Náš mini seriál poctivě šlape spolu s cyklistickou sezónou a my se inspirujeme dalšími tvářemi i jejich talíři. Pojďme dnes nahlédnout pod pokličku mladičké bikerce – úřadující vicemistryni v ženách U23 z MČR v Karlových Varech. Jak se stravuje a co nám dnes uvaří Karla Nováková?

Nejprve Karly krátké představení… něco o sobě, o vztahu k cyklistice a dalších zájmech

Jmenuji se Karla Nováková, je mi 19 let, a jako dítě jsem bez sportu nemohla existovat. Od pěti do dvanácti let jsem hrála tenis a fotbal. Cyklistice na závodní úrovni jsem se začala věnovat ve 13 letech, kdy jsem se také rozhodla navštěvovat sportovní třídu na ZŠ ve Vrchlabí, kde vše bylo o pohybové všestrannosti – atletika, orientační běh a samozřejmě běžecké lyžování. Nejdříve jsem jezdila lokální závody na MTB i silnici, poté jsem začala jezdit i české poháry v těchto disciplínách, a nakonec se přidal i cyklokros. 

Mimo kolo mě fascinuje umění. Věnuji se mu od dětství, ale speciální váhu jsem mu dala před rokem, kdy mi velice pomáhalo během ne zrovna nejlepšího období. Miluju tu flow během malování obrazu. Můžu si žít hezky ve své hlavě. Je to odpojení od všeho a od všech. Rozhodla jsem se pro vysokoškolské vzdělání v umělecké oblasti. 

Jaké jsou tvoje dosavadní úspěchy v cyklistice a jaké cíle si kladeš?

Mým dětským snem bylo závodit v repre dresu, zkrátka se mi líbil. Z mých dosavadních výsledků si hlavně vážím těch, které byly odjety právě v něm. Cením si výsledku na ME v cyklokrosu v Namuru (2023), kde jsem dojela na 16. místě. Za největší úspěch považuji MS v cyklokrosu (2023) v Hoogerheide, kde jsem dojela 26.

Sezóna 2024 je velice odlišná od sezón minulých. Vlastně jsem přemýšlela, jestli vůbec se závoděním pokračovat. Tento rok jsem se tedy rozhodla pojmout trošku víc na klid. S teamem Eleven Head Cyklolive jsem začala jezdit také XCM a závodní program mám teď volnější, můžu zkrátka jezdit závody, které se mi chtějí, no stress, baví mě to. Mám za sebou letošní vrchol sezóny, MČR v maratonu v Karlových Varech, což pro mě byla velká výzva, s dlouhými tratěmi mám minimum zkušeností. Druhé místo v ženách U23 je pro mě hezkou odměnou. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet dál.

Můžeš prozradit, co jíš a čemu se naopak vyhýbáš a zda se liší tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu? A řešila jsi někdy svůj jídelníček s výživovým poradcem?

Můj jídelníček se během roku výrazně nemění. S výživovým poradcem jsem zatím nespolupracovala. Snažím se, aby moje jídlo mělo ideální podíl sacharidů, bílkovin, tuků, což je taková klasika. Mám svoje zaběhlé recepty, které pořád jedu dokola a vyhovují mi. Miluju suroviny jako ryby, kuřecí maso, tofu, vajíčka, cizrnu, čočku, těstoviny. Mám ráda, když to je všechno hezky pestrý. Nemám ráda českou kuchyni a přehnaně kořeněná a smažená jídla. Nejvíc piju čistou vodu, kafe a sypané čaje, slazeným nápojům se úplně nevyhýbám, jen je omezuji. Alkohol piju jen když je nějaká pohodová akcička.

Popiš nám prosím, jak vypadá tvůj jídelníček v tréninkový den? A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu nebo máš nějaký oblíbený jídelní rituál před závodem?

Pochopitelně chci, aby jídlo před tréninkem či závodem bylo co nejlépe stravitelné. Vyhovují mi jen těstoviny nebo bílé pečivo. Na ovesné kaše už mám averzi. Většinou 1,5 – 2 hodiny před už nic nejím. Těsně po závodě si dávám After Activity drink od Penca a něco lehčího, většinou banán. Poté mám v podstatě až večeři, kde už nesmí chybět ani maso a zelenina. Můj favorit je hezky šťavnatý steak z lososa s bramborem nebo kuře na kari.

Oblíbený recept Karly: KUŘECÍ PLACIČKY S BATÁTY A JOGURTEM

Podělím se o jednoduchý recept na kuřecí placičky, které jsou fajn jako lehčí potréninkové jídlo.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 200g kuřecího masa
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • stroužek česneku
  • menší cuketu
  • menší batátu
  • na dochucení sůl, pepř, majoránku, kurkumu

Postup:

Kuřecí maso a batátu nakrájíme na menší kostky. Cuketu nastrouháme na jemném struhadle. V misce smícháme vajíčka, 2 lžíce jogurtu, kuřecí maso, batátu, prolisovaný stroužek česneku a nastrouhanou cuketu. Přidáme špetku kurkumy, majoránku, pepř a sůl. Plech vyložíme pečícím papírem a lžící na něj skládáme vzniklou směs. Následně vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme na 200 stupňů 20-25 min. Můžeme podávat se zeleninovou oblohou (špenát, rukola, rajčata…)

Blesková zpověď:

  • Když vařím, tak nejraději… kuřecí čínu.
  • Když peču, tak nejraději… štrúdl bez rozinek!
  • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… kebab a salát.
  • Jednou bych si přála ochutnat… Wagyu steak (pozn. redakce – tzv. Kobe beef z Japonska, nejdražší hovězí maso na světě).
  • V pekárně si nejčastěji kupuji… croissant. 
  • V kavárně nejčastěji piju… espresso a colu.
  • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink na kole, beru si s sebou… raw tyčinky a flapjack.
  • Když mě čeká krátký rychlostní trénink na kole, beru si s sebou… gely a ionťák od Penca.
  • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… tyčinky a energy drink. 
  • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… bidony a gely. 
  • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… Penco After Activity drink a banán/tyčinka. 

 

 

 

Bára Bubílková