5 nejčastějších chyb, které je třeba hlídat při běžkování

Chcete se bez velkého trápení zlepšit? Vyvarujte se těchto nejčastějších chyb

Tak se nám konečně hory zasypaly sněhem! Kdo snad ještě váhal, zda vyrazit do bílé stopy, je nyní ta správná chvíle!

O využití běžeckého lyžování jako tréninku pro lepší jízdu na kole jsme psaly v předchozím článku. Tentokrát se podíváme na nejčastější chyby, s kterými se spousta hobby běžkařů potýká. Obdivujete volný styl (bruslení) a vaše pokusy nenesou ovoce? Končíte výlet na běžkách dřív, než byste chtěli, protože máte úplně nejvíc unavené ruce? Možná jsou to jen drobnosti, které vám brání se posunout v technice a běžecké lyžování si víc užívat.

5 nejčastějších chyb, které je třeba hlídat

 

1/ Strnulý až toporný postoj

Tohle je úplný základ. Lyžařský postoj. Možná je to tím, že lyže kloužou (ale to přeci chceme?) a tenhle pocit nejistoty udělá s naším tělem nežádoucí kousky.  Třeba propnutá kolena. Pozici těla se pak snažíme dohnat předklonem. Chůzi po rovině takhle asi zvládneme, ale to je tak vše.

Pozici těla nám ovlivňují kolena mírně pokrčená vpřed tak, aby bérec(holeň) svíral s lyží ostrý úhel. To způsobí, že těžiště máte nad přední části chodidel. A tím se tělo přirozeně nakloní vpřed.

2/ Nezvládnutí skluzu na jedné lyži

Tahle chyba je ve stopě vidět často a je brzdou v tom, jakkoliv se posunout z chodce na běžce. Přitom tuhle dovednost můžete trénovat kdykoliv a v podstatě i kdekoliv, kde je upravený povrch. Umění vyklouznout se na jedné lyži má dva efekty: zrychlíte a odpočinete si. Nebo to minimálně nebude taková dřina.

3/ Těžiště na středu

Pokud neudržíte správný postoj a těžištěm se dostanete na paty nohou, nedokážete se ani odrazit, ani sklouznout po jedné lyži. V klasické technice se těžiště pohybuje vpřed po přímce a protože jsou lyže jsou po většinu času rovnoběžně, tak se těžiště do strany pohybuje jen v řádu centimetrů, při přenosu váhy z jedné nohy na druhou. Jenže ty centimetry jsou důležité. Trénujte přeskoky na jednu nohu a uvidíte ty pokroky.


Při bruslení je třeba s těžištěm pracovat více. Lyže jsou do V a při jednotlivých krocích odjíždějí od sebe. Přitom je důležité co nejvíc dokázat přenést váhu z odrazové lyže na skluznou. A zase jsme u jízdy po jedné lyži. Pokud zůstane těžiště mezi lyžemi, nebudete mít ani dobrý odraz a tím pádem úplně krátký skluz. A když budete chtít stačit někomu, kdo má možná horší fyzičku, ale zvládá techniku, budete muset zvýšit frekvenci a bude to velká dřina.

4/ Ach ty hole (ach ty ruce)

Práce s holemi, respektive pohyb paží s holemi je poměrně složitý, zejména u techniky bruslení. Vše se mění, vyvíjí a to platí i pro běžecký styl. Kdo sleduje televizní přenosy „laufů“, SP, ale i biatlonu, a může porovnat s o dekádu starším záznamem/fotografií, má tam krásnou ukázku, jak se právě práce paží změnila. Pro amatéra se pro začátek stačí zaměřit se na sklon holí, které by měly směřovat vždy !!! bodci dozadu. A také na pokrčené paže do cca pravého úhlu.

5/ Věčný pajdák

Pajdák (někdo říká pavouk) je slengový výraz pro asymetrickou bruslařskou techniku, který amatérští lyžaři nejčastěji používají. Preference jedné ruky/strany je přirozená, i když snaha o překlopení na nedominantní ruku se hodí. Co je ale pro amatéra užitečnější, aby tuhle techniku opustil, když jede po rovině. V mírném kopci a rovině přichází čas na styl „1-1“, tedy na jeden skluz a jeden odpich rukama, které jsou v symetrické pozici. Tahle technika je těžší na balanc i koordinaci. Pokud to nejde, zkuste z „pajdáku“ (pavouka) trochu napřímit tělo, ruce skrčit do pravého úhlu a odrážet se jimi symetricky stylem „2-1“ se snahou o delší skluz. Ulevíte tím přetížení dominantní nohy (stehenního svalu), zádům, vyrovnáte dysbalanci.

Tak, jak v poslední době zažívá běžecké lyžování svůj boom, posunul se i zájem o výuku techniky s instruktory. Minimálně u polských sousedů v nedávno zbudovaném biatlonovém areálu Jakuszyce se to týpky s vestou Instruktor jen hemží.  Ale ne každý chce věnovat celý den skupinové výuce. Našich 5 bodů, které jsme vám vypíchly můžete pilovat sami, stačí i chvilka na stadionu, než vyrazíte na výlet. Zkrátka, nebojte se snažit se pořád učit, zlepšovat…bez ohledu na věk.

Učit se můžete i v pohodlí domova, u televize u zmiňovaných vrcholných soutěžích, nebo u některého videa z youtube kanálu. Tady máte dva tipy od nás.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková