Tour de France Femmes 2024 s legendárním dojezdem. Dvě etapy v jeden den a závěr na ikonickém Alpe d’Huez

Etapy Tour de France Femmes 2024 odhaleny! Na co se musí závodnice připravit a cyklističtí fanoušci těšit?

Rychlý úvod, dvě etapy v jeden den a závěrečná etapa s dojezdem na Alpe d’Huez. To jsou hlavní charakteristiky příštího ročníku ženské Tour de France.

Příští léto se v Paříži konají letní olympijské hry, což představuje pro Tour de France velký logistický problém ze dvou hlavních důvodů: závod mužů obvykle končí v Paříži a závod žen obvykle začíná v den, kdy končí závod mužů. To znamená, že závod žen by dosáhl svého napínavého vyvrcholení právě v době, kdy olympijské hry začínají. A tak se start ženské Tour přesunul na polovinu srpna, konkrétně na pondělí 12.8., tedy po skončení olympijských her.

Organizátoři naplánovali celkem 946,3 závodních kilometrů v sedmi dnech. A ano, Tour de France Femmes bude mít celkem osm etap! Tři rovinaté, jednu individuální časovku, dvě kopcovité etapy, dvě horské etapy a vyvrcholením pak bude závěrečná etapa, která zavede peloton na vrchol ikonické Alpe d’Huez.

Úvodní dny stráví cyklistky v Nizozemí. „Nizozemsko je velkou cyklistickou zemí. V Rotterdamu je cyklistika doma,“ komentovala úvodní dějství Marion Rousse, ředitelka závodu.

Hned druhý den čeká závodnice dvojboj, dopoledních 67 km a odpolední časovka v délce 6,3km v uličkách Rotterdamu.

Ani třetí den a čtvrtá etapa nebude snadná, cyklistky totiž pojedou po trase, která částečně kopíruje slavné ardenské klasiky Amstel Gold Race a Lutych-Bastoň-Lutych.

 

Velkolepý alpský závěr

Pokud bylo přáním pro letošní ročník Tour udržet napětí až do posledního dne, bude to bezesporu platit i pro ten nadcházející.

Slušnou únavu zajistí už sobotní 7. etapa, která je se svými 167 km nejdelší na Tour a zahrnuje pět kategorizovaných stoupání včetně cíle na vrcholu Le Grand Bornand.

Vše vyvrcholí nedělní 8. etapou, kdy závodnice musí nastoupat 3900 výškových metrů. Nejprve cyklistky vystoupají do necelých 2000 mnm na Col du Glandon, pak bude následovat souboj na jednom z nejslavnějších stoupání v cyklistice: Alpe d’Huez, stoupání známém svými 21 zatáčkami, z nichž každá je pojmenovaná na počest jezdce, který vyhrál etapu s cílem na zdejším vrcholu.

Poznamenejte si do kalendářů neděli 18. srpna –tohle si určitě nebudete chtít nechat ujít.

 

TOUR DE FRANCE FEMMES 2024

Etapa 1: Rotterdam do Haagu, 124 km

Etapa 2: Dordrecht do Rotterdamu, 67 km

Etapa 3: Rotterdam do Rotterdamu, 6,3 km

Etapa 4: Valkenburg do Lutychu, 122 km

Etapa 5: Bastogne do Amnéville, 150 km

Etapa 6: Remiremont do Morteau, 160 km

Etapa 7: Champagnole do Le Grand-Bornand, 167 km

Etapa 8: Le Grand-Bornand do Alpe d’Huez, 150 km

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková