Jak a proč využít běžecké lyžování pro posílení výkonu na kole

Skate versus klasika, zkušený versus začátečník. Co a kdy?

Běžecké lyžování zažívá v posledních letech velký boom a zcela logicky se stalo stále oblíbenější alternativou v přípravě i pro cyklisty, kteří hledají efektivní způsob posílení své fyzičky a zlepšení výkonu na kole. Kombinace těchto dvou sportů totiž může nabídnout cyklistům řadu výhod, které se projeví ve zlepšení silových a vytrvalostních parametrů. A co je důležité, tyhle výhody může využít ve svůj prospěch i ten, kdo je na běžkách spíš turista.

5 TOP předností běžeckého lyžování

 

Komplexní svalové zatížení

Běžecké lyžování je celotělový sport, který aktivuje širokou škálu svalů. Při pohybu na lyžích jsou zapojeny nohy, trup, horní končetiny a také střed těla. Kdo už nějaký ten rok lyžuje, určitě zažil po nějakém náročnějším či vícedenním lyžování, že ho bolely i svaly, o kterých ani nevěděl, že má. Po cyklistickém tréninku takový pocit neznáte.

Hledání stability, vyrovnávání balance, přenášení váhy střídavě na jednu a druhou nohu – to vše nám posílí i střed těla. A právě silné jádro je nezbytné pro udržení správného posedu na kole a efektivní přenos síly na pedály.

 

Kardiovaskulární výkon

Běžecké lyžování je vysoce aerobní sport, který nutí pracovat srdce a plíce ve vyšším záběru. Díky zatížení mnoha svalových skupin budete mít na běžkách vyšší TF, snáz se dostanete do intenzivní vytrvalosti. Kromě toho lyžování v horách může přinést výhodu aklimatizace na nadmořskou výšku, poznáte odezvu svého těla, což vám pak pomůže při plnění cyklistických cílů a snů v podobě, např. zdolání vyhlášeného stoupání na Stelvio, nejvyšší silniční sedlo v Evropě.

Posílení dolních končetin

Lyžařský pohyb klade důraz na silnou a vytrvalou práci dolních končetin, což je přesně to, co cyklisté potřebují pro úspěšné zvládnutí stoupání a jízdu na dlouhé vzdálenosti. Zlepšení svalové síly a vytrvalosti v nohách přinese výrazné vylepšení výkonu na kole. Mnohočetné opakování odrazu dává podobný impuls svalům jako tomu je na kole.

 

Technické dovednosti a koordinace

Lyžařský běžecký trénink vyžaduje jemnou techniku a koordinaci pohybů.  I když každý sport má jiné nároky na koordinaci pohybu, jakékoliv trénování koordinačních dovedností je následně výhodou i pro jinou aktivitu. Pro cyklisty to může být přínosem při jízdě v náročnějším terénu, zvládání technických pasáží nebo rychlé reakce na nečekané situace.

 

Prevence zranění

Rozmanitost pohybů při lyžařském běhu může také přispět k prevenci zranění. Celoroční cyklista bez kompenzace? To není to pravé. Lyžařský trénink pomáhá vyrovnat sílu a zabránit přetížení určitých svalových skupin, což snižuje riziko zranění nejen při sportu, ale i při běžných činnostech.

Skate nebo klasika?

Ačkoliv se mezi cyklisti objevuje preference volného stylu (skate), překvapivě styl klasický zatěžuje velkým dílem shodné svaly, jako je tomu na kole.

Celkově porovnání volné a klasické techniky běžeckého lyžování ve vztahu k tréninku cyklistiky je zajímavé, obě tyto aktivity jsou aerobní, vyžadují sílu dolních končetin a zlepšují celkovou vytrvalost, ale existují rozdíly, které můžete zvážit při zařazení do tréninkového plánu. Jak ve vztahu k tomu, na čem chcete pracovat, tak i ve vztahu k vaší technické úrovni. Je skvělou zprávou, že i začátečník může z lyžování vytěžit hodně pro svou cyklistickou sezónu.  

Svalová aktivace

Volná technika: Při volné technice se více využívají svaly dolních končetin, hýždí a horní části těla. To může poskytovat komplexnější trénink pro celkovou sílu a vytrvalost.

Klasická technika: Klasická technika klade větší důraz na práci svalů v oblasti stehen a hamstringů. Může poskytovat specifický trénink pro tyto, z hlediska cyklistiky, důležité svalové skupiny.

Kardiovaskulární systém

Volná technika: Poskytuje vyšší kardiovaskulární zátěž vzhledem k celkově dynamické povaze pohybu.

Klasická technika: Může umožnit více konstantní a plynulý pohyb, což některým lidem může připadat méně náročné, než u volné techniky.

Technická náročnost

Volná technika: Je koordinačně náročnější, protože se často jedná o nesymetrické pohyby a těžiště těla se nepohybuje v přímce.

Klasická technika:  Je považována za technicky jednodušší, což může být pro některé lidi vhodnější. Těžiště těla se pohybuje v přímce a pohyby končetin jsou symetrické, ale dokonalý odraz, zejména pokud nejsou ideální sněhové podmínky, vyžaduje také jemnou koordinaci a cit.

Zatížení kloubů

Volná technika: Více zatěžuje klouby nohou a kyčle.

Klasická technika: Způsobuje menší zatížení na klouby dolních končetin, ale zase více namáhá záda.

Přenos do cyklistiky

Volná technika: Může poskytovat určité přednosti v tréninku svalové síly a vytrvalosti, ale specifičtější pro lyžování.

Klasická technika: Je více srovnatelná s pohybem nohou při cyklistice, což může přinést některé benefity při posilování a vytrvalostním tréninku.

Tak a jsme v cíli. Nebo na začátku a motivovaly jsme vás k nové aktivitě?  Jasné je, že obě techniky mají své výhody a mohou být efektivním doplňkem tréninku cyklistiky. Volba mezi volnou a klasickou technikou závisí na individuálních preferencích, cílech tréninku a celkové kondici jednotlivce. Benefit zážitku jako takového je zbytečné zmiňovat.

Tak skol a na viděnou ve stopě!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková