POD POKLIČKOU s Patricií Srnskou

Před časem jsme vám přinesly rozhovor s bikerkou Patricií Srnskou v rámci seriálu: „Hvězdy budoucnosti“. A nyní ji vyzpovídala naše výživová specialistka, která má na starost další pravidelný seriál „Pod pokličkou“. Jak si vede Páťa v kuchyni? Co z jídel má nejraději a jaký je její předzávodní jídelníček?

Je všestranná, cílevědomá, pokorná, miluje hudbu, závodí, studuje a klidně vyšvihne dort bez receptu. Jak se stravuje mladičká bikerka Patricie Srnská?

 

Nejprve krátké představení …

Ahoj, já jsem Paťa Srnská, je mi 19 let, a věnuji se horské cyklistice. Na kole jezdím od mala. Ve 3 letech jsem si zajela svůj první závod a s mou soutěživou povahou mě to chytlo tak moc, že jsem u cyklistiky zůstala. České poháry jsem začala jezdit, ale až jako mladší žačka druhým rokem. Už od mala jsem byla vedena všeobecnou sportovní přípravou. Vyzkoušela jsem si snad všechny sporty. Od cyklistiky až po florbal, gymnastiku, balet, fotbal, atletiku…

Do 14 let jsem také závodila na běžkách. Rozhodovala jsem se, jestli se chci dát lyžařskou nebo cyklistickou cestou. Nakonec zvítězila cyklistika. Na běžkách ale trénuji do teď. Je to super příprava. Celkově byla moje příprava založená především na zábavě a systematický trénink přišel postupně až s nástupem na střední školu. Mezi mé zájmy ve volném čase patří věnování času rodině a kamarádům. Bez nich by stál život „za prd“. A jinak ráda čtu, koukám na Netflix nebo se už od malička věnujeme se ségrou zpěvu a hraní na různé nástroje, takže i hudba je pro mě skvělý koníček.

Co se týče školy, tak letos v květnu, 2 dny po Světovém poháru v Novém Městě, jsem odmaturovala. Na maturitu jsem se začala učit s předstihem a rozvrhla jsem si učení do celého čtvrťáku tak, abych neměla u maturity zbytečné stresy a abych stíhala i trénovat. Musela jsem si nastavit režim, který jsem dodržovala a fakt se učila. Jinak ve studiu budu pokračovat. Teď v říjnu jsem nastoupila na výšku na ČZU. Studium mám kombinovaně, takže by mě to v cyklistice nemělo omezovat.

 

A jaké jsou tvoje dosavadní úspěchy, co tě ještě letos čeká a jaké cíle si kladeš?

Nejvíce si cením letošních umístění jako prvoročačka v kategorii Žen U23 (9. místa z XCO a 17.místa ze shorttracku na Světovém poháru v Andoře, 19. místa z Mistrovství světa v Glasgow a 1. místa na Českém poháru v Harrachově). Do sezóny 2023 jsem šla s tím, abych si to primárně užila a ukázala, co ve mě je, bez zbytečného stresu a tlaku, vzhledem k nepovedenému loňskému roku. Současné cíle do zbytku sezóny jsou určitě zajet co nejlépe poslední závody Světového poháru, vyjet co nejvíce bodů, načerpat zkušenosti, a hlavně si to pořádně užít! Co se týče mých cílů v cyklistice… Lidi mi říkají ať se držím nohama na zemi. Já jsem však takový snílek, optimista a taky dost cílevědomá, takže mám hodně vysoké cíle. Zároveň se ale snažím být i dost pokorná, což je ve sportu i mezi lidmi velice důležité. Cyklistikou se chci nějaký čas živit a dostat se do profesionálního zahraničního týmu.

 

Přibliž nám svůj běžný talíř. Co třeba ráda snídáš, jak se stravuješ mimo domov na závodech a mimo závodní sezónu? Řešila jsi někdy svůj jídelníček s výživovým poradcem?

Tak na mém běžném talíři se většinou objeví úplně všechno dohromady (když si vařím sama). Kdo mě zná, tak ví, že vařím asi jako pejsek s kočičkou. Nemám ráda složité recepty, co trvají uvařit věčnost a většinou si na talíř smíchám různé potraviny, které mám ráda. Už od mala jsem byla učena ke zdravé stravě, takže i teď si dám raději zdravé plnohodnotné jídlo než třeba fastfood. Zároveň jsem ale šílený milovník čokolády. Jako mladší jsem ji neomezovala vůbec a byla to spíš taková hra pro dospělé, kdo ji schová tak, aby ji malá Paťula nenašla … dokázala jsem sníst fakt tuny sladkého a stejně být tintítko.

 

Teď už ale moje tělo funguje jinak a musela jsem si najít režim, který mi vyhovuje nejvíc. Po většinu času se držím denně třech velkých hlavních jídel, které mi zajistí hlavní příjem, plus svačinky (ovoce, zeleninka, tvaroh…) a sladké hodně omezuju. Občas moje tělo ale potřebuje mnohem více živin, takže se ten den většinou vykašlu na nějaký režim a jím tak, abych deficit doplnila… a v tom případě si dovolím i to sladké. Zdravotní omezení vzhledem k jídelníčku nemám žádné. Moje nejoblíbenější snídaně je kaše z klasických ovesných vloček. Do ní si přimíchám hořké kakao, skořici, medík a na vrch si dám vždycky nějaký ovoce třeba s arašídovým máslem nebo hořkou čokoládou. To miluju a bez ranní kaše vždycky trpím. Když jsem doma tak si nejčastěji vařím sama.

A přes sezónu na výjezdech buď máme polo/plno penzi v hotelech nebo máme apartmány. Tam záleží, kdo s námi jede, ale většinou nám vaří buď Viktor Zapletal nebo Tomáš Hrůza a na větší akce s námi jezdí i Martin Jaroš. Patří jim velké DÍKY! Vaří nám fakt výborně! Teď jsme dokonce zavedli jako zpestření programu soutěž ,,Prostřeno“, kde se do vaření zapojujeme i my závodníci, a pak se navzájem hodnotíme. Je to fakt sranda! Můj jídelníček se v zimě od sezóny nějak neliší, akorát jím mnohem víc, mám mnohem větší hlad a většinou i naberu pár kil. To je ale prý normální. S výživovým poradcem jsem řešila svůj jídelníček jen jednou, a určitě mi to něco dalo, ale všeobecně mám radši, když si na to, co mi vyhovuje, přijdu sama.

 

Cyklistická sezóna bývá dlouhá a náročná i z hlediska častého výkyvu počasí. Jak si udržuješ svoje zdraví a čím podporuješ imunitu? Jsou nějaké konkrétní potraviny nebo doplňky stravy, které zařazuješ do jídelníčku více?

Zdraví si udržuju primárně dlouhým a kvalitním spánkem. Od mala mi bylo „vtloukáno“ do hlavy, že spánek je nenahraditelný. Dále už asi 16 let, jako doplněk stravy, užívám Ječmen a Chlorellu. Pak už tedy suplementuju jen vitamín C, Magnézium, někdy i zinek a přes zimu Omega 3.

 

Jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den? Co většinou jíš v den D, tedy v den závodu? A vzpomeneš, co jsi jedla na MS v Glasgow?

Můj jídelníček v tréninkový den se odvíjí od toho, kdy trénuju. Vždy to ale jistím kaší na snídani. Pokud mám náročný intervalový trénink, tak beru vždycky nějaký cukříky, ať už ve formě tyčinek nebo ovoce. Když jedu vytrvalostní švih, tak si s sebou beru hlavně hodně tekutin a spíš se před ním víc najím a pak nepotřebuju tolik jíst během tréninku. A když jedu klasické vyjetí, tak beru jen pití. Oběd i večeře během dne jsou samozřejmostí. Jinak před tréninkem můžu sníst asi cokoliv. Zjistila jsem, že mi je to asi nejspíš jedno. Moje předzávodní jídlo se ale zpravidla vždy skládá z rýže nebo kaše s banánem a medem. Na to jsem už zvyklá a vyhovuje mi to. Moje strava v den závodu, se opět odvíjí od toho, v kolik je start závodu. Když je závod ráno, tak si mám předzávodní rýži.

 

Když ale závodíme později, dám si klasicky snídani a následně předzávodní jídlo 2,5 hoďky před závodem. Pár minut před startem beru gel od Sponseru. Není to ale pravidlo. Pokud cítím, že ho nepotřebuju, tak ho neberu a dám si ho až v průběhu závodu. Po závodě je hodně důležité doplnit cukry co nejdříve. Na větších závodech na nás v cíli čeká Tom Hrůza, který má připravenou buď Colu nebo Fantu, což je úplná paráda. Později si namíchám ještě svůj regener od Sponseru.

Hlavní jídlo je vždy velká večeře a nějaká sladkost. Skoro po každém závodě mám šílený hlaďák a snědla bych úplně cokoliv. Právě třeba na MS v Glasgow jsem si musela dát asi 3 večeře, jak jsem byla vyhladovělá! S Áďou Holubovou jsme se jely po závodě vyjet na ubytko, ale vzhledem k tomu, že bylo poměrně daleko a my jsme ještě zabloudily, tak se to protáhlo až na 2 hodiny, a to jsme přijely o to víc hladové. Jinak v den závodu MS jsem jedla klasicky to, co jím v kterýkoliv jiný závodní den, jak už jsem psala výše.

 

OBLÍBENÝ RECEPT: Sladký dort (inspirace z Čapkových pohádek O pejskovi a kočičce)

 

Jednoduchý, rychlý recept na sladký dezert. Smíchám Lottus sušenky s rozpuštěným máslem a rozprostřu na dno nádoby. Na to kydnu smíchaný tvaroh s mascarpone/riccotou, oslazený medem. Dám to celé ztuhnout do ledničky. No a nakonec to ozdobím všelijakým ovocem, hořkou čokoládou a oříšky tak, ať je to vzhledově pěkné. Tento dort byl chuťově i vzhledově povedený, někdy je to s tím druhým horší.

 

Blesková zpověď:

  • Když vařím, tak nejraději… smíchám všechno dohromady (hlavně zeleninu, luštěniny, bílkoviny (nejčastěji syrečky), těstoviny/kuskus/rýže.
  • Když peču, tak nejraději… narozeninové dorty pro kamarády.
  • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… gnocchi se špenátem a kuřecím masem.
  • V pekárně si nejčastěji kupuji… do pekárny moc nechodím, ale když už, tak celozrnné pečivo.
  • V kavárně nejčastěji piju… domácí limonády/čaje/vodu.
  • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… dostatek pití, banány, tyčinky nebo powergums od Sponseru.
  • Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… cukry v jakékoliv formě (většinou banán).
  • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… cokoliv, nejčastěji Colu a nějakou tyčku.
  • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… pure/plus gely od Sponseru.
  • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… Cola, Fanta, regener od Sponseru.
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková