5 extra důvodů, které motivují k jízdě na trenažeru

Bojujete v týdnu s nedostatkem času, který byste chtěli využít na váš trénink? Hledáte motivaci? Tak šup na trenažer! Známe důvody, které vás možná překvapí a určitě motivují

Zimní období je časem, kdy si můžeme užívat lyžování, běžky, oblíbený skitouring. A když pořádně přituhne, tak přijde čas i na bruslení nebo lední hokej. Tyto aktivity nás udržují v kondici, jenže ne vždy je na to dostatek času a ruku na srdce, jen víkendy nás nezachrání.

Pro cyklisty se zcela logicky nabízí využít jízdu na trenažeru. Tahle v dřívějších dobách nezáživná aktivita se za poslední roky stala populární alternativou k venkovnímu zimnímu ježdění. A co víc, díky výhodám si ji oblíbila i řada hobby sportovců, kteří neváhají usednout do sedla trenažeru i během cyklistické sezóny.

Vedle obecně známých benefitů, jako je zlepšení kondice, cílený trénink nebo bezpečnost, jsou ty i další důvody, které vás možná přesvědčí zařadit trenažer mezi své oblíbené aktivity. Tady je pět benefitů, o kterých byste rozhodně měli vědět.

1/ Kontrolované prostředí

Na trenažeru můžete plně kontrolovat prostředí, ve kterém jedete. Nemusíte se starat o počasí, silniční podmínky nebo dopravu. To znamená, že můžete nastavit teplotu i větrání v místnosti, kde máte trenažer, vybrat si, zda pojedete při hudbě nebo budete sledovat televizi, nebo se plně soustředit na svůj trénink bez jakýchkoliv rušivých prvků.

 

2/ Maximální efektivita

Sednu, jedu. Každé šlápnutí se promění ve vykonanou práci. Jízda na trenažeru umožní maximálně využít každou minutu času v sedle. Můžete snadno měnit odpor, být v kopci přesně v okamžik, kdy vy chcete.

A nezanedbatelným parametrem je i časově nenáročná příprava na jízdu. Dres, kraťasy, tretry a jede se.

 

3/ Zábava díky virtuálnímu světu

Virtuální platformy jako jsou Rouvy, Zwift a další nabízí zábavnější formu jízdy, než když byste koukali jen na bílou zeď. Je libo projet se po Mallorce? Nebo si střihnout švih šumavskou krajinou? Možností je spousta, včetně využití interaktivní jízdy s ostatními cyklisty na celém světě.

 

4/ Sociální aspekt a multitasking

Tahle výhoda souvisí s předchozí. Možnost propojení s dalšími cyklisty nabízí nový rozměr jízdy. Můžete se seznámit, chatovat, můžete se také účastnit virtuálních závodů a eventů, díky čemuž bude trénink zajímavý a hodně motivující.

Zároveň jízda na trenažeru umožňuje multitasking. Potřebujete vyřídit hovor, poslechnout si oblíbený podcast, shlédnout díl oblíbeného seriálu? Zvládnete i při šlapání.

 

5/ Lék na zlepšení nálady

I když to na první dojem zní bláznivě, je to fakt. Nebudeme zpochybňovat, že jízda venku je zábavnější. Jenže pravidelný pohyb a trénink mají pozitivní vliv na naši náladu, a to díky zvýšení produkce endorfinů, hormonů štěstí. Fyzická aktivita navíc zvyšuje hladinu serotoninu a dopaminu. To vše pomáhá snižovat pocit bolesti, a naopak vylepší náladu.  

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková