Zdravě i o Vánocích? Vyzkoušejte vegan vánočku

Pro hospodyňky, které mají čas a chuť vyzkoušet netradiční (a zdravý) recept

Pečivem, bez něhož si neumíme představit vánoční stůl, je vánočka. Dříve se ji říkávalo štědrovnice a nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Protože zhotovit vánočku nebylo jednoduché, udržovaly se kolem pečení a přípravy těsta různé praktiky, které měly zajistit zdar díla.

Hospodyně měla například zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku, neměla mluvit a při přípravě těsta měla vyskakovat do výšky. Dávným zvykem bylo také zapékat minci do vánočky. Kdo peníz při krájení našel, měl na další rok zajištěno zdraví a bohatství. Připálená nebo roztrhaná vánočka věštila zase nezdar.

 

VEGAN VÁNOČKA & PERNÍKOVÁ NUTELLA

V rodinách či na internetu koluje nespočet povedených receptů na chutnou vánočku. Pokud se letos rozhodnete pro netradiční recept odlehčený od živočišných produktů, můžete si s námi upéct vegan vánočku s brusinkami, která báječně lahodí s domácí perníkovou nutellou také ve vegan verzi. Letos tedy „štastné a veganské“ a můžeme jít plést…

Suroviny na kvásek:

  • 50 ml ovesného mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžička třtinového cukru natural
  • 1 lžička hladké špaldové mouky

Suroviny na těsto:

  • 100 g hladké špaldové mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • špetka mořské soli
  • 50 g třtinového cukru natural
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka čerstvé nastrouhané kůry z bio citronu
  • špetka vanilky či kapka vanilkového aroma
  • hrst sušených brusinek
  • 60 g řepkového oleje
  • 150 ml ovesného mléka
  • mouka na pomoučnění
  • ovesné mléko na potření
  • sezam na posypání

Suroviny na nutellu:

  • 10 ks sušených datlí (+ horká voda)
  • 65 g cizrny v nálevu
  • 1 PL nepraženého kakaa
  • pár kapek ovesného mléka
  • špetka mořské soli
  • špetka perníkového koření
  • kapka rumového aroma

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek na vánočku. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku a vlažné ovesné mléko. Rozmícháme na jemné těstíčko, přikryjeme a necháme na teplém místě. Za pár minut je kvásek připravený na další použití.

V míse smícháme nejprve suché suroviny (mouky, sůl, cukr, koření a brusinky). Do připraveného důlku v mouce vlijeme kvásek a pomalu zpracujeme vařečkou. Poté přidáme vlažné ovesné mléko, olej a vše hněteme několik minut vařečkou.

Připravené těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místo zhruba 1 hodinu. Vánočku upleteme z 5 pramenů, pomašlujeme ovesným mlékem, posypeme sezamem a pečeme zhruba 25 minut na 160° C do zlatova. Podáváme s perníkovou nutellou a ovocem.

Nutella: nejprve zalejeme datle horkou vodou a necháme pár minut změknout. Poté vodu slijeme, přidáme cizrnu, špetku soli, koření, aroma a rozmixujeme. Uchováváme v lednici a do 3 dnů spotřebujeme.

Tip redakce DNK:

A pokud si nejste jistí, jak správně plést vánočku z 5 pramenů, podívejte se na jednoduchá videa na Youtube 

Bára Bubílková