Pokud jste ještě neochutnali dubajskou čokoládu, přicházíte o jedinečný zážitek! Dnes vám přinášíme zdravou a lahodnou verzi této exotické pochoutky – luxusní ovesnou kaši, která vás přenese přímo na Blízký východ.
Představte si dokonalou kombinaci krémové kaše s pistáciemi, hořkou čokoládou, datlemi Medjool, třtinovým cukrem, včelím pylem a matchou. Každá lžička je doslova nálož chutí a antioxidantů, které vám dodají energii na celý den!
Zajímavosti o „virální dubajské čokoládě“
Dubajská čokoláda je známá svou luxusní kvalitou a jedinečnými příchutěmi inspirovanými arabskou kulturou. Jedna z nejznámějších značek je Mirzam Chocolate, která vyrábí čokoládu ručně a bez umělých přísad.
Arabské ingredience – Dubajské čokoládovny často používají koření, jako je kardamom, šafrán, růže nebo datle.
Kvalitní kakaové boby – Mirzam například dováží kakaové boby přímo z Madagaskaru, Vietnamu a Ghany.
Bez přidaných tuků a konzervantů – Mnoho dubajských čokolád se vyrábí tradiční metodou „bean-to-bar“, tedy přímo z kakaových bobů bez průmyslového zpracování.
Zlaté čokolády – Některé luxusní čokolády jsou dokonce pokryté jedlým zlatem, což je v Dubaji symbolem bohatství a exkluzivity.
Základní složení dubajské čokolády – Kakaové boby, kakaové máslo, nerafinovaný třtinový cukr a speciální ingredience jako kardamom, káva Arabica, datle, pistácie, šafrán, růže a jedlé zlato.
Cena – Originální dubajská čokoláda od značky Mirzam Chocolate je považována za luxusní delikatesu. Některé exkluzivní pralinky obalené 24karátovým zlatem mohou stát desítky eur za kus.
Cena u nás – Někteří čeští výrobci nabízejí vlastní verze inspirované dubajskou čokoládou. Například Čokoládovna Janek nabízí 200 g tabulku dubajské čokolády za 449 Kč.
Ovesná kaše “DUBAJSKÁ ČOKOLÁDA”
Dopřejte si snídani jako šejkové a vychutnejte si jedinečný mix orientálních chutí v jedné misce! Připravíte si ji snadno a rychle – tak na co čekáte?
Suroviny (2 porce):
400 ml mandlového mléka
80 g jemných ovesných vloček
špetka mořské soli
1 lžíce chia semínek
2 lžičky třtinového cukru
1 sáček matcha prášku (např. 2 g sáček od MatchaTea)
½ lžičky skořice
špetka kardamomu
1 lžička kokosového oleje
Na ozdobu:
2 datle Medjool
1 lžíce nasekaných pistácií
10 g nasekané 85% hořké čokolády nebo
1 lžička hořké čokoládové pomazánky
½ lžičky včelího pylu
1 lžička drcených kakaových bobů
Postup:
V hrnci přivedeme k varu mandlové mléko, přidáme ovesné vločky, špetku soli, chia a třtinový cukr. Vaříme na mírném ohni asi 5 minut.
V mističce smícháme matchu s trochou teplé vody a rozmícháme do hladka. Pak vmícháme matchu do kaše spolu se skořicí, kardamomem a kokosovým olejem. Vaříme další 2 minuty.
Odstavíme z plotny a poté už servírujeme do misek spolu s hořkou čokoládou, datlemi, pistáciemi, včelím pylem a kakaovými boby.