Pro hospodyňky, které mají čas a chuť vyzkoušet netradiční (a zdravý) recept
Pečivem, bez něhož si neumíme představit vánoční stůl, je vánočka. Dříve se ji říkávalo štědrovnice a nemívala vždy tvar pletené housky, jak ji známe dnes. Protože zhotovit vánočku nebylo jednoduché, udržovaly se kolem pečení a přípravy těsta různé praktiky, které měly zajistit zdar díla.
Hospodyně měla například zadělávat těsto v bílé zástěře a šátku, neměla mluvit a při přípravě těsta měla vyskakovat do výšky. Dávným zvykem bylo také zapékat minci do vánočky. Kdo peníz při krájení našel, měl na další rok zajištěno zdraví a bohatství. Připálená nebo roztrhaná vánočka věštila zase nezdar.
VEGAN VÁNOČKA & PERNÍKOVÁ NUTELLA
V rodinách či na internetu koluje nespočet povedených receptů na chutnou vánočku. Pokud se letos rozhodnete pro netradiční recept odlehčený od živočišných produktů, můžete si s námi upéct vegan vánočku s brusinkami, která báječně lahodí s domácí perníkovou nutellou také ve vegan verzi. Letos tedy „štastné a veganské“ a můžeme jít plést…
Suroviny na kvásek:
50 ml ovesného mléka
25 g čerstvého droždí
1 lžička třtinového cukru natural
1 lžička hladké špaldové mouky
Suroviny na těsto:
100 g hladké špaldové mouky
200 g polohrubé mouky
špetka mořské soli
50 g třtinového cukru natural
špetka mletého muškátového oříšku
špetka čerstvé nastrouhané kůry z bio citronu
špetka vanilky či kapka vanilkového aroma
hrst sušených brusinek
60 g řepkového oleje
150 ml ovesného mléka
mouka na pomoučnění
ovesné mléko na potření
sezam na posypání
Suroviny na nutellu:
10 ks sušených datlí (+ horká voda)
65 g cizrny v nálevu
1 PL nepraženého kakaa
pár kapek ovesného mléka
špetka mořské soli
špetka perníkového koření
kapka rumového aroma
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek na vánočku. Do hrníčku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku a vlažné ovesné mléko. Rozmícháme na jemné těstíčko, přikryjeme a necháme na teplém místě. Za pár minut je kvásek připravený na další použití.
V míse smícháme nejprve suché suroviny (mouky, sůl, cukr, koření a brusinky). Do připraveného důlku v mouce vlijeme kvásek a pomalu zpracujeme vařečkou. Poté přidáme vlažné ovesné mléko, olej a vše hněteme několik minut vařečkou.
Připravené těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místo zhruba 1 hodinu. Vánočku upleteme z 5 pramenů, pomašlujeme ovesným mlékem, posypeme sezamem a pečeme zhruba 25 minut na 160° C do zlatova. Podáváme s perníkovou nutellou a ovocem.
Nutella: nejprve zalejeme datle horkou vodou a necháme pár minut změknout. Poté vodu slijeme, přidáme cizrnu, špetku soli, koření, aroma a rozmixujeme. Uchováváme v lednici a do 3 dnů spotřebujeme.
Tip redakce DNK:
A pokud si nejste jistí, jak správně plést vánočku z 5 pramenů, podívejte se na jednoduchá videa na Youtube