikerů tou největší prioritou. Závod, kterého se účastnilo šest desítek mužů a necelá čtyřicítka žen a jehož výsledky se nepočítají do žádného rankingu, měl hvězdnou startovku.

Testoval se zcela nový cross country okruh, nejlepším bikerkám a bikerům světa se poprvé naskytla příležitost potrénovat a v neděli si zazávodit na okruhu, na němž se za necelý rok bude bojovat o olympijské medaile.

Z českých zástupců reprezentovalo zkušené duo Jitka Čábelická a Ondřej Cink.

 

Jitka se postavila na start po menší závodní pauze, když musela vynechat kvůli nemoci poslední SP v Les Gets. Proto sama neočekávala nijak zářivou formu, ve výsledkové listině jí patří 32.místo.

„Nejelo mi to úplně podle představ, po startu jsem nemohla chytit tempo, pak dvě kola to bylo vcelku dobrý, ale zá věr se mi vůbec nepovedl. Prostě je znát závodní výpadek“, posteskla si česká elitní mistryně.

„Jednou se mi povedlo ustlat si v rock garden do kopce a otočit řazení víc pod brzdu a pak to i neřadilo. Tak jsem musela zastavit v depu. Řekla bych dobrý rozjetí před posledními svěťáky, ale byla to pro mě tady důležitá zpětná vazba pro příští rok,“ vyzdvihuje získané zkušenosti z tohoto premiérového závodu.

A jaké jsou Jitky první dojmy z olympijského okruhu?

„Trať jako taková se mi líbí, ve finále je hodně rychlá, když si ještě sedne ten povrch. Oproti Tokiu tu není tolik věcí, kde by se přemýšlelo kudy jet. Z většiny je tu povrch šotolina. Chce to chytnout dobrou flow a pamatovat si ideální stopy v kamenech. S čím sem si napoprvé úplně nesedla je právě ten povrch. Hodně se to sice vyjezdilo, ale když se dostaneš z optimální stopy, tak nalítneš do hromad štěrku a děsně se to zbrzdí,“ popsala Jitka své postřehy z jízdy v závodním nasazení.

Dva skoky, které jsme tu měly, se budou určitě předělávat, zůstane tu taky jedna lávka, která měla být jen na trénink, ale zásadní změny už asi nebudou,“ doplnila čerstvé pozávodní informace

                                                                      Prohlídka trati s Puc Pietersen

Olympijský okruh, který je nedaleko Versailles, na kopci Elancourt, měří 4 350 m a v každém kole musí závodníci zdolat 110 m převýšení. Uměle vytvořený kopec Elancourt se nachází jihozápadně od Paříže a jeho nadmořská výška 231 metrů z něj činí nejvyšší bod v rámci pařížského regionu.

Tvůrce okruhu, Jihoafričan Nick Floros, který má a svém kontě olympijský okruh v Londýně i Riu de Janieru, a v jeho poslední počin byla trať světového šampionátu v Glasgow, možná až trochu překvapivě nešel do žádného extrému.

Trať je z 90 % na umělém povrchu, ale rozhodně nejde o žádný hladký trail. Naopak je prošpikovaná kameny, kládami, nechybí ani klopenky a skoky.

Na okruhu jsou dva zásadní výjezdy, také „oživené“ rock gardeny.

Nejrychleji proletěla předolympijský závod domácí bikerka Loana Lecomte, když o 40 vteřin zdolala Rakušanku Laurou Stigger, na třetím místě dojela úřadující mistryně světa Pauline Ferrand Prevot. Dáma s číslem jedna, které je rezervováno pro poslední olympijskou vítězku, Jolanda Neff dojela do cíle až na 22. místě. Zkrátka pro někoho závod, pro někoho primárně seznámení s tratí.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec, Cyclingnews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková